Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  18:00:55

Η θυγατέρα του Ρόμπερτ Κένεντι, Κέρι, μίλησε για την επιστροφή των Γλυπτών

Θυγατέρα του αδικοχαμένου Μπόμπι Κένεντι, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη νιότη της, η Κέρι Κένεντι επηρεάστηκε βαθύτατα από τις αρχές του πατέρα της.

Οι σχέσεις της με την Ελλάδα υπήρξαν πάντοτε στενές, ενώ τα τελευταία χρόνια εντάθηκαν περισσότερο μέσα από τη συνεργασία του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» –στο οποίο είναι επικεφαλής– με το Ιδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Από κοινού προωθούν στην Ελλάδα το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που διδάσκεται σε εκατομμύρια μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτής της σύμπραξης η Κέρι Κένεντι βρέθηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα και έδωσε μια διάλεξη στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τίτλο «Υπερασπίζοντας το Ανθρώπινο Δικαίωμά μας στην Ιστορία» και θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Ακόμα και ένα μικρό παιδί αν του πάρεις κάτι δικό του, θα σου πει: Δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι δίκαιο, λοιπόν, να μπαίνεις στο σπίτι κάποιου και να του αφαιρείς ό,τι πολυτιμότερο έχει», υπογράμμισε. «Και είναι λάθος να γίνεται λόγος για Ελγίνεια. Είναι τα ελληνικά γλυπτά. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ανήκουν εδώ, και εδώ πρέπει να επιστρέψουν. Είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού».

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε την ομιλήτρια και προσέθεσε: «Απέναντι στους αυριανούς πολίτες έχουμε ένα χρέος. Οχι μόνο να τους δώσουμε ρίζες και γνώση για τους αγώνες και τις κατακτήσεις του ανθρώπου μέσα στους αιώνες. Εχουμε χρέος να τους παραδώσουμε την ιστορία άθικτη, ακριβώς όμως μας παραδόθηκε. Δυστυχώς εδώ και δεκαετίες ο ελληνικός λαός στερείται αυτό το δικαίωμα καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας αποκόπηκε βίαια, με αποτέλεσμα ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του οικουμενικού μας πολιτισμού να είναι σήμερα κατακερματισμένο».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Σίσσυ Παυλοπούλου, σύζυγος της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μίλησε για την υποχρέωση που έχουμε ως κοινωνία απέναντι στην Ιστορία προκειμένου να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, ο οποίος έκανε λόγο για το δικαίωμα των λαών στα μνημεία του, καθώς και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.

Αμέσως μετά, ακολούθησε ένας ενδιαφέρων διάλογος ανάμεσα στους ομιλητές και το κοινό, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό κλείσιμο από τον συνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο, ο οποίος έπαιξε στο πιάνο ένα μικρό απόσπασμα από την όπερα «El Greco».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline