Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  16:44:26

Σε μακρά προεκλογική περίοδο μέχρι το Πάσχα του 2023. Μητσοτάκης: – Δεν ψάχνουμε κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο

Η πολύωρη συζήτηση στη Βουλή ήταν μεν μια προεκλογικού τύπου αντιπαράθεση, αλλά ταυτόχρονα είχε και τρεις αναφορές του πρωθυπουργού πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, κάτι που δεν μπορεί να περάσει φυσικά απαρατήρητο.

Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στην «καθαρή γραμμή», χωρίς «ναι μεν αλλά», και παραμείνει σε αυτήν –και το λέω αυτό καθώς ο πολιτικός χρόνος έως το τέλος του καλοκαιριού είναι μεγάλος–, τότε ανοίγει παράθυρο ανασχηματισμού για τον Αύγουστο. Ήδη από χθες το ενδεχόμενο αυτό συζητείται, καθώς θεωρείται βέβαιο πως εάν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να πάει μέχρι το τέλος της θητείας, δεν θα πάει με αυτό το σχήμα. Άλλοι παράγοντες πάντως τάσσονται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, με αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε στις δεύτερες τουλάχιστον εκλογές να είναι πιο εύκολη η επίτευξη αυτοδυναμίας. Αυτό το σενάριο έχει πέσει εδώ και καιρό στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά στο παρελθόν ο κ.Μητσοτάκης το έχει απορρίψει δημοσίως ως αντιθεσμικό. Υπενθυμίζεται ότι για να εφαρμοστεί νέος εκλογικός νόμος στις επόμενες εκλογές απαιτούνται πλέον 200 ψήφοι, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να τον περάσει για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020 το πρώτο κόμμα χρειάζεται 37% - 38%, ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, προκειμένου να λάβει αυτοδυναμία. Το σενάριο νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, που έχει συζητηθεί παλαιότερα, αφορούσε σε αύξηση του μπόνους ώστε ο πήχης της αυτοδυναμίας να κατέβει στο 36%.
Γαλάζια στελέχη ωστόσο επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο ξανά, αλλά θα αδράξει την ευκαιρία για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, επισημαίνοντας ότι απλώς δεν μπορούσε να μην πιάσει χθες το μπαλάκι που πέταξε η αντιπολίτευση, ούτε να αφήσει να σέρνεται για δύο ακόμη μήνες η εκλογολογία.

Ακόμη ένα «τέλος» στα σενάρια πρόωρων εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ 101,3 FM.

«Καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να ανακινούνται σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά δεν ψάχνουμε κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνουμε εκλογές. Πρέπει να επισημάνουμε πως υπάρχει και η βόμβα της απλής αναλογικής. Σκοπός είναι να διασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας μας κι αν υπάρχει κάποιος κόστος, τότε είμαι διατεθειμένος να το αναλάβω», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν την σύγκριση του τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκειά της διακυβέρνησής του και τι πετύχαμε εμείς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline