Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  18:57:52

Patriotic Millionaires – Οι μεγιστάνες που ζητούν να πληρώσουν φόρους

«Η γεφύρωση του χάσματος απαιτεί περισσότερα από έργα ματαιοδοξίας δισεκατομμυριούχων ή αποσπασματικές φιλανθρωπικές χειρονομίες».

Μια ομάδα περισσότερων από 100 από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου κάλεσε τις κυβερνήσεις να τους υποχρεώσουν να πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Η ομάδα, με το όνομα Patriotic Millionaires (Πατριώτες Εκατομμυριούχοι), είπε ότι οι εξαιρετικά πλούσιοι δεν εκλήθησαν να πληρώσουν το μερίδιό τους για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Ως εκατομμυριούχοι, γνωρίζουμε ότι το τρέχον φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο», ανέφεραν σε ανοιχτή επιστολή τους.
Μεταξύ αυτών η κληρονόμος της Disney , Άμπιγκειλ Ντίσνει και Νικ Χάναουερ, Αμερικανός επιχειρηματίας και πρώτος επενδυτής στον διαδικτυακό κολοσσό λιανικής Amazon.

«Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να πούμε ότι, ενώ ο κόσμος έχει υποστεί τεράστια ταλαιπωρία τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δει πραγματικά τον πλούτο μας να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ωστόσο λίγοι, από εμάς μπορεί να πει ειλικρινά ότι πληρώνουμε τα δίκαιά μας μερίδιο στους φόρους», ανέφεραν οι υπογράφοντες στην επιστολή προς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Και συνεχίζει η επιστολή:

«Αυτή η αδικία που μπήκε στα θεμέλια του διεθνούς φορολογικού συστήματος έχει δημιουργήσει μια κολοσσιαία έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων του κόσμου και των ελίτ που είναι οι αρχιτέκτονες αυτού του συστήματος. Η γεφύρωση αυτού του χάσματος θα απαιτήσει περισσότερα από έργα ματαιοδοξίας δισεκατομμυριούχων ή αποσπασματικές φιλανθρωπικές χειρονομίες – θα χρειαστεί μια πλήρης αναμόρφωση ενός συστήματος που μέχρι τώρα είχε σχεδιαστεί σκόπιμα για να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους».

«Για να το θέσουμε απλά, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απαιτεί φορολογία των πλουσίων. Ο κόσμος – κάθε χώρα σε αυτόν – πρέπει να απαιτήσει από τους πλούσιους να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Φορολογήστε μας, τους πλούσιους, και φορολογήστε μας τώρα».

«Η αλήθεια είναι ότι το «Νταβός» δεν αξίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου αυτή τη στιγμή. Για όλες τις αμέτρητες ώρες που δαπανήθηκαν συζητώντας για να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, το συνέδριο απέδωσε ελάχιστη απτή αξία μέσα σε έναν χείμαρρο αυτοσυγχαρητηρίων. Έως ότου οι συμμετέχοντες αναγνωρίσουν την απλή, αποτελεσματική λύση κοιτάζοντάς τους κατάματα – φορολογώντας τους πλούσιους – οι άνθρωποι του κόσμου θα συνεχίσουν να βλέπουν τη λεγόμενη αφοσίωσή τους στην επίλυση των προβλημάτων του κόσμου ως κάτι περισσότερο από μια παράσταση».

«Η ιστορία παρουσιάζει μια αρκετά ζοφερή εικόνα για το πώς μοιάζει το τελικό παιχνίδι των εξαιρετικά άνισων κοινωνιών. Για όλη μας την ευημερία – πλούσιοι και φτωχοί – είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα και να επιλέξουμε να φορολογήσουμε τους πλούσιους. Δείξτε στους ανθρώπους του κόσμου ότι αξίζετε την εμπιστοσύνη τους. Εάν δεν το κάνετε, τότε όλες οι ιδιωτικές συνομιλίες δεν θα αλλάξουν αυτό που έρχεται – είναι φόροι ή πιρούνια. Ας ακούσουμε την ιστορία και ας διαλέξουμε με σύνεση».

Η έκθεση της Oxfam

Νωρίτερα στο φόρουμ, το οποίο διεξάγεται διαδικτυακά λόγω Covid και όχι στο κανονικό του σπίτι στο Νταβός, η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam είπε ότι η πανδημία έκανε τους πλουσιότερους στον κόσμο πολύ πλουσιότερους, ενώ οδήγησε επίσης σε περισσότερους ανθρώπους να ζουν στη φτώχεια.
Η έκθεσή της ανέφερε ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα για τους φτωχότερους του κόσμου συνέβαλαν στο θάνατο 21.000 ανθρώπων κάθε μέρα, αλλά πρόσθεσε ότι οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου είχαν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους από τον Μάρτιο του 2020.
Έρευνα της Credit Suisse διαπίστωσε επίσης ότι το 2020, ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 5,2 εκατομμύρια σε συνολικά 56,1 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Το βρετανικό παράρτημα των Patriotic Millionaires είπε ότι η ανάλυση της Fight Inequality Alliance, του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών, της Oxfam και της ίδιας διαπιστώνουν ότι αν επιβληθεί φόρος μόλις 2% ετησίως για όσους έχουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια, 3% για άτομα με περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια και 5% για τους δισεκατομμυριούχους θα μπορούσε να αποφέρει 2,52 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 2,52 τρισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να βγάλουν 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και να δημιουργήσουν αρκετά εμβόλια για τον κόσμο.

Η Gemma McGough, Βρετανίδα επιχειρηματίας και ιδρυτικό μέλος των Patriotic Millionaires, UK είπε: «Παρά την ευημερία μας – πλούσιοι και φτωχοί – είναι καιρός να διορθώσουμε τα λάθη ενός άνισου κόσμου. Είναι καιρός να φορολογήσουμε τους πλούσιους».
Η κ. McGough πρόσθεσε: «Σε μια εποχή που η απλή ζωή θα κοστίζει στο μέσο νοικοκυριό επιπλέον 1.200 λίρες ετησίως, η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να περιμένει να την εμπιστευτούν εάν προτιμά να φορολογεί τους εργαζόμενους παρά τους πλούσιους».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline