Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:04:10

Ερντογάν – Μπαχτσελί χωρίς φερετζέ για τα σχέδια τους

Σε τουρκική αποβατική άσκηση στο Αιγαίο κατά των νησιών μας. Ερντογάν και Μπαχτσελί είχαν την Τρίτη συνάντηση, η οποία διήρκησε μία ώρα.

Μία συνάντηση η οποία χαρακτηρίστηκε εκτός προγράμματος και πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Την άσκηση «EFES» που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου θα παρακολουθήσουν την Πέμπτη ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο ακροδεξιός του εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, Ερντογάν και Μπαχτσελί -οι οποίοι συναντήθηκαν εκτάκτως την Τρίτη- θα μεταβούν από κοινού στη Σμύρνη και αναμένεται να ανεβάσουν κατακόρυφα την ένταση με την Ελλάδα.

Τα ΜΜΕ της γείτονος μεταδίδουν ότι «θα στείλουν και διάφορα μηνύματα», ενώ παρουσιάζουν την είδηση της κοινού παρακολούθησης της άσκησης ως έκτακτη.
Μάλιστα, το υπουργείο Αμυνας έδωσε στη δημοσιότητα «πλούσιο» οπτικοακουστικό υλικό. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω άσκησης, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε συνθήκες απόβασης σε νησιά, αφού το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει: αποβατικές και αεροκίνητες ενέργειες, πραγματικά πυρά, αλλά και πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

Κρεσέντο προκλητικότητας από την Άγκυρα

Σημειώνεται πως ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί πήρε τη σκυτάλη των φραστικών προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας, εξαπολύοντας ακραίες απειλές για τα Δωδεκάνησα και εγκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιδιώκει ένοπλη σύγκρουση με την Άγκυρα.

«Η Τουρκία δεν υποχωρεί από τα δικαιώματα της, δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της», «Η ελληνική κυβέρνηση φταίει καθώς έχει παραβιάσει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων καθώς στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Έχει ευθύνες απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Επιπλέον η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία! Όποιος αγγίξει τη φλέβα μας θα του ξεριζώσουμε την καρδιά» δήλωσε ο Μπαχτσελί.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης που συγκυβερνά με το κόμμα Ερντογάν χαρακτήρισε τον έλληνα πρωθυπουργό όργανο των ξένων δυνάμεων «σαν τους παππούδες του» και πως κάνει προβοκάτσιες «για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης».

«Ο Μητσοτάκης, σαν τους παππούδες του γίνεται όργανο των ξένων δυνάμενων και με τις ενέργειες και τη ρητορική του oοδηγεί την κατάσταση στο να ξεχειλίσει το ποτήρι. Επισκέπτεται τα νησιά που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας επιχειρεί να προκαλέσει την Τουρκία και βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας. Προσπαθεί να κάνει προβοκάτσιες για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί καθώς θέλει να κάνει το Αιγαίο ελληνική θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά.

Αιφνιδιαστική συνάντηση Ερντογάν – Μπαχτσελί

Σημειώνεται πως Ερντογάν και Μπαχτσελί είχε την Τρίτη συνάντηση, η οποία διήρκησε μία ώρα. Μία συνάντηση η οποία χαρακτηρίστηκε εκτός προγράμματος και πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, όπως αναφέρεται και στο σχετικό tweet της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ερντογάν συνάντησε τον ακροδεξιό του εταίρο και πρόεδρο του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) στο Ακσαράι στην Άγκυρα σε μία κρίσιμη περίοδο με τα ζητήματα στην ατζέντα τους να είναι πολλά. Τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μίας μακράς οικονομικής κρίσης που βυθίζει στη φτώχεια τους πολίτες της χώρας κατακρημνίζοντας την αγοραστική τους δύναμη, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει ξεπερνώντας το 70% επισήμως.

Σε αυτό το πλαίσιο η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική, αφού η αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επιτείνουν το αδιέξοδο.

Ακόμα και αν ο τούρκος πρόεδρος αρνείται να παραδεχθεί την πραγματικότητα, δηλώνοντας ότι η χώρα έχει απλά ένα πρόβλημα ακρίβειας και όχι ζήτημα πληθωρισμού με την τεχνική έννοια του όρου, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα σε τραπεζίτες και χρηματιστές ότι θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, προκαλώντας νέες κρίσεις στην οικονομία της χώρας. Και ενώ η οικονομία βουλιάζει ο Ερντογάν συνεχίζει το επικίνδυνο διπλωματικό παιχνίδι με φόντο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εργαλειοποιώντας την υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας, την οποία συνδέει άμεσα με τα ελληνοτουρκικά.

Ο Μπαχτσελί πριν τη συνάντηση εμφανίστηκε αρκετές φορές να λειτουργεί σαν «λαγός» του τούρκου προέδρου, κάνοντας δηλώσεις περί ενδεχόμενης ακόμα και αποχώρησης από το ΝΑΤΟ.
Στο ίδιο πλαίσιο ο εταίρος του Ερντογάν και ηγέτης του κόμματος των «Γκρίζων Λύκων» έχει αναλάβει, παράλληλα με τους υπουργούς του τούρκου προέδρου, να συνεχίσει την ρητορική όξυνσης των πνευμάτων με την Ελλάδα, φτάνοντας ακόμα και σε απειλές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «πολεμικές» κορώνες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline