Τρίτη 16 Απριλίου 2024  17:12:54

Μεγάλη αύξηση τουριστικών αφίξεων στη σκιά της «Δέλτα»

Μέχρι σήμερα η τουριστική κίνηση στη χώρα παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό. Σε δηλώσεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης εντός της εβδομάδας ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλ. Πατέλης, σημείωσε ότι οι αφίξεις κινούνται σε επίπεδο 130% υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό τέτοια περίοδο και μόλις 40% χαμηλότερο εκείνου του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί για φέτος αφορούσε αύξηση των αφίξεων κατά 100% σε σχέση με το 2020 και 50% χαμηλότερα από το 2019. Μιλώντας στην τηλεόραση του πρακτορείου Μπλούμπεργκ, ο κ. Πατέλης τόνισε βέβαια ότι η σεζόν παραμένει πολύ αβέβαιη, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαπλώνεται στην Ευρώπη και πυροδοτεί σειρά νέων κανόνων και περιοριστικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και ο χαρακτηρισμός χωρών ανάλογα με το επιδημιολογικό τους ρίσκο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, ο φετινός Ιούνιος κινείται με αύξηση των αφίξεων σε ποσοστό της τάξεως του 40% – 50% σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο, που ήταν ο πρώτος μήνας επαναλειτουργίας του κλάδου το 2020. Την πρωτιά σε αφίξεις τουριστών κατέχει η Γερμανία, ενώ ακολουθεί η Γαλλία. Ωστόσο, σε πολύ κοντινή απόσταση, στην τρίτη θέση, κατατάσσεται φέτος η αγορά της Πολωνίας, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο επισκεπτών, για δεύτερο διαδοχικό έτος.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές στην «Κ», ο Νάσος Γαβαλάς αναφέρει ότι «το απευκταίο σενάριο θα προκύψει αν χώρες σημαντικές για τον τουρισμό της Ελλάδας, όπως η Μεγ. Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία αποφασίσουν να επιβάλουν καραντίνα αρκετών ημερών στους πολίτες τους που θα επιστρέφουν από χώρες όπως η δική μας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν αυξηθεί σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα και βρεθεί στην κόκκινη ζώνη». Αν, για παράδειγμα, ο Γάλλος που πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα στα τέλη Αυγούστου μάθει σε λίγες ημέρες ότι επιστρέφοντας στη χώρα του θα χρειαστεί να παραμείνει σε καραντίνα, π.χ. για μια εβδομάδα, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπει καν στον κόπο να ταξιδέψει. «Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχουμε σίγουρα κύμα ακυρώσεων, που δεν θα είναι εφικτό να αναπληρωθούν με νέες κρατήσεις», σημειώνει ο κ. Γαβαλάς.

Μιλώντας στο δίκτυο CNBC πριν από λίγες ημέρες, ο διευθύνων σύμβουλος της easyjet, Γιόχαν Λούντγκρεν, σημείωσε ότι όποιος κάνει σχέδια της τελευταίας στιγμής για διακοπές στην Ευρώπη φέτος, θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια συγκεχυμένη, περίπλοκη και μάλλον αγχωτική εμπειρία – και αυτό πριν καν βγει από το αεροπλάνο. Για παράδειγμα, όσοι ταξιδεύουν σήμερα από το Ην. Βασίλειο στην Ελλάδα θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) μέχρι και 72 ώρες πριν εισέλθουν στη χώρα μας, ή αρνητικό rapid τεστ που πραγματοποιήθηκε από εξουσιοδοτημένο εργαστήριο εντός 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη πτήση, ή τέλος να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το ταξίδι. Κατά την επιστροφή τους στη Μεγ. Βρετανία, είναι πιθανό να χρειαστεί νέο αρνητικό μοριακό τεστ, ενδεχομένως και να πρέπει να μπουν σε υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών, ανάλογα με τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα. Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Βρετανούς, καθώς εξακολουθεί να καταγράφει αισθητά λιγότερα κρούσματα (κατ' αναλογία με τον πληθυσμό) σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το πλέον κρίσιμο για τον τουρισμό στην Ελλάδα είναι να μην επαναληφθεί το σενάριο του 2020, όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί η σεζόν, λόγω της εκ νέου έξαρσης της πανδημίας. Ετσι, παράγοντες του κλάδου θεωρούν ότι αν τα ξενοδοχεία μείνουν ανοικτά (έστω και με μειωμένη πληρότητα σε σχέση με τον Αύγουστο) το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, το όφελος θα είναι πολλαπλό, με δεδομένο ότι πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν ήδη κλείσει.

Πάντως, η περίπτωση με το μίνι lockdown στη Μύκονο έχει λειτουργήσει ως «καμπανάκι» και για άλλους προορισμούς της χώρας, καθώς έχει αρχίσει να γίνεται εμφανές από τους αρμόδιους φορείς ότι αν δεν τηρούνται τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από επισκέπτες και εργαζομένους στον κλάδο, είναι θέμα χρόνου να εκτοξευτούν τα κρούσματα και να απαιτηθούν πρόσθετα, πολύ πιο επώδυνα μέτρα. Σημαντικό είναι όμως να αυξηθούν και τα ξενοδοχεία καραντίνας για τους επισκέπτες που θα εμφανίζονται θετικοί.

Ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης, αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ότι τα ξενοδοχεία αυτά θα αυξάνονται όσο αυξάνονται και τα κρούσματα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη γίνει νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ενοικίαση κύριων, ή μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας, που συνδέονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η πρόσκληση είναι για έως 370 δωμάτια, που θα πρέπει να βρίσκονται εντός των περιφερειακών ενοτήτων (Π.Ε.) Ηρακλείου (έως 30 δωμάτια), Ρεθύμνου (έως 30 δωμάτια) και Χανίων (έως 30 δωμάτια), καθώς και εντός των νήσων Κερκύρας (έως 40 δωμάτια), Πάρου (έως 130 δωμάτια), Μυκόνου (έως 30 δωμάτια), Νάξου (έως 30 δωμάτια), Σκοπέλου (έως 25 δωμάτια) και Αλοννήσου (έως 25 δωμάτια).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline