Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:34:13

Ιταλία: Τέλος το κρατικό χρήμα στα κόμματα

Σοβαρές, θεσμικές αποφάσεις από την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα. Ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο κοινοβούλιο της Ρώμης, με θέμα την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και την χορήγηση μόνον «έμμεσης οικονομικής στήριξης και διευκολύνσεων».

 

Η κυβέρνηση συνασπισμού προτείνει να καταργηθεί η στήριξη των κομμάτων προς τα κόμματα. Ως τώρα, τα κόμματα κάλυπταν τις εκλογικές δαπάνες τους με κρατική επιχορήγηση.

Με βάση το νομοσχέδιο αυτό όμως, αν το εγκρίνουν η βουλή και η γερουσία, στα ιταλικά κόμματα θα παρέχονται μόνον οικονομικές διευκολύνσεις.

Προβλέπεται πως θα καταβάλλεται ένα 2? από τα χρήματα των φορολογουμένων στα κόμματα εκείνα που θα υιοθετήσουν ένα καταστατικό «το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια και εσωτερική δημοκρατία». Με τα ποσά αυτά θα προσφέρονται υποδομές για την πραγματοποίηση κομματικών συνεδρίων και πολιτικές δραστηριότητες. Εξάλλου, προβλέπεται η δυνατότητα να εκπίπτουν από το φόρο οι δωρεές από μέρους των εκλογέων.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline