Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024  15:41:05

Αλβανία: Απίθανο άρθρο για τον Ράμα, τις αγελάδες και την τροφή με χασισόχορτο

Καυστικό άρθρο σε αλβανική ιστοσελίδα συγκρίνει την πολιτική του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα στον τομέα της κτηνοτροφίας με την ανάπτυξη της γεωργικής... καλλιέργειας του χασίς.

Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα εξέπληξε τους δικούς του και δεν πίστευε στα μάτια του όταν το INSTAT (Ινστιτούτο Στατιστικής) δημοσίευσε στοιχεία ότι ο αριθμός των αγελάδων και των μικρών βοοειδών ήταν σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με πριν τρία χρόνια, γράφει η αλβανική bold News (η οποία συνοδεύει το άρθρο της με τη φωτογραφία επάνω).

«Μάστερ στη λογιστική»

Ομως ο Ράμα, ως μάστερ στη λογιστική, που «σπουδάζει» από την τέταρτη δημοτικού, αφού έμαθε ζωγραφική και άλλες τέχνες, έθεσε ένα υπαρξιακό ερώτημα. Γιατί λέτε ότι οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι κατσίκες έχουν μειωθεί όταν η χώρα καλύπτει τις ανάγκες σε γάλα κατά 97 τοις εκατό;

Στην πραγματικότητα, το γάλα προέρχεται χύμα από τη Σερβία, επωφελούμενη επίσης πολύ από την πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια, και οι σέρβοι αγρότες βρήκαν μια καλή αγορά στην Αλβανία, αφού με τις επιδοτήσεις που έχουν στη χώρα τους μπόρεσαν να το διαθέσουν εδώ σε εμάς, ακόμη και σε ανταγωνιστικές τιμές.

Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία. Ορισμένες φάρμες που βρίσκονται στο όριο επιβίωσης και μέρα με τη μέρα μειώνονται και λαμβάνουν ζωοτροφές για βοοειδή από δύο βαλκανικές χώρες, χόρτο από τη Βόρεια Μακεδονία, καλαμπόκι και άλλα συμπυκνώματα από τη Σερβία.

Το αγελαδινό γάλα έρχεται από τη Βόρεια Μακεδονία πολύ φθηνότερα από ό,τι παράγεται εδώ στη χώρα. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, των χημικών λιπασμάτων, η έλλειψη νερού άρδευσης και το υψηλό κόστος των υπόλοιπών υπηρεσιών έχει αναγκάσει τους αγρότες να αγοράζουν το χόρτο από τη γειτονική χώρα, αφού κοστίζει πολύ περισσότερο η τοπική παραγωγή.
Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη έκπληξη για τον πρωθυπουργό, όταν μάθει ότι το χόρτο βοσκής έρχεται από τη Βόρεια Μακεδονία. «Γιατί δεν παράγει η χώρα;», δικαίως θα βάλει το ερώτημα ο νούμερο ένα της χώρας μας.

«Θαυματουργό ζιζάνιο»

Εχουμε μάλιστα χόρτο, έστω και χύμα, τόσο που οι γειτονικές χώρες αλιεύουν κάθε φορά τόνους χασίς που παράγεται στη χώρα, όπου χαϊδευτικά το αποκαλούμε «θαυματουργό ζιζάνιο».

Ναι, ανταγωνιζόμαστε οποιονδήποτε, ήρθαμε ακόμη και έβδομοι στον κόσμο για παραγωγή και διακίνηση χασίς.
Ενα επίτευγμα που δεν πρέπει να αμφισβητηθεί και όλα τα εύσημα πάνε πρώτα στην Κρατική Αστυνομία και φυσικά στην αλβανική κυβέρνηση που μπόρεσε να «επιδοτήσει» εγκληματικές ομάδες, επιτρέποντάς τους να περιφέρονται ελεύθερα στην αλβανική χασισόαση.

Οποιος παράγει χασισόχορτο βλέπει τα οφέλη όπως είναι για όλους, μόνο που ένα μέρος του κέρδους τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο χρόνια πηγαίνει στον «εκλογικό φόρο» για να δώσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.
Ναι, με αυτά τα έσοδα εξασφαλίζουν υψηλές θέσεις, διευθυντές, δήμαρχοι ακόμη και αναπληρωτές.

Υπάρχει λοιπόν χόρτο, δεν τρώγεται, αλλά πίνεται, προκαλώντας την ψευδαίσθηση της προπαγάνδας ότι πραγματικά δεν υπάρχουν αγελάδες, πρόβατα και κατσίκια εδώ, αλλά έχουμε άφθονο γάλα σε σκόνη ή φυσικό, το ποτάμι έρχεται από τη Σερβία...
Οσο για το γρασίδι... Κόψτε το πρώτο δρεπάνι στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι αχυρώνες θα είναι γεμάτοι, από τα υψίπεδα Dukagjini μέχρι τον ποταμό Vlora!
εξηντάρηδες..

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline