Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  13:46:57

Εκτός της COP26 ο Ερντογάν αφού η Βρετανία δεν ικανοποίησε το παράλογο αίτημά του

Διπλωματική διαφωνία για τα αυτοκίνητα του Ερντογάν και τα μέρα ασφαλείας που ήθελε να ίδια με αυτά για τον Μπάιντεν. Ο Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε τα σχέδιά του να συμμετάσχει στη διάσκεψη COP26 για το κλίμα, αφού η Βρετανία δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Άγκυρας για το πρωτόκολλο ασφαλείας του προέδρου, όπως δήλωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν, πως η τουρκική αντιπροσωπεία περίμενε πως θα ισχύσει το ίδιο πρωτόκολλο όπως και για τον Τζο Μπάιντεν (αριθμός οχημάτων κλπ) αλλά οι βρετανικές, αν και αρχικά είχαν συμφωνήσει, τελικά αρνήθηκαν.

Ο Ερντογάν επέστρεψε στην Τουρκία από τη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη αντί να ταξιδέψει στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Γλασκώβη, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Η τουρκική προεδρία δεν έδωσε κανένα λόγο για την απρογραμμάτιστη επιστροφή του.
Ένας αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι υπήρχαν θέματα πρωτοκόλλου σχετικά με την προγραμματισμένη συμμετοχή του προέδρου στη συνάντηση.

Ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι βρετανικές αρχές δεν είχαν ανταποκριθεί στα αιτήματα της Τουρκίας σχετικά με το πρωτόκολλο και την ασφάλεια.
«Ο πρόεδρος πήρε μια τέτοια απόφαση επειδή τα αιτήματά μας σχετικά με τον αριθμό των οχημάτων για την ασφάλεια και ορισμένες άλλες απαιτήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια δεν ικανοποιήθηκαν πλήρως», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος στο Reuters.
Ο Ερντογάν αναμενόταν προηγουμένως να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Γλασκώβη, αλλά συναντήθηκαν στη Ρώμη την Κυριακή.

Τον περασμένο μήνα, το κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, και έγινε η τελευταία χώρα της G20 που το έκανε. Η Άγκυρα είχε αναστείλει την επικύρωση για χρόνια, λέγοντας ότι δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως ανεπτυγμένη χώρα με μειωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τη στήριξη των περικοπών των εκπομπών στο πλαίσιο της συμφωνίας. Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία είναι ιστορικά υπεύθυνη για ένα πολύ μικρό μερίδιο των εκπομπών άνθρακα. Ο Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία υπέγραψε ένα μνημόνιο βάσει του οποίου θα λάβει δάνεια ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να τη βοηθήσει να επιτύχει τους στόχους καθαρής ενέργειας που ορίζονται στη συμφωνία του Παρισιού.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline