Σάββατο 20 Απριλίου 2024  10:59:11

Εκτός Ελλάδος στη Δυτ. Ευρώπη οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί εχθροί του Ερντογάν – «πραξικοπηματίες»

Εχουν φύγει πλέον από την Ελλάδα οι τούρκοι στρατιωτικοί που εισήλθαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα.

Οπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», οι οκτώ, που έγιναν αφορμή για περαιτέρω όξυνση στις σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας και απασχόλησαν επί μακρόν κυβερνητικά στελέχη, δικαστικούς και ασφαλώς τις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες, αναχώρησαν «σιωπηλά» σε ανύποπτο χρόνο και πλέον έχουν διαμοιραστεί κυρίως σε Καναδά, Βέλγιο και Γερμανία.

Η επιχείρηση φυγάδευσης των οκτώ στρατιωτικών που διέμεναν σε Αστυνομικό Τμήμα της Δυτικής Αττικής και ακολούθως σε εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων στη βορειοανατολική Αττική, φέρεται να πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, το περασμένο καλοκαίρι και σε δεύτερο χρόνο λίγο αργότερα, χωρίς να υπάρξει καμιά διαρροή για τις κινήσεις τους.

Το αίσιο τέλος του εγχειρήματος, μάλιστα, προκάλεσε ανακούφιση σε όσους είχαν επιφορτιστεί με την ασφάλειά τους, αφού πάντοτε ελλόχευε ο κίνδυνος αρπαγής τους από το καθεστώς της Αγκυρας, όπως, εξάλλου, συνέβη με αντικαθεστωτικούς που είχαν βρει καταφύγιο σε άλλες χώρες.

Η ασφαλής αναχώρησή τους επετεύχθη μετά από επαφές των ίδιων και μελών των οικογενειών τους (σ.σ. ασφαλώς με ελληνική επιτήρηση) προκειμένου να γίνουν δεκτοί στις χώρες όπου τελικά μετέβησαν, όπως ακριβώς συνέβη και με άλλους διωκόμενους συμπατριώτες τους, μετά την απόπειρα ανατροπής του τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Ενας από τους ανθρώπους-κλειδιά στην υπόθεση ήταν ο δικηγόρος και καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Χρίστος Μυλωνόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε κάποιους εκ των οκτώ, χειρίσθηκε κρίσιμες πτυχές των δικαστικών ενεργειών τους και σήμερα επιβεβαιώνει ότι πλέον βρίσκονται μακριά από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, στα τέλη του 2020 υπήρξαν ενέργειες ώστε να εξαλειφθούν ποινές φυλάκισης με αναστολή που τους είχαν επιβληθεί από τις δικαστικές αρχές της Θράκης για παράνομη είσοδο στη χώρα. Ετσι, ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο στη διαδικασία μετάβασής τους σε άλλες χώρες.

Κατηγορίες

Η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί τους οκτώ ότι είχαν κομβικό ρόλο σε αιματηρές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως στις γέφυρες του Βοσπόρου τη νύχτα του πραξικοπήματος. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, κοινοποίησε στις ελληνικές Αρχές οπτικό υλικό με τις κινήσεις τους τις κρίσιμες ώρες, πριν τελικά προσγειωθούν με το ελικόπτερο UH-60 Black Hawk στον Εβρο.

Από την πλευρά τους, οι στρατιωτικοί, μέσω υπομνημάτων τους, υποστήριξαν ότι εκτελούσαν μόνο διασωστική επιχείρηση. Και ξεκαθάρισαν: «Δεν υπήρξαμε ποτέ ούτε πραξικοπηματίες, ούτε τρομοκράτες και δεν είχαμε οποιαδήποτε τύπου ανάμειξη με την οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν».

Σταθμίζοντας τα δεδομένα, η Αθήνα δεν έκανε δεκτά - σε διάφορες φάσεις - το αίτημα έκδοσής τους στη γείτονα, παρότι ο Ερντογάν και τα μέλη της κυβέρνησής του το επανέφεραν σε κάθε επαφή τους με έλληνες αξιωματούχους. Μάλιστα, τον Μάιο του 2018, ο Αρειος Πάγος, επικαλούμενος διεθνείς συμβάσεις, αρνήθηκε οριστικά την έκδοσή τους, με την αιτιολογία ότι δεν θα τύγχαναν δίκαιης δίκης, ενώ δεν τους έκρινε ένοχους ή αθώους για όσα τους καταλογίζει το τουρκικό κράτος. Εν συνεχεία, κατόπιν διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι τούρκοι στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και με ταξιδιωτικά έγγραφα στη διάθεσή τους, προκειμένου να μεταβούν σε όποια χώρα επιθυμούσαν.

Τον συναγερμό των Αρχών, κατά τα πέντε και πλέον χρόνια της παραμονής τους στην Ελλάδα, ενέτειναν δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία, πράκτορες της ΜΙΤ θα επιχειρούσαν απαγωγή τους, στα πρότυπα αντίστοιχων επιχειρήσεων με στόχο εχθρούς του Ερντογάν στο Κόσοβο και αλλού. Οπως, εξάλλου, αναφέρουν έμπειρα στελέχη των αρχών ασφαλείας, αν κάτι τέτοιο επιτυγχάνονταν θα εξέθετε ανεπανόρθωτα τη χώρα.

Για τον λόγο αυτό, στη φρούρησή τους, πέρα από εξειδικευμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., συμμετείχε κλιμάκιο της ΕΥΠ, το οποίο συνέτασσε διαρκώς πληροφοριακά δελτία, ενώ οι έξοδοι της ομάδας των στρατιωτικών είχαν περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες, ιδίως μέχρις ότου φτάσουν στην Ελλάδα και οι στενοί συγγενείς τους. Υπενθυμίζεται, δε, ότι κατά τις φονικές πυρκαγιές του 2018 στο Μάτι υπήρξαν αναφορές ότι βρίσκονταν σε κατασκήνωση της περιοχής, πληροφορία που σήμερα δεν διαψεύδεται.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τούρκοι αντικαθεστωτικοί που από το 2016 έχουν περάσει στη χώρα μας ανέρχονται σε περίπου 20.000, ενώ την τελευταία τετραετία τουλάχιστον 9.000 από αυτούς έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline