Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:51:31

Ομπάμα και Μέρκελ αυξάνουν τα δάνεια προς την Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ρόλο της Ρωσίας στην αύξηση της βίας στην ανατολική Ουκρανία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά χθες, και συμφώνησαν ότι χρειάζονται κεφάλαια για να σταθεροποιηθεί η ουκρανική οικονομία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι δύο ηγέτες ανησυχούν για "την υλική υποστήριξη της Ρωσίας προς τους αυτονομιστές" και για την αποτυχία της εν λόγω χώρας να υποστηρίξει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μινσκ.
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προστίθεται πως οι δύο ηγέτες "συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να θεωρηθεί η Ρωσία υπόλογη για τις πράξεις της".

Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αυξήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία, αν αυτό είναι απαραίτητο, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού κατά την υπογραφή σήμερα μιας συμφωνίας δανειακών εγγυήσεων ύψους 2 δισεκ. δολαρίων για το Κίεβο. Ο Ομπάμα και η Μέρκελ είπαν ότι χρειάζεται ένα "εύρωστο πακέτο οικονομικής στήριξης" για να υποστηριχθεί η σταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι πιθανό κατά τη συνάντηση που θα έχουν αύριο να ζητήσουν από την Επιτροπή να ετοιμάσει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ηγέτες της ΕΕ που θα συνεδριάσουν στις 12 Φεβρουαρίου.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διατηρήσει την ουδετερότητά της για να αποτρέψει περαιτέρω διαιρέσεις στη χώρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline