Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:02:47

Η «νέα γενιά» ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί θέση στη Βουλή

«Θα πρόκειται για τη δεύτερη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ μετά το δύσκολο καλοκαίρι του 2015». Με αυτή τη φράση χαρακτηρίζει πηγή της «Κ» το πλάνο του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, όπου μεταξύ άλλων βασικός στόχος είναι να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση της γενιάς του, χωρίς όμως το ζήτημα να είναι αποκλειστικά ηλικιακό.

Η ίδια πηγή σημειώνει πως βούληση του πρωθυπουργού είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από τη θέση που θα τον κατατάξουν οι Ελληνες πολίτες, να είναι ακόμα πιο «συμπαγής» και να έχει ακόμα μεγαλύτερη παρουσία στελεχών, που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον παλιό «βαθύ ΣΥΡΙΖΑ».

Στόχος να μπορέσουν να υπηρετήσουν καλύτερα την πολυπόθητη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πιο κεντρογενές κόμμα. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα ήθελε να δει στην επόμενη Κ.Ο. να «παντρεύονται» τρεις διαφορετικές κατηγορίες από τη «νουβέλ βαγκ» του πολιτικού προσωπικού του ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή χωρίς να είναι βουλευτές, αυτοί που ήδη είναι μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας και εκείνοι που ετοιμάζονται τώρα να βγουν στο προσκήνιο.

Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται ο 37χρονος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος πιθανότατα θα είναι υποψήφιος στο Επικρατείας, καθώς αφενός η θέση του εκπρόσωπου δεν του δίνει τη δυνατότητα να διεξάγει προεκλογικό αγώνα και αφετέρου θεωρείται πως η εκλογή του χωρίς σταυρό τού αξίζει, αφού σήκωσε μεγάλο κυβερνητικό βάρος το τελευταίο διάστημα, απορροφώντας και την ανάλογη φθορά. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο 34χρονος Κώστας Ζαχαριάδης, διευθυντής σήμερα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που θα επιδιώξει την είσοδό του στη Βουλή, ως υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της παλαιάς Β΄ Αθήνας. Στον Νότιο Τομέα θα βρίσκονται ο 41χρονος υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης που πιθανότατα θα έχει «αντίπαλο» τον επίσης υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση.

Την είσοδο της στην Εθνική Αντιπροσωπεία θα επιδιώξει μία ακόμα εξωκοινοβουλευτική υπουργός, η 34χρονη Εφη Αχτσιόγλου που προσανατολίζεται προς την Α΄ Θεσσαλονίκης –κατάγεται από τη Β. Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Ημαθία– ενώ υποψήφια αναμένεται να είναι και η 40χρονη νυν υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Στην επόμενη Βουλή θα επιδιώξει να είναι και ο «ξάδελφος» Γιώργος Τσίπρας, που ήδη «τρέχει» την υποψηφιότητά του στη Δυτική Αττική (παλαιό Υπόλοιπο). Στην ίδια κατηγορία υποψηφιοτήτων θα ήταν και η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος, αμφότεροι εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί, χωρίς πάντως να μπορεί να αποκλειστεί η ένταξή τους σε κάποιο ψηφοδέλτιο αν δεν καταφέρουν να εκλεγούν στους δήμους που διεκδικούν.

Στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή των εκλεγμένων που θα επιδιώξουν και πάλι την εκλογή τους στη Βουλή είναι ο 43χρονος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος θα δώσει τη μάχη του σταυρού στα νότια της Αθήνας, Στην ίδια κατηγορία ανήκουν ο 34χρονος υφυπουργός Οικονομίας, Στάθης Γιαννακίδης, ο οποίος εκλέγεται στην Ξάνθη, ο 38χρονος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Μπάρκας, από την Πρέβεζα, αλλά και οι νέοι βουλευτές Αναστασία Γκαρά (Εβρος), ο 35χρονος Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στη Μαγνησία, ο 35χρονος Γιώργος Ψυχογιός στην Κορινθία και ο 33χρονος Μάριος Κάτσης στη Θεσπρωτία. Στη λίστα θα μπορούσαν να προστεθούν και οι Μιχάλης Καλογήρου και Λευτέρης Κρέτσος, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι, καθώς δεν έχει παρέλθει το απαραίτητο 18μηνο από τη θητεία τους ως γεν. γραμματείς. Παράλληλα, ερώτημα είναι τι θα πράξουν ο 46χρονος Δημήτρης Λιάκος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο Κώστας Στρατής, υφ. Πολιτισμού.

Τα νέα πρόσωπα

Η τρίτη σημαντική κατηγορία είναι τα νέα πρόσωπα που δεν είναι βουλευτές, ούτε κατείχαν χαρτοφυλάκια και θα επιδιώξουν να ρίξουν τον ηλικιακό μέσον όρο της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι ο Χαράλαμπος Καλαματιανός, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που παραιτήθηκε εγκαίρως ώστε να είναι υποψήφιος στην Ηλεία, ο 40χρονος Χρήστος Στάικος που θα είναι υποψήφιος στην Αρκαδία και ο απερχόμενος δήμαρχος Σκύρου Μίλτος Χατζηγιαννάκης, που θα διεκδικήσει την είσοδό του στο Κοινοβούλιο ως βουλευτής Ευβοίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline