Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:23:19

55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: «Το άτομο στο κέντρο ενός κόσμου που αλλάζει»

Ο κόσμος άλλαξε. Οι ιδεολογίες «πέθαναν» και οι «νέες» ακόμη κυοφορούνται... Ο «ένας» είναι πλέον ο «ισχυρός - ανίσχυρος», ο μοναχικός - ασυντρόφευτος σε κάθε διεκδίκηση, αλλά καταδικασμένος να σταθεί δημιουργικά στις υπό διαμόρφωση νέες κοινωνίες που τον περιβάλλουν.

Το άτομο παίρνει τη σκυτάλη από τη μάζα και αναζητά τον τρόπο διαχείρισής της... Ο «ένας» απέναντι στην οικογένεια, στον έρωτα, στην πολιτική, στις ιδεολογίες που μεταλλάχτηκαν μαζί με τους ανθρώπους, ο «ένας» απέναντι στη χώρα του, στην περιοχή του, στον κόσμο, στη γενιά του, στο σήμερα, στον «άλλο» (που μετατράπηκε στην κατά Ζαν Πωλ Σαρτρ «Κόλαση», τον «ξένο»...).

Ο κινηματογράφος -καταγραφέας πάντα του σφυγμού των σύγχρονων κοινωνιών, των διεξόδων και των αδιεξόδων τους- «μιλά» και «ζουμάρει» ακόμα και στις ταινίες μυθοπλασίας, όπως αυτές του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που ξεκινά αύριο (Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη), σ' αυτόν τον «Ένα». Στο άτομο.

Έτσι «κινείται» και το σύνολο σχεδόν των 150 ταινιών (στα αφιερώματα, στις «Ματιές» στα διαχρονικά πολύπαθα Βαλκάνια, στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες») του Φεστιβάλ.

Ατομικότητα από τη μία πλευρά, μεγέθη ανυπέρβλητα από την άλλη, έλλειψη ιδεολογιών (οι οποίες κάποτε λειτουργούσαν και σαν «δεκανίκια» για τον επώδυνο αυτοπροσδιορισμό όλων) και προσπάθεια του ενός να σταθεί, ατομικά πλέον, στο περιβάλλον του- πολιτικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά, επαγγελματικά, οικονομικά.

Ένας «Λευκός Θεός» (η ιστορία μιας 13χρονης, που επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων κι ένας σκύλος που... επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ανθρώπων) είναι ο τίτλος της ταινίας έναρξης (βραβευμένη ήδη, θα «βγει» στις ελληνικές αίθουσες τον ερχόμενο Δεκέμβριο), για την οποία ο 39χρονος Ούγγρος σκηνοθέτης της Κορνέλ Μουντρούκτσο (θα είναι παρών στην αυριανή τελετή έναρξης και την προβολή της ταινίας του) λέει χαρακτηριστικά: «αντιλαμβάνεται ο θεατής τη μεταφορά για όλες τις μειονότητες ή όλους τους φτωχούς ανθρώπους που υποφέρουν κάτω από ζυγούς».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline