Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019  16:22:25

Ο πρώτος γιος Πέτρος Κόκκαλης αμφισβητεί την ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ-COSCO. Ο πατέρας Σωκράτης Κόκκαλης προτείνει Εθνική Λοταρία, παράλληλα στον ιδιωτικοποιημένο πλέον ΟΠΑΠ. Κύριο

Π. Κόκκαλης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, της πλειοψηφίας: «Όχι» σε μονοπωλιακή παραχώρηση του ΟΛΠ σε ιδιώτη (COSCO). Δεν είναι καλά μελετημένη η ιδιωτικοποίηση.

Παλαιά και σταθερά άποψη του εφοπλιστή Μαρινάκη αλλά και άλλων παραγόντων του Πειραιά για εμπλοκή του Δήμου και φορέων της πόλης στο λιμάνι του Πειραιά και τις αρμοδιότητες του ΟΛΠ. Επιπλέον και σταθερή επιδίωξη του συνδυασμού του δημάρχου Μόραλη, του οποίου επιφανές στέλεχος αποτελεί ο πρώτος γιός του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία, συνεργασθείς μαζί του και στον Ολυμπιακό.

Για ια ακόμη φορά και εν όψει της διεύρυνσης της ιδιωτικοποίησης με την COSCO, στην οποία αντιτίθενται οι τοπικοί βουλευτές και αρμόδιοι υπουργοί κκ Λαφαζάνης και Δρίτσας και όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις δυο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά. Αναφερόμενος στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, ο Π. Κόκκαλης (Vima fm) τόνισε ότι «θεωρούσαμε από την αρχή ότι θα είναι μια συναλλαγή πού δεν είναι καλά μελετημένη και δεν θα βοηθήσει το λιμάνι του Πειραιά». Υπενθύμισε ότι η παράταξη Μώραλη έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ενός δημοτικού λιμενικού ταμείου για την επιβατηγό ναυτιλία.

«Πρέπει και οικονομικοί πόροι από το λιμάνι, να περνάνε και στο δήμο Πειραιά και στους άλλους παραλιμένιους δήμους» τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρχει και μια συμμετοχή των πόλεων και των κατοίκων στην λειτουργία και στη στρατηγική ανάπτυξη του λιμανιού. Αυτό δεν γίνεται για την ώρα και γι' αυτό είμαστε αντίθετοι και στην μονοπωλιακή παραχώρηση σε ιδιώτη».

Σωκράτης Π. Κόκκαλης: Η Πρόταση για Εθνική Λοταρία- Η μεγάλη επιστροφή (από αφιέρωμα του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ)

-Μία και μόνη παρέμβασή του -στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας Intralot, μιας από τις ηγέτιδες δυνάμεις της αγοράς gaming διεθνώς- ήταν καταλυτική για να τραβήξει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Πολλοί αιφνιδιάστηκαν, άλλοι χαμογέλασαν με νόημα, ελάχιστοι, όμως, γνώριζαν ότι η πρόταση για την Εθνική Λοταρία ήταν ένα σχέδιο που είχε πίσω της πολλή διαβούλευση, πολλή σκέψη αλλά και πολλή ζύμωση (η αγαπημένη λέξη των αριστερών για να συνεννοούνται μεταξύ τους). Την ίδια στιγμή η εύκολη κουβέντα που πέρασε από στόμα σε στόμα ήταν το comeback, η μεγάλη επιστροφή του Σωκράτη Π. Κόκκαλη. Μια εύκολη κουβέντα για πρώτη ανάγνωση των γεγονότων δίχως αμφιβολία, αλλά και μια κουβέντα που έχει να κάνει με την αλήθεια της προσλαμβάνουσας παράστασης του ευρύτερου κοινού με διαμεσολαβητή τα media. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια η νέα γενιά της οικογένειας Κόκκαλη -με τον Κωνσταντίνο Σ. Κόκκαλη, έναν από τους τρεις γιους του- έχει έρθει στο προσκήνιο και αναλαμβάνει κεντρικούς ρόλους στο μάνατζεντ.

Παρ' όλα αυτά τα επίσημα της εταιρικής διακυβέρνησης ο Σωκράτης Π. Κόκκαλης στην κρίσιμη στιγμή ήταν εκεί που έπρεπε για να διαβάσει με σωστό τρόπο τα δεδομένα της πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας, να μιλήσει στο ακροατήριο της νέας διακυβέρνησης με τη γλώσσα των δικών του ευαισθησιών, να προσκομίσει ιδέες και σχέδια μιας εναλλακτικής διεξόδου σε μια κρίσιμη αγορά όπως εκείνη της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών. Ο Σωκράτης Π. Κόκκαλης με λίγα λόγια ήταν εκεί τη στιγμή που έπρεπε και με τον τρόπο που έπρεπε.

Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης Κόκκαλη για την οργάνωση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών και την ίδρυση Εθνικής Λοταρίας έχει μεταξύ άλλων τα εξής:

Α. ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

1. Η αγορά των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα είναι αναπτυγμένη με βάση τα διεθνή δεδομένα. Η πώληση της συμμετοχής του 33% του Ελληνικού Δημοσίου είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου με όλες τις αρνητικές συνέπειες σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Να σημειωθεί ότι η παράνομη αγορά, κυρίως στο Internet, Call Centers και παιγνιομηχανημάτων (VLTs-SLOTS) είναι σημαντική και αποτελεί κατά εκτίμηση περίπου το 50% του συνόλου.

2. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ από την προηγούμενη κυβέρνηση, πέραν της προφανούς μεθόδευσης υπέρ του μοναδικού υποψηφίου, οδήγησε στο αναμφισβήτητο γεγονός της απώλειας σημαντικών ετήσιων εσόδων για το κράτος.

3. Επιπλέον της απώλειας των εσόδων ο ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ με το μεγάλο διαφημιστικό και χορηγικό budget επηρεάζει τα ΜΜΕ και τον αθλητισμό, τομείς με ιδιαίτερη πολιτική και κοινωνική σημασία στη χώρα.

4. Η σωστή λειτουργία της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών προϋποθέτει την άμεση αναδιοργάνωση και λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

Β. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Η στρατηγική της κυβέρνησης σε έναν ευαίσθητο κοινωνικά και σημαντικό οικονομικά κλάδο προτείνουμε να χαραχτεί στους εξής άξονες:

1. Mεγιστοποίηση των εσόδων του κράτους διασφαλίζοντας το κοινωνικό σύνολο (responsible gaming).

2. Υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.

3. Μη αναστροφή της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ.

4. Διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού σε μια σωστά ρυθμιζόμενη αγορά.

5. Ανάπτυξη διεθνούς δραστηριότητας μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Γ. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής βασικοί άξονες είναι:
1. Η άρτια συγκρότηση και ορθολογική λειτουργία της ΕΕΕΠ ως εργαλείου διαμόρφωσης της εθνικής στρατηγικής υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών.
2. Η ίδρυση και συγκρότηση του Εθνικού Οργανισμού Τυχερών Παιχνιδιών (Εθνική Λοταρία - National Lottery) ως πυλώνα άσκησης της εθνικής στρατηγικής.

3. Η οργάνωση της Εθνικής Λοταρίας μπορεί να γίνει με προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού που θα ορίζει:

■ Τη μετοχική σύνθεση - μπορεί να είναι 100% φορείς του Δημοσίου ή ΣΔΙΤ.
■ Σε περίπτωση ιδιοκτησίας 100% δημοσίων φορέων (που θα επιλεγούν από την κυβέρνηση) θα δίδεται παραχώρηση μάνατζμεντ (π.χ. για 15 χρόνια) με καταβολή αντιτίμου (από τη διεθνή εμπειρία μας και ανάλογα με τους όρους (χρονική διάρκεια κ.λπ.) θα μπορούσε να κυμανθεί από 100-200 εκατ. ευρώ) και εγγυημένου business plan για τη διάρκεια παραχώρησης.
■ Ανάληψη οποιουδήποτε κόστους τυχόν απαιτήσεων του ΟΠΑΠ.

4. Η λειτουργία της Εθνικής Λοταρίας θα επεκταθεί και σε νέα σημεία πώλησης, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας.

Οι τυχόν αντιδράσεις των πρακτόρων του ΟΠΑΠ θα εξισορροπηθούν με τη διασφάλιση της λειτουργίας των VLTs (παιγνιομηχανημάτων) του ΟΠΑΠ αποκλειστικά στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

5. Το κόστος ανάπτυξης της Εθνικής Λοταρίας δεν θα βαρύνει το Δημόσιο διότι αυτό θα το αναλάβει η εξειδικευμένη εταιρεία μάνατζμεντ ή, σε περίπτωση ΣΔΙΤ, ο ιδιωτικός φορέας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα