Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:14:41

Μητσοτάκης αιχμηρόςστο Νταβός: Ο Ερντογάν έλεγε και τον Μάρτιο του 2020 ότι δεν θέλει να μου μιλήσει - Ίσως αλλάξει γνώμη

«Πρέπει πάντοτε να μιλάμε και θέλουμε πάντα να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας» - «Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε εμείς αυτοί που δεν θα μιλάμε στους γείτονές μας» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός - «Ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καταφέραμε, μια ημέρα του Απριλίου, να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια εξ ολοκλήρου από αιολική και ηλιακή ενέργεια» - Τι είπε για ακρίβεια, οικονομία και Ουκρανία.

Ψύχραιμα μεν, αποφασιστικά δε, αντιμετωπίζει η Αθήνα και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τις κλιμακούμενες απειλές και προκλήσεις της Άγκυρας. Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός από το Νταβός ήταν ξεκάθαρο: «Εάν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος».

Όπως προκύπτει από την ανεπίσημη μετάφραση των όσων ειπώθηκαν ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε «παράθυρο» ανοιχτό στον διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία. «Πρέπει πάντοτε να μιλάμε και θέλουμε πάντα να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε εμείς αυτοί που δεν θα μιλάμε στους γείτονές μας. Από την άλλη, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, βλέποντας τις δυσκολίες στον διάλογο με την Τουρκία, εξαιτίας της συνεχιζόμενης «εμπρηστικής» στάσης των γειτόνων, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγικός και ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία. «Υπό τις συνθήκες αυτές δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγικός διάλογος με την Τουρκία. Είναι αυτονόητο ότι την ίδια στιγμή που έχουμε βεβήλωση μνημείων, που έχουμε υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό χώρο κυριαρχίας, όταν έχουμε τέτοιοι τύπου επιθετικές δηλώσεις, διάλογος ο οποίος θα φέρει αποτελέσματα, δεν μπορεί να υπάρξει» επισήμανε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Είμαστε δεδομένα, σταθερά, πάγια υπέρ του διαλόγου, το έχουμε αποδείξει και στη διαδικασία των συζητήσεων που υπήρξαν σε τεχνικό επίπεδο, και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και κατά την πρόσφατη συνάντηση των δυο ηγετών, όπου είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική στάση» ανέφερε.

«Είναι ολοφάνερο ότι, για να υπάρξει διάλογος με αποτέλεσμα και όχι μόνο για θεαθήναι, θα πρέπει να στηρίζεται σε δυο παραδοχές. Να μην υπάρχει εμπρηστική ρητορική ή επιθετικές ενέργειες και να υπάρχει μια κοινή βάση διεθνούς δικαίου πάνω στην οποία στηριζόμαστε. Όσο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, είναι αυτονόητο ότι διάλογος ουσιαστικός δεν μπορεί να υπάρξει» εξήγησε, λέγοντας πως «θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τους ανοικτούς διαλόγους επικοινωνίας», αλλά «θα πρέπει να υπάρξει μια αμοιβαία κατανόηση, δεν μπορούμε να πορευόμαστε μόνοι μας με τα αυτονόητα».

Παράλληλα, την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσαν οι παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών, που πέταξαν 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Ο γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, Στέφανο Σανίνο, ανακοίνωσε στο Twitter ότι πραγματοποίησε διαμαρτυρία στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην ΕΕ για τις προκλήσεις της Άγκυρας, εκφράζοντας τη «σοβαρή ανησυχία» των Βρυξελλών για τις τουρκικές παραβιάσεις. Στο μήνυμά του, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποχή από ενέργειες που υπονομεύουν τη συνοχή μεταξύ των συμμάχων είναι, σε αυτήν την κρίσιμη καμπή, πιο σημαντικά από ποτέ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline