Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:53:24

«Από τον Ιούλιο εξουδετερώνονται οι απότομες αυξήσεις και η ρήτρα αναπροσαρμογής

Μιλώντας για την οικονομία στην ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα ξαναζήσουμε κρίση, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Είπε ότι η Ελλάδα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και έτσι κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο άνοιξε το 2010, ενώ του χρόνου η χώρα μας θα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.

«Η χώρα εξακολουθεί να έχει ένα μεγάλο χρέος όμως τα spreads, η απόσταση δηλαδή που χωρίζει το ελληνικό επιτόκιο δανεισμού από το γερμανικό, δεν αυξάνεται. Και αυτή τη στιγμή, αν για κάτι μπορώ να πω ότι είμαι υπερήφανος, είναι ότι η εικόνα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της χώρας το 2019», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι έχουμε μία πιο θωρακισμένη οικονομία απέναντι στις μεγάλες φουρτούνες των διεθνών εξελίξεων τονίζοντας ότι έχουμε πόλεμο, κάτι το οποίο πριν από ένα χρόνο δεν θα μπορούσε καν να μας περάσει από το μυαλό.

«Και πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες και να τους πούμε ότι προφανώς έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά θα υπάρχουν δυσκολίες», συνέχισε, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού παγκόσμια εδώ και 40 χρόνια.

«Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, νομίζω το αντιλαμβάνονται όλοι. Και νομίζω ότι είναι και λίγο γραφικό -ξέρετε- κάθε φορά που υπάρχει ένα παγκόσμιο εισαγόμενο πρόβλημα από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο και μέχρι τον πληθωρισμό η αντιπολίτευση να μιλάει για «κρίση Μητσοτάκη». Αλλά το προσπερνώ αυτό γιατί νομίζω ότι δεν έχει οποιαδήποτε επίπτωση στο πώς βλέπουν οι Έλληνες πολίτες τα πράγματα...», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να βρει ακόμα μια λύση ευρωπαϊκή στο ζήτημα των τιμών του φυσικού αερίου και είναι προς το παρόν κατώτερη των περιστάσεων.
«Θα εξακολουθώ να πιέζω για μια ευρωπαϊκή λύση. Τώρα κάτι βλέπω να κινείται για πρώτη φορά από πλευράς Επιτροπής.

Όμως εμείς ήρθαμε και είπαμε ότι δεν γίνεται ο Έλληνας πολίτης, καταναλωτής, επιχειρηματίας, ειδικά ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, να μείνει απροστάτευτος απέναντι σε αυτές τις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βάλαμε πολλά χρήματα στο τραπέζι. Χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, χρήματα τα οποία πήραμε και παίρνουμε πίσω από τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας φορολογώντας τα υπερκέρδη τους με 90%. Με 90%! Όταν το είπα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όλοι με κοίταξαν με απορία και άρχισαν να σκέπτονται μήπως πρέπει να κάνουν το ίδιο για να μπορέσουν και αυτοί να χρηματοδοτήσουν τέτοιες πολιτικές», συμπλήρωσε.

Ειδικά για το ρεύμα αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο και επισήμανε πως ήδη οι λογαριασμοί έρχονται μειωμένοι, ενώ για την βενζίνη είπε ότι πράγματι έχουμε αυξημένες τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί διαχρονικά είχαμε υψηλούς φόρους.

Επ'αυτού είπε ότι δεν θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης γιατί έτσι «θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς», διότι αυτοί έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις.

«Όμως, τι θα κάνουμε; Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο...», ανέφερε σημειώνοντας πως θα αφορά τους επόμενους μήνες.
Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν πληρώνουμε τον πόλεμο αλλά τη ρήτρα Μητσοτάκη», ο πρωθυπουργός είπε πως «έτσι είναι αν έτσι το πιστεύει».

Ειδικά για τη ρήτρα αναπροσαρμογής είπε ότι με την παρέμβαση της κυβέρνησης από τον Ιούλιο εξουδετερώνονται οι απότομες αυξήσεις και η ρήτρα αναπροσαρμογής. «Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ αφελής για να πιστεύει ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα εθνικών πολιτικών μία παγκόσμια κρίση στην ενέργεια», ανέφερε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline