Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εύκολη συνταγή για τσουρέκια του Στ. Παρλιάρου

Μια υπέροχη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου για τσουρέκια, εξαιρετικά εύκολη και πολύ επιτυχημένη. Τη δοκιμάσαμε και σας την παρουσιάζουμε. Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.

ΥΛΙΚΑ

- 600 γρ. αλεύρι σκληρό
- 12 γρ. αλάτι (1/4 κουτ. του γλυκού)
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 20 γρ. μαγιά νωπή
- 6 αυγά μικρού μεγέθους (300 γρ.)
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδος "Lurpak" σε θερμοκρασία δωματίου
- 5 γρ. μαχλέπι
- 5 γρ. μαστίχα τριμμένη ή 5-6 σταγόνες μαστιχέλαιο
- 1 αυγό για αυγούλωμα
- αμύγδαλο φιλέ

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το βούτυρο και τα αυγά που πρέπει να είναι παγωμένα από το ψυγείο.

Ζυμώνουμε με το εργαλείο του μίξερ που λέγεται γάντζος για 5 λεπτά τουλάχιστον. Προσθέτουμε το βούτυρο που έχει μαλακώσει λίγο-λίγο συνεχίζοντας το ζύμωμα. Χτυπάμε για αρκετή ώρα έως ότου το ζυμάρι ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Χρειάζεται αρκετή ώρα ζύμωμα. Το ζύμωμα βέβαια μπορεί να γίνει και με το χέρι, με λίγη μεγαλύτερη προσπάθεια.

Μαζεύουμε το ζυμάρι, το απλώνουμε σε ένα δίσκο, το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.

Το μαλακώνουμε με τα χέρια μας, το χωρίζουμε στα 3 και φτιάχνουμε μία πλεξούδα.

Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον στους 24-25οC έως ότου το τσουρέκι φουσκώσει. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Χτυπάμε ένα αυγό με ελάχιστον νερό και αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού, με πολλή προσοχή ώστε να μην το τραυματίσουμε και ξεφουσκώσει και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190οC για 40 λεπτά περίπου.

Tips:
- Εάν χρησιμοποιήσουμε ξερή μαγιά αντί για νωπή θα χρειαστούμε 10 γρ. Είναι όμως προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε νωπή γιατί στα τσουρέκια και στις βασιλόπιτες δίνει τη χαρακτηριστική γεύση της μαγιάς.
- Το τσουρέκι τυλιγμένο σε μεμβράνη, αφού κρυώσει, διατηρείται για περισσότερο καιρό φρέσκο. Μπορούμε επίσης να το διατηρήσουμε ψημένο και τυλιγμένο σε μεμβράνη στην κατάψυξη.

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα