Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:22:41

Οταν η Ιατρική συναντά το «Star Trek»

Νέα επιτεύγματα στην ιατρική τεχνολογία φιλοδοξούν να προσφέρουν στους ασθενείς φροντίδα ανάλογη με αυτήν που έχουν οι πρωταγωνιστές του «Star Trek».

Θυμίζει το περίφημο Tricorder, τη φορητή συσκευή στο «Star Trek» με την οποία ο γιατρός Μακ Κόι μπορούσε να κάνει μετρήσεις και ελέγχους σε κάποιον από απόσταση. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Aston στο Μπέρμπινγχαμ στη Βρετανία ανέπτυξαν μια συσκευή η οποία χρησιμοποιώντας ακτίνες λέιζερ μπορεί να κάνει διαγνώσεις εύκολα, γρήγορα και, κυρίως, ανώδυνα.

Η συσκευή, η οποία αυτή τη στιγμή για να λειτουργήσει πρέπει να συνδέεται με έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, μπορεί να κάνει διάγνωση καρκίνου του δέρματος αλλά και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η συσκευή κάνει μετρήσεις της ροής του αίματος, των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα ενώ μπορεί να εξετάζει τον μεταβολισμό των κυττάρων. Η συσκευή δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομείο της πόλης Νταντί στη Σκωτία και παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα. Η ομάδα που τη δημιούργησε έκανε γνωστό ότι συνεχίζει την προσπάθεια ώστε η συσκευή να... απαγκιστρωθεί από το PC και να μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ενώ επίσης να μην έχει μόνο ιατρικές αλλά και κάποιες άλλες εφαρμογές.

Αποκλειστική (ψηφιακή) νοσοκόμα

Ονομάζεται Welbi, μοιάζει με συσκευή GPS και θυμίζει και αυτή το Tricorder. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα επαναστατικό σύστημα το οποίο μπορεί να ελέγχει τις ζωτικές λειτουργίες όσων βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο που είναι εγκατεστημένο. Κάνοντας χρήση ραδιοκυμάτων χαμηλής ισχύος, η συσκευή παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνευστική λειτουργία και άλλα ιατρικά δεδομένα όσων βρίσκονται εντός του βεληνεκούς της.
Οι μετρήσεις εμφανίζονται στην οθόνη της αλλά ταυτόχρονα αποστέλλονται σε ένα «νέφος» (ψηφιακοί χώροι αποθήκευσης δεδομένων στο Internet) έτσι ώστε να έχουν άμεσα πρόσβαση σε αυτές οι γιατροί αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Στόχος όσων τη δημιούργησαν είναι να βοηθήσουν στην παρακολούθηση ηλικιωμένων ατόμων που ζουν μόνα τους.

Ακούγοντας τους όγκους

Μια ακόμα συσκευή τύπου Tricorder δημιούργησαν ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ και μπορεί να... ακούει τους καρκινικούς όγκους να αναπτύσσονται μέσα στο σώμα. Η συσκευή δεν χρειάζεται καν να ακουμπά το δέρμα του εξεταζομένου και μπορεί σύμφωνα με τους δημιουργούς της να εντοπίζει την ύπαρξη των όγκων όταν αυτοί βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους.

Η τεχνολογία της συσκευής βασίζεται σε εκείνη των συστημάτων εντοπισμού θαμμένων εκρηκτικών υλών. Η συσκευή χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να διεγείρει τους όγκους ώστε να διασταλούν και να προκληθούν συσπάσεις με αποτέλεσμα την παραγωγή υπερήχων τους οποίους μπορεί να «συλλάβει» η συσκευή που οι ερευνητές ονόμασαν μικρομηχανοποιημένες διατάξεις μετατροπής υπερήχου (CMUTS). H συσκευή είναι χαμηλότερου κόστους και μεταφέρεται πιο εύκολα από άλλα συστήματα εντοπισμού καρκίνου όπως διαφόρων ειδών τομογράφοι (MRI, CT) και είναι επίσης πιο ασφαλής από τις ακτινογραφίες.

Βιονικά μάτια

Ενα επίτευγμα ερευνητών από το Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell στη Νέα Υόρκη υπόσχεται την ανάπτυξη «βιονικών ματιών» που θα χαρίζουν σχεδόν τέλεια όραση σε εκατομμύρια τυφλά άτομα. Οι ειδικοί με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα Σίλα Νίνερμπεργκ ανέφεραν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» ότι «έσπασαν» τον κώδικα τον οποίο χρησιμοποιεί ο αμφιβληστροειδής προκειμένου να στείλει εικόνες στα οπτικά κέντρα του εγκεφάλου και ενσωμάτωσαν τον κώδικα αυτόν σε ένα μικροτσίπ που μπορεί να εμφυτευθεί στο μάτι. Πειράματα στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες τυφλών ποντικών έδειξαν ότι το «βιονικό» εμφύτευμα βελτίωσε σημαντικά την όραση σε σύγκριση με τα υπάρχοντα μικροτσίπ.

Οι ερευνητές σημείωσαν μάλιστα ότι «έσπασαν» και τον κώδικα που αφορά την όραση των πιθήκων, γεγονός σημαντικό, αφού ουσιαστικώς ο κώδικας αυτός είναι ίδιος με εκείνον του οπτικού συστήματος των ανθρώπων. Στόχος των επιστημόνων είναι να κατασκευάσουν φουτουριστικά εμφυτεύματα για τους τυφλούς, παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνταν στo «Star Trek», ελπίζοντας ότι έτσι θα βελτιώσουν την όραση των περισσότερων από 25 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως οι οποίοι σήμερα πάσχουν από ασθένειες των οφθαλμών όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Οι παθήσεις αυτές προκαλούν απώλεια των φωτοευαίσθητων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline