Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:08:06

H δύσκολη εξίσωση παροχών- παρακολουθήσεων και οι μάχες στη Βουλή

Εβδομάδα κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις και την έκβαση της προσπάθειας της κυβέρνησης να θεραπεύσει το σημαντικό πλήγμα αξιοπιστίας που υπέστη από την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών ξεκινά τη Δευτέρα με την έναρξη των εργασιών της Βουλής.

Η αρχική απόπειρα ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης – και εν μέρει υποβάθμισής της – έχει μετατραπεί σε μια διαδικασία στην οποία κυριαρχούν η αβεβαιότητα και η αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης σε πολλά πεδία.

Πού σταματούν οι αποκαλύψεις;

Βασική παράμετρος της ρευστότητας και των ενδεχόμενων περαιτέρω πολιτικών επιπτώσεων είναι το αν, πότε και πώς θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες αποκαλύψεις για άλλες παρακολουθήσεις προσώπων, πολιτικών και μη. Ομολογείται μάλιστα η αγωνία αυτή ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη. «Αν δεν προκύψει κάτι άλλο, η ζημιά προφανώς είναι μεγάλη, θα είναι όμως διαχειρίσιμη και οι επιπτώσεις της θα απορροφηθούν. Αν δεν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο και η επίδρασή του απροσδιόριστη» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, εν όψει των συνεδριάσεων της Βουλής της ερχόμενης εβδομάδας.

Η παράμετρος που εντείνει τον κυβερνητικό προβληματισμό έγκειται στο ότι η υπόθεση των υποκλοπών και η φύση της κρίσης, η οποία εκδηλώθηκε μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, αποκαλύπτεται στην αρχή της νέας πολιτικής περιόδου, η οποία είναι εκ των πραγμάτων προεκλογική. Στόχος της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, να προβάλει τον σχεδιασμό των επόμενων μηνών και να αναδείξει τη διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο θα βρίσκονται ούτως ή άλλως τα νέα και διαρκή μέτρα στήριξης, οι πολλαπλές παροχές, οι προδιαγραφόμενες νέες φοροαπαλλαγές και η υπογράμμιση των διαθέσιμων δυνατοτήτων, είτε λόγω της θετικής πορείας του τουρισμού είτε λόγω των αυξημένων εσόδων του προϋπολογισμού και του διευρυνόμενου δημοσιονομικού χώρου, είτε και λόγω του τυπικού και ουσιαστικού τερματισμού της ενισχυμένης εποπτείας, από την 20ή Αυγούστου.

Παρά ταύτα, είναι επίγνωση των περισσοτέρων ότι μια ανεξέλεγκτη έκβαση της υπόθεσης των υποκλοπών είναι πιθανό να διαμορφώσει ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον και πάντως να αλλοιώσει σε καθοριστικό βαθμό τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να μεταβάλει το πλαίσιο των προσδοκιών.

Τρεις μάχες στη Βουλή

Οι μάχες οι οποίες θα δοθούν με το άνοιγμα της Βουλής τη Δευτέρα εντοπίζονται σε τρία πεδία.
Αρχικώς θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων, όπου θα καθοριστούν τα διαδικαστικά ζητήματα, τα οποία εν προκειμένω έχουν και πολιτική ουσία.

Πρώτο προς συζήτηση θέμα είναι η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Εκεί μένει να φανεί ποιο θα είναι κατ' αρχήν το αντικείμενο της συζήτησης. Για τυπικούς λόγους θα πρέπει να κληθεί σε ακρόαση ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, και να κυρωθεί ο πρόσφατος διορισμός του, έπειτα από την αποπομπή του προκατόχου του, Παναγιώτη Κοντολέοντος. Παραμένει όμως σε εκκρεμότητα το αν η συνεδρίαση της Επιτροπής θα προχωρήσει και σε μια διευρυμένη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου της λειτουργίας της ΕΥΠ. Κατά την εκτίμηση κυβερνητικών πηγών, κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναμένεται μάλλον σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το δεύτερο κοινοβουλευτικό και πολιτικό θέμα των ημερών θα είναι η διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Κατά την κυρίαρχη εντύπωση, η συζήτηση θα οριστεί εντός της προσεχούς εβδομάδας, δεδομένου και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην κυριαρχήσει το θέμα επί μακρόν στην επικαιρότητα. Κατά τα όσα μεταφέρονται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, πρόθεση και στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει της συζήτησης αυτής είναι να εμφανιστεί με ένα «δημιουργικό πνεύμα», όπως επισημαίνεται. Υπό αυτή την έννοια, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τις δρομολογούμενες αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας και θεσμικού ελέγχου της ΕΥΠ και πάντως να διαχωρίσει τις υποθέσεις των νόμιμων παρακολουθήσεων και της χρήσης παράνομου λογισμικού, ως προς το οποίο η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν βρίσκεται στη διάθεση των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Η σύσταση Εξεταστικής

Το τρίτο πεδίο στο οποίο αναμένεται να εκδηλωθεί η πολιτική αντιπαράθεση της αμέσως προσεχούς περιόδου είναι αυτό της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής για τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βάσει της διάταξης του 2019, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τη δυνατότητα να κάνει για δεύτερη φορά χρήση του δικαιώματός της και να προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Οπως ωστόσο εξηγείται, προϋπόθεση για αυτό είναι η συλλογή 120 βουλευτικών υπογραφών. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αναγκαία η σύμπραξη τουλάχιστον ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, θα διαμορφωθεί έστω πρόσκαιρα και κατά συνθήκη ένα νέο πολιτικό δεδομένο ως προς την προσέγγιση των δύο κομμάτων.

Επιβεβαιώνεται πάντως την ίδια στιγμή ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιμείνει και θα προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της λειτουργίας της ΕΥΠ σε βάθος χρόνου, ενδεχομένως και πέραν της δεκαετίας.
Το ορατό ενδεχόμενο εν όψει αυτών είναι να μην υπάρξει συμφωνία πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης και να συσταθούν τελικά δύο Εξεταστικές Επιτροπές, κάτι το οποίο από θεσμική και πολιτική άποψη χαρακτηρίζεται ακόμα και από κυβερνητικές πηγές «τραγέλαφος».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline