Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  03:00:11

Οι ΗΠΑ σε τροχιά διεθνούς πόλωσης με τη Ρωσία αλλά στα λόγια. Οξύτερες οι ΗΠΑ από την αμήχανη Ευρώπη, αλλά χωρίς δυνατότητες παρέμβασης υπέρ της Ουκρανίας. Κύριο

Χωρίς καμία δυνατότητα για πολεμική απειλή ή επιχείρηση, όπως άλλοτε στη Μέση Ανατολή. Λεονταρισμοί και οι απειλές για οικονομικές συνέπειες σε βάρος της Μόσχας. Ο Ομπάμα θα προσπαθήσει θα δημιουργήσει κλίμα πίεσης και σε βάρος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, Ε.Ε.).

 

Με ύφος ήρεμο, αλλά, τόνους εμφανώς πιο ανεβασμένους σε σχέση με το προ ημερών διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της τονίζοντας ότι μπορεί να βρεθεί απομονωμένη από την παγκόσμια κοινότητα. Σε μια τακτική οξύτερη από εκείνη ης Γερμανίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, γενικά της Ευρώπης, που επίσης συνειδητοποιεί την αδυναμία για άμεση και αποφασιστική επέμβαση υπέρ της Ουκρανίας και κατά της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε ότι έχει διαμορφωθεί συναίνεση σε διεθνές επίπεδο ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας στη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει πως θα εξετάσει μια σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων για να απομονώσει τη Μόσχα. Θέλει να εμφανισθεί ως κορυφαία της αντιπαράθεσης λεκτικά αλλά και ως συντονίστρια των συμμαχικών αντιδράσεων από τη Δύση. Οικονομικών ίσως αλλά όχι πολεμικών πλέον.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί μια συμφωνία και μια διευθέτηση στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή για όλους τους Ουκρανούς, επισήμανε ο Ομπάμα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα για τη Ρωσία. Και τώρα είναι η ώρα για εκείνους (σ.σ. τους Ρώσους ηγέτες) να εξετάσουν εάν και κατά πόσον μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους με έναν τρόπο που καταφεύγει στην διπλωματία, αντίθετα με την καταφυγή στη βία», ανέφερε ο Ομπάμα και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έχει βρεθεί «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» με τις ενέργειές της.

-Την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία έπειτα από τις ενέργειές της και την στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για να δράσουν εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που οι εντάσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακωθούν, ενώ αυτή τη στιγμή η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σήμερα.
«Σε αυτό το σημείο, πλέον δεν εξετάζουμε απλώς την επιβολή κυρώσεων, με δεδομένες τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η Ρωσία» και «είναι πιθανό να τις επιβάλλουμε και προετοιμαζόμαστε γι' αυτό», είπε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Έχουμε ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων επιλογών», πρόσθεσε η ίδια.

Στο κενό άλλη μία συνομιλία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Μπάιντεν και Μεντβέντεφ

Εν τω μεταξύ για ακόμη μια φορά οι προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έπεσαν στο κενό έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος πρωτοστατεί στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης από το Λευκό Οίκο, είχε έρθει σε επαφή με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και την περασμένη εβδομάδα. Είχε πολυάριθμες επαφές τον Φεβρουάριο με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που αποπέμφθηκε από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μεντβέντεφ, δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπάιντεν «άσκησε πιέσεις στη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να υποστηρίξει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία και να αρχίσει έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας» σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «εντεινόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση» εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν διευθετηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων Ουκρανών πολιτών, περιλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπός τύπου του Ναταλία Τιμακόβα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Συνεδριάζει το Ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ μόλις για 4η φορά στην Ιστορία

Μια ακόμη ανησυχητική εξέλιξη είναι το γεγονός πως την Τρίτη θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σύμφωνο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, το ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει συγκληθεί μόλις άλλες τρεις φορές στην ιστορία.
Το Σύμφωνο συγκαλείται, με βάση το άρθρο 4 της συνθήκης, και προβλέπει τη συνεδρίαση για απάντηση της Συμμαχίας σε επιθέσεις από χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

Εμπάργκο και κυρώσεις ετοιμάζει η ΕΕ – Τι αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης

Σύμφωνα με την Wall Street Journal οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν από το πρωί της Δευτέρας, ετοιμάζονται να επιβάλλουν σειρά κυρώσεων στην πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν με το πρώτο μέτρο να είναι το εμπάργκο στο εμπόριο όπλων.
Με βάση το προσχέδιο της Συνόδου, οι υπουργοί ζητούν άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους, χαρακτηρίζουν τις κινήσεις του στρατού ως «εισβολή» και ετοιμάζονται να επιβάλλουν σειρά περιορισμών στο εμπόριο όπλων, αλλά και πάγωμα στις χορηγήσεις βίζας.

Αν δεν αλλάξει την πορεία της η Ρωσία αναμένεται να υπάρξουν και νέα «στοχευμένα μέτρα».
Εξετάζεται ακόμη και ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της χώρας, αλλά και πάγωμα περιουσιών σε Ουκρανούς που ευθύνονται για τη διαφθορά στη χώρα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline