Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:10:30

Ο Ανήφορος»: Το μοναδικό ανέκδοτο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη, παρουσιάζεται στην Κρήτη

Στις 26 Οκτωβρίου του 2022, 65 χρόνια ακριβώς από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, το μοναδικό έως σήμερα ανέκδοτο μυθιστόρημά του, Ο Ανήφορος, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας.

Η πρώτη ανοιχτή στο κοινό παρουσίαση του Ανήφορου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 στις 6 μ.μ. στην αίθουσα «Γιώργος Ανεμογιάννης» του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά της Κρήτης.
Ομιλητές θα είναι ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, εκδότης των εκδόσεων Διόπτρα, ο Θανάσης Αγάθος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, και η Παρασκευή Βασιλειάδη, Υπ. Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ & Επιμελήτρια Συλλογών Μουσείου Καζαντζάκη.
Ηλίας Ζερβός: Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του ηθοποιού
Την παρουσίαση θα συντονίσει η Μαριλένα Μηλαθιανάκη, Διευθύντρια του Μουσείου Καζαντζάκη.

Μετά την παρουσίαση θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο η περιοδική έκθεση με τίτλο «Ο ΑΝΗΦΟΡΟΣ: Το γνωστό-άγνωστο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», στην οποία οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το χειρόγραφο του Ανήφορου, που φυλάσσεται και εκτίθεται στο Μουσείο, καθώς και τεκμήρια που σχετίζονται με τη συγγραφή, τον ιστορικό της περίγυρο και την ιστορία του χειρογράφου. H έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη με της Περιφέρειας Κρήτης.
Η παράδοση του Ανήφορου στους αναγνώστες και στους μελετητές 75 και πλέον χρόνια μετά τη συγγραφή του δεν αποτελεί απλώς μια πολύ μεγάλη λογοτεχνική στιγμή για τη χώρα μας αλλά και ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό γεγονός.

Πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό και πολύ σημαντικό για την εποχή του, καθώς ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας επιχειρεί μέσα από αυτό να αποτυπώσει τη μεταπολεμική εποχή της Ελλάδας και της Ευρώπης, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της ενσυναίσθησης και του αναστοχασμού του παρελθόντος.
Ο Ανήφορος θα αποτελέσει έναν σημαντικό κρίκο στην εργογραφία του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς, όπως θα καταστεί σαφές στους αναγνώστες, πρόκειται για ένα δημιούργημα του μεγάλου συγγραφέα, που στέκει επάξια δίπλα στα άλλα του αριστουργήματα.

gramm

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline