Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:07:37

Αποζημίωση σε γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο μετά από χρήση ταλκ

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson κλήθηκε την Πέμπτη να καταβάλει αποζημίωση ύψους 4,7 δισ. δολαρίων σε 22 γυναίκες και τις οικογένειές τους, που είχαν καταθέσει ομαδική αγωγή υποστηρίζοντας ότι μια πούδρα ταλκ της εταιρείας περιείχε αμίαντο και τους προκάλεσε καρκίνο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των θυμάτων Μαρκ Λάνιερ, το σώμα των ενόρκων, αποτελούμενο από έξι άνδρες και έξι γυναίκες στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, έκρινε υπέρ των εναγουσών έπειτα από μια δίκη που διήρκεσε έξι εβδομάδες και έπειτα από μια οκτάωρη σύσκεψη. Στην αποζημίωση περιλαμβάνονται 550 εκατομμύρια δολάρια και περισσότερα από 4,1 δισ. δολάρια ως αντισταθμιστική αποζημίωση.

Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε καθώς ο φαρμακευτικός γίγαντας είναι αντιμέτωπος με περίπου 9.000 νομικές υποθέσεις που αφορούν το σήμα κατατεθέν της εταιρείας, την παιδική πούδρα.

Οι ενάγουσες υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιώντας επί δεκαετίες τη διάσημη πούδρα ταλκ της εταιρείας και άλλα προϊόντα για την προσωπική τους υγιεινή εμφάνισαν καρκίνο των ωοθηκών.

"Επί 40 χρόνια και πλέον, η Johnson & Johnson συγκάλυπτε τα στοιχεία για την παρουσία αμιάντου στα προϊόντα της", αναφέρει ο Λάνιερ σε ανακοίνωσή του.

Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι η εταιρεία γνώριζε ότι ήταν μολυσμένη με αμίαντο η πούδρα ταλκ από τη δεκαετία του '70 αλλά δεν προειδοποίησε τους καταναλωτές για τους κινδύνους.

"Ελπίζουμε η ετυμηγορία αυτή να τραβήξει την προσοχή του Διοικητικού Συμβουλίου της J&J και ότι θα τους οδηγήσει στην καλύτερη πληροφόρηση της ιατρικής κοινότητας και του κοινού για την σχέση ανάμεσα στον αμίαντο, τις ταλκ και τον καρκίνο των ωοθηκών", είπε ο ίδιος κάνοντας έκκληση να αποσυρθεί η ταλκ αυτή από την αγορά.

Η J&J δήλωσε "βαθιά απογοητευμένη από την ετυμηγορία" και πρόκειται να ασκήσει έφεση. Απάντησε μάλιστα ότι η ταλκ της δεν περιέχει αμίαντο και επέμεινε ότι τα προϊόντα της δεν προκαλούν καρκίνο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ταλκ της είναι ασφαλείς. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) παρήγγειλε τη διενέργεια εξέτασης μιας ποικιλίας από δείγματα ταλκ, περιλαμβανομένου εκείνου της J&J, από το 2009 ως το 2010 και δεν εντόπισε σε αυτά ίχνη αμιάντου.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, περιγράφει την δίκη ως μια "κατά βάση άδικη διαδικασία, η οποία επέτρεψε στις ενάγουσες να παρουσιάσουν μια ομάδα 22 γυναικών, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είχαν καμία σχέση με το Μιζούρι, σε μια ομαδική αγωγή με όλες τους να υποστηρίζουν ότι εμφάνισαν καρκίνο των ωοθηκών".

Αυτή είναι η μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει κληθεί να καταβάλει η συγκεκριμένη εταιρεία έπειτα από αγωγές περί πρόκλησης καρκίνου που αφορούν τα προϊόντα της. Το 2017 δικαστήριο της Καλιφόρνια επιδίκασε αποζημίωση 417 εκατ δολαρίων σε μια γυναίκα που εμφάνισε καρκίνο των ωοθηκών έχοντας χρησιμοποιήσει επί σειρά ετών τα προϊόντα της εν λόγω εταιρείας, ανάμεσά τους και την παιδική πούδρα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline