Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:51:24

ΕΛΑΣ για Έβρο: Οι πρόσφυγες δήλωσαν πως τους μετέφεραν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες

Η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή, φέρονται αν ανέφεραν οι διασωθέντες, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται αυτό που συνέβη με τους φερόμενους εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες στον Έβρο, καθώς οι ισχυρισμοί των διασωθέντων, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, είναι πως όλη αυτή η μετακίνηση και η καθοδήγηση ακόμη και για επαφές με συγκεκριμένες ΜΚΟ, οργανώθηκε από την στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας.
Αυτό για τους υψηλόβαθμούς αξιωματούχους των ελληνικών Αρχών, σημαίνει ότι και η Τουρκία επιστρέφει δριμύτερη στον Έβρο με το αγαπημένο της «υβριδικό όπλο» τους μετανάστες με ενδεχόμενη εμπλοκή οργανώσεων στο επικίνδυνο αυτό «παιχνίδι» για τις ζωές αθώων ανθρώπων, που απλά αναζητούν μία ευκαιρία να επιβιώσουν.

Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται διπλασιασμός των εισροών προσφύγων και μεταναστών σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και μόνο σήμερα ο αριθμός αυτός ήταν τριψήφιος, καθώς οι διακινητές εκμεταλλεύονται και την εξαιρετικά χαμηλή στάθμη των υδάτων στον ποταμό Έβρο αυτή την εποχή, κάτι που δημιουργεί άλλο ένα εύλογο ερώτημα σχετικά με το γιατί η συγκεκριμένη ομάδα εγκλωβίστηκε.
Το χρονικό και οι ισχυρισμοί των προσφύγων για την εμπλοκή της «Jandarma» και τις πρόθυμες ΜΚΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, από κορυφαίους κύκλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χθες στις δύο το μεσημέρι, έγιναν αναρτήσεις από διάφορα άτομα, σε social media πως η ομάδα των άτυπων μεταναστών που φερόταν να είναι επί μία εβδομάδα εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου που βρίσκεται εκτός της Ελληνικής επικράτειας, έφτασαν στις όχθες του ποταμού από την πλευρά της Ελληνικής Επικράτειας.
Από την ανάρτηση προκύπτει ότι τα άτομα είχαν μετακινηθεί από περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων και «τώρα βρίσκονται σε 100% ελληνικό έδαφος. Διέσχισαν τον ποταμό και βρίσκονται στις όχθες της ελληνικής πλευράς».

Επιπλέον, από τα ίχνη των metadata των κινητών τους, όπως προέκυπτε από τις συγκεκριμένες παραπλανητικές αναρτήσεις, φαινόταν πως βρισκόταν στις ελληνικές όχθες και κατευθύνονται προς τα βόρεια. Αμέσως, η ΕΛ.ΑΣ., ο ελληνικός στρατός και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν για να τους αναζητήσουν στο σημείο.

Αντιθέτως όμως, η ομάδα των 38 άτυπων μεταναστών βρισκόταν σε απόσταση περί τα 4 χιλιόμετρα νότια, πλησίον του χωριού Λάβαρα. Εντοπίστηκαν από drone 15 λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα, μαζί με τη λέμβο που χρησιμοποίησαν για τη μετακίνησή τους, την οποία δεν γνωρίζουν ακόμη οι ελληνικές Αρχές πώς βρέθηκε στην κατοχή τους.

Στο σημείο που εντοπίστηκαν, η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή και για το λόγο αυτό οργανώθηκε χερσαία επιχείρηση έρευνας. Μισή ώρα μετά τις έξι το απόγευμα, τα άτομα αυτά εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του ΤΣΦ Διδυμοτείχου.

Κανείς από τους 38 εντοπισθέντες δεν διέτρεχε κίνδυνο ζωής και απομακρύνθηκαν όλοι από το σημείο με τη βοήθεια των αστυνομικών. Κλήθηκε ταυτόχρονα σταθμός του ΕΚΑΒ και παρέλαβε προληπτικά μια εγκυμονούσα γυναίκα που βρίσκεται στον 8ο μήνα, προκειμένου να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν παιδί το οποίο φερόταν να έχει τσιμπηθεί από σκορπιό, σύμφωνα με αναρτήσεις που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορα άτομα. Κανένα από τα παιδιά που εντοπίστηκαν δεν έχριζε ανάγκης νοσηλείας ή παροχής πρώτων βοηθειών, ούτε κάποιο από αυτά είχε συμπτώματα πυρετού και μεταφέρθηκαν όλα, μαζί με τους γονείς τους, σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline