Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:02:47

Γιατί και πως τερματίζουμε τη βασανιστική δέσμευση των δασωμένων παλαιών αγρών σε όλη την Ελλάδα

Πολύτιμη, τολμηρή , άκρως φιλολαϊκή, και ιδιαίτερης σημασίας για όλη την Ελλάδα η ομιλία του αρμόδιου υπουργού στη Βουλή για την επίμαχη τροπολογία, που λυτρώνει-απελευθερώνει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες από την τυρρανία των δασικών υπηρεσιών.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας):

Επίσης, με το άρθρο 80 το δημόσιο δεν προβάλλει πλέον δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που είχαν αγροτική μορφή, στις αεροφωτογραφίες του ΄45 ή του ΄60 ανεξάρτητα τη μορφή που έχουν σήμερα παρά μόνο αν το ίδιο έχει τίτλους ιδιοκτησίας. Μια πολύ σημαντική ρύθμιση. Δίνει λύση σε παθογένειες και σε προβλήματα που ταλανίζουν συμπολίτες μας για δεκαετίες.

Αν το γεωτεμάχιο ήταν αγροτικής μορφής στο παρελθόν, άλλα σήμερα είναι δάσος και έως τριάντα στρέμματα θα επιτρέπεται μόνο η χρήση του για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω αλλαγής χρήσης. Περιορίζουμε δηλαδή, και για συγκεκριμένη χρήση με αυτήν τη διάταξη. Αν το γεωτεμάχιο ήταν αγροτικής μορφής το ΄45 ή το ΄60 και σήμερα θεωρείται δασική έκταση, δεν υπάγεται πλέον στη δασική νομοθεσία και επιτρέπονται όλες οι χρήσεις. Προϋπόθεση είναι να αποδειχθεί η κυριότητα ή ο νομικός δεσμός του ιδιοκτήτη με το ακίνητο κάτι που δεν γίνεται απαραίτητα μόνο με τίτλους, αλλά και με οποιοδήποτε θεσμικά προβλεπόμενο αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο πιθανολογείται ο νομικός δεσμός με το ακίνητο. Ο χαρακτηρισμός της έκτασης δάσος, δασικού χαρακτήρα ή δάσος διενεργείται εφόσον δεν υπάρχει δασολόγιο, αλλά υπάρχει αναρτημένος δασικός χάρτης από την Επιτροπή Δασολογίου Περιφερειακής Ενότητας, ακόμα και αν η συγκεκριμένη έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.

Με τον τρόπο λοιπόν αυτόν επιλύσουμε το ζήτημα της χρόνιας αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, των λεγόμενων δασωθέντων αγρών από το δημόσιο, δηλαδή αγροτικού χαρακτήρα εκτάσεων που δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης τους σε δύσκολες ιστορικές συνθήκες, ιδίως κατά τη διάρκεια πολέμων, οπότε απώλεσαν τον αρχικό αγροτικό τους χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να διασωθούν. Με τον τρόπο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρέχονται κίνητρα για την επιστροφή του πληθυσμού στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Η επιστροφή, όπως καταλαβαίνετε του πληθυσμού και ο καθορισμός αυτών των αγρών, θα συμβάλλει και στην προστασία των δασών από πυρκαγιές, αλλά και άλλες καταστροφές.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ:

....Τρίτη ερώτηση: να μας πείτε για ποιο λόγο τα άρθρα για τους δασωμένους αγρούς δεν βγήκαν καν στη διαβούλευση, δεν υπήρχε καμία ενημέρωση και για ποιο λόγο όλα αυτά τα άρθρα, κύριε Υπουργέ, δεν τα φέρνετε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να κάνουμε κανονική συζήτηση. Εμφανιστήκατε πρώτη φορά σήμερα και για μία στιγμή ο κ. Αμυράς.

Όμως επί της ουσίας για το άρθρο 80: πώς εξασφαλίζεται ότι η έκταση θα δοθεί στους πραγματικούς δικαιούχους και όχι σε κάποιους επιτήδειους; Και αυτό το ρωτάμε διότι δεν υπάρχει απαίτηση, κυρία Πρόεδρε, στο άρθρο για μία συνέχεια τίτλων, έστω μίας δεκαετίας, αλλά μπορεί κάποιος εκ των υστέρων, κύριε Υπουργέ -και το επισημάναμε για να το προλάβουμε- να κάνει μια ένορκη βεβαίωση, ούτε καν Ε9 ούτε καν συμβόλαιο, εκ των υστέρων, κύριοι Βουλευτές και να πάρει όχι απλά την ιδιοκτησία, αλλά να το εξαιρέσει από τη δασική νομοθεσία, να το εκχερσώσει και να το χρησιμοποιήσει για άλλες χρήσεις, όχι για γεωργική και δενδροκομική που προβλεπόταν από νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, θα ήθελα την προσοχή σας. Στο άρθρο 80 παράγραφος 2 στο τέλος, είπατε ότι αυτή η εξαίρεση γίνεται για γεωργική χρήση.

Διαβάζω, κυρία Πρόεδρε: Στις ανωτέρω εκτάσεις, πέραν της επιτρεπτής επέμβασης του παρόντος άρθρου, τη γεωργική χρήση, εφαρμόζονται και οι υπόλοιπες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας περί επιτρεπτών επεμβάσεων.
Άρα, κύριε Υπουργέ, στους δασωμένους αγρούς και με αμφισβήτηση νομικής σχέσης του πιθανού ιδιοκτήτη επιτρέπονται ξενοδοχεία, εργοστάσια, λατομεία, γήπεδα, ΧΥΤΑ. Εδώ, λοιπόν, δεν είναι γεωργική η χρήση. Ανοίγετε την πόρτα χωρίς βεβαίωση σύνδεσης του ιδιοκτήτη με το ακίνητο -άρα, όχι για τους γεωργούς και τους αγρότες που έχουν την ανάγκη αυτή- και για χρήσεις που δεν είναι γεωργικές και αγροτικές, για άλλες χρήσεις, ξένες προς τον πρωτογενή τομέα τον οποίο θέλουμε να υποστηρίξουμε. Άρα, είναι σε αντίθεση με αυτό που είπατε εισαγωγικά.

Τέλος, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής -και παρακαλώ πολύ να το δείτε, γιατί αυτό θα δημιουργήσει αίρεση και στη νομιμότητα της νομοθέτησης- λέει ότι πρέπει να υπάρξουν κριτήρια, ώστε η έκταση αυτή να μην έχει ένταξη σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000, σε καταφύγιο άγριας ζωής, να έχει δημόσια διαχειριστική μελέτη, να είναι δηλαδή δάσος σε δημόσια διαχείριση. Διότι, φανταστείτε να έχετε μια περιοχή NATURA 2000, να αιτηθεί κάποιος –επιτήδειος, εγώ θα πω- την εξαίρεση από τη δασική νομοθεσία, να το πάρει και να είναι καταφύγιο άγριας ζωής. Δεν υπάρχει κανένα όριο και κανένα κριτήριο προστασίας. Το λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στο άρθρο 80. Είναι η τελευταία παράγραφος της τεκμηρίωσής της, της αγωνίας της, της πρότασής της προς εσάς;
Πάντως, κύριε Υπουργέ, το σημαντικότερο είναι ότι αμφισβητείται το κράτος δικαίου και η ιδιοκτησία. Θα έρχεται ο οποιοσδήποτε επιτήδειος με ένορκη βεβαίωση, το '25, λέω εγώ, αφού δεν υπάρχει όριο, μετά τη νομοθέτηση και θα λέει «αυτό ήταν δικό μου». Χωρίς Ε9, χωρίς συμβόλαιο, χωρίς αποδοχή κληρονομιάς. Έτσι, θα στερηθούν και οι αγρότες τις εκτάσεις αυτές, για χρήσεις ξένες προς τον πρωτογενή τομέα. Τα διάβασα συγκεκριμένα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Θα ξεκινήσω με το τελευταίο. Κατ' αρχάς, αναφερόμαστε σε δασικές εκτάσεις και όχι σε δάση, όπως αναφερθήκατε, κύριε συνάδελφε. Δεν μιλάμε για δάση, μιλάμε για δασικές εκτάσεις σε αυτές τις περιοχές όπου το Δημόσιο δεν έχει τίτλο και δεν τεκμαίρεται η κυριότητα του Δημοσίου για δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. Άρα, περιοχές, όπως στην Κρήτη -το κάνω πιο συγκεκριμένο- γιατί για αυτές αναφέρεστε ή περιοχές όπως του Ιονίου και άλλες περιοχές, οι «Νέες Χώρες» όπως χαρακτηρίζονται πολλές φορές, εκεί, λοιπόν, όπου το Δημόσιο δεν έχει τίτλο και ο πολίτης έχει νομικό δεσμό με το ακίνητο...

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ποιον;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): ...και μιλάμε για δασικού χαρακτήρα και όχι για δάση, σ' αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, εμείς, επιτέλους, απελευθερώνουμε την ιδιοκτησία των πολιτών. Αν διαφωνείτε, να μας το πείτε.

Από εκεί και πέρα, αποκτά τη χρήση που έχει ούτως ή άλλως. Δεν κερδίζει κάποια χρήση, δεν προσδίδουμε χρήση που δεν είχαν ούτως ή άλλως αυτού του χαρακτήρα οι εκτάσεις. Το υπερκείμενο υπερισχύει του υποκειμένου πλαισίου. Δηλαδή, αν υπάρχουν υπερκείμενοι περιβαλλοντικοί περιορισμοί φυσικά και αυτοί διέπουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Δεν θα έρθουμε εμείς να αλλάξουμε ούτε τον περιβαλλοντικό νόμο, ούτε το περιβαλλοντικό πλαίσιο, ούτε τις χρήσεις γης, ούτε τα περιφερειακά σχέδια, ούτε τίποτα. Αυτά συνεχίζουν και υπάρχουν και φυσικά προσδιορίζουν το τι μπορεί να κάνει κάποιος και πού. Από εκεί και πέρα, εμείς προσπαθούμε να δώσουμε μια λύση. Εάν διαφωνείτε, μπορείτε να πάτε στους συμπολίτες σας και να πείτε ότι εσείς διαφωνείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline