Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Σε απομόνωση ο Ερντογάν – Διαδοχικά «χαστούκια» από ΕΕ και ΗΠΑ για τις προκλήσεις

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η τουρκική ηγεσία, μετά την κλιμάκωση της επιθετικότητας και των προκλήσεων κατά της Ελλάδας, στις οποίες προχώρησαν τούρκοι πολιτικοί προεξάρχοντος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σύμμαχοι της Ελλάδας πληθαίνουν και η απομόνωση της Τουρκίας μεγαλώνει, με την Κομισιόν να είναι η τελευταία που παίρνει θέση για την τουρκική παραβατικότητα και τις ανεκδιήγητες διεκδικήσεις των γειτόνων.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ και σειρά ευρωπαϊκών χωρών – όπως η Γερμανία, που εγκατέλειψε την τακτική των ίσων αποστάσεων, έστειλαν σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα καταδικάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις που ανεβάζουν την ένταση στην περιοχή, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα σε όλους τους τόνους, ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται.

Κομισιόν: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου οι τουρκικές υπερπτήσεις

«Η Επιτροπή έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV)», αναφέρει η Κομισιόν, σε απάντησή της σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών.

«Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο», προσθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους», καταλήγει η Κομισιόν.
Διαδοχικά χαστούκια
Νωρίτερα, Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ, «ράπισαν» διαδοχικά την Τουρκία.

Το Βερολίνο μία μέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής της ΕΕ, άφησε την λογική των ίσων αποστάσεων και καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα, εξοργίζοντας τον Ερντογάν.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας ερωτηθείς για τις τουρκικές δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σημείωσε ότι «η Γερμανία έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε εμπιστευτικό διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου»

Ταυτόχρονα αποσαφήνισε τη θέση της Γερμανίας στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας χωρών-μελών της ΕΕ, για μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα λύνονται με συνομιλίες και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

ΗΠΑ κατά Τουρκίας

Φρένο στην τουρκική επιθετικότητα έβαλαν και οι ΗΠΑ:
Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται». Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση των ΗΠΑ, η οποία ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο.

Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων. Τέλος, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Χωρίς συμμάχους

Ο Ερντογάν, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, βλέποντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να ανεχτεί άλλο τους λεονταρισμούς του.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο η προπαγανδιστική μηχανή του Τούρκου προέδρου δουλεύει στα κόκκινα με τον τουρκικό Τύπο να συνεχίζει με τα δημοσιεύματα του χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας σε αντιπαράθεση με τους χάρτες που δείχνει η Ελλάδα.

Η Hurriyet γράφει πως «η Ελλάδα κάνει προπαγάνδα με 16 χάρτες εναντίον της Τουρκίας», παραθέτοντας παράλληλα και τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας.
Πλειοδοσία προκλήσεων από τον Κιλιτσντάρογλου

Μετά τη λυσσαλέα επίθεση του τούρκου πρόεδρου κατά της χώρας μας, στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του, τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καταδεικνύοντας ότι όχι μόνο η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και η αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας εποφθαλμιά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ο Ερντογάν είχε απευθύνει το εξής ερώτημα στον Κιλιτσντάρογλου: "Στον εθνικό αγώνα που δίνει η Τουρκία σε Αιγαίο και Μεσόγειο απο τις συνοριακές γραμμές ως τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση της ΑΟΖ, είναι στη γραμμή της χώρας ή στην γραμμή των εναντίον μας;».
Ο Κιλιντσάρογλου, απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, πλειοδοτώντας στην προκλητικότητα.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, είπε σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες: 'μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν'. Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!».

Παραλήρημα

Οι δηλώσεις Κιλιντάρογλου, έρχονται μετά την ακραία επίθεση που εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι κακώς το ΝΑΤΟ επέτρεψε την επιστροφή της Ελλάδας στους κόλπους του, ενώ όσον αφορά τα F35 και την συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είπε: «Η Ελλάδα κάνει επίδειξη με αεροπλάνα. Δεν έχετε μάθει τίποτα από την Ιστορία;»
Έκοψε επίσης κάθε γέφυρα με την χώρα μας λέγοντας ότι «δεν θα επαναληφθούν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά αν δεν ενεργήσει σοβαρά και ειλικρινά».

«Δυστυχώς αυτή η Ελλάδα δεν θα έρθει στο σωστό δρομο. Είναι το ελληνοκυπριακό λόμπι στις ΗΠΑ και μιλάνε εναντίον μας στο Κογκρέσο. Τους έχουμε βαρεθεί πλέον. Αν είσαι έντιμος, η θέση σου είναι έτοιμη μπροστά μας, αν δεν είσαι τότε μην παρεξηγείς», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με σειρά αναρτήσεών του αναφέρθηκε στο ζήτημα, κατηγορώντας μάλιστα την Αθήνα για «επεκτατικές βλέψεις», με αφορμή ανάρτηση του Νίκου Δένδια για την επέτειο της Άλωσης στην Κωνσταντινούπολης.
Θέμα κυριαρχίας

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, απειλώντας εκ νέου, ότι σε άλλη περίπτωση η Τουρκία θα ανοίξει θέμα κυριαρχίας τους.
Μάλιστα έδειξε και χάρτες γκριζάροντας το μισό Αιγαίο, καθώς ονομάτισε τα νησιά στα οποία βλέπει «πρόβλημα».

Πολυμέσα