Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  04:15:29

Η «Λερναία Υδρα» των λαθραίων τσιγάρων

Το λαθρεμπόριο καπνού παραμένει ζωντανό παρά τις κατασχέσεις φορτίων με χιλιάδες πακέτα λαθραία τσιγάρα και τον εντοπισμό παράνομων εργοστασίων.

Η τελευταία εγκληματική οργάνωση, που εξαρθρώθηκε δρούσε από το Νοέμβριο του 2021 και παρασκεύαζε τσιγάρα με διάφορες επώνυμες ετικέτες, τα οποία διακινούσε λαθραία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μάλιστα, είχαν νοικιάσει χώρο στην ανατολική Αττική, τον οποίο είχαν μετατρέψει σε παράνομο εργοστάσιο, όπου παρήγαγαν τα τσιγάρα.

Στον συγκεκριμένο χώρο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έμπαιναν φορτηγά με ξένες πινακίδες, παραλάμβαναν τα λαθραία τσιγάρα και τα διακινούσαν.

Μεγάλη επιχείρηση της διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διεξήχθη στην Αττική, για την απόδομηση εγκληματικής οργάνωσης που παρασκευάζει και διακινεί λαθραία καπνικά προϊόντα.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, εντοπίστηκε ένα εργαστήριο παρασκευής, ενώ τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, κατέσχεσαν στα Μεσόγεια 13 τόνους καπνού, 1 εκατομμύριο τσιγάρα, μια ολόκληρη γραμμή παραγωγής λαθραίων τσιγάρων.

Συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα, οι 9 από τη Μολδαβία και 2 Έλληνες, ο ρόλος των οποίων στην εγκληματική οργάνωση εξετάζεται.
Τουλάχιστον τους τελευταίους 9 μήνες όλοι τους ήταν εσώκλειστοι στον περιφραγμένο χώρο που ήταν ζωσμένος από κάμερες ασφαλείας, έμεναν όλοι στο εσωτερικό του εργοστασίου, εκεί κοιμόντουσαν και έτρωγαν και έφτιαχναν τσιγάρα.
Στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν κατασχεθεί και 12 φορτηγά με επικαθήμενα, καθώς το κύκλωμα φαίνεται να διακινούσε λαθραία τσιγάρα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς βρέθηκαν πολλές συσκευασίες αγγλικών τσιγάρων.

Φαινομενικά, το φορτηγό ψυγείο ήταν γεμάτο με γαλακτοκομικά προϊόντα και συγκεκριμένα 5.000 γιαούρτια σε συσκευασίες του ενός κιλού με προορισμό την Ιταλία. Βρισκόταν σταθμευμένο στην προβλήτα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, απ' όπου φεύγουν τα πλοία για εξωτερικό, όταν τα στελέχη του κεντρικού λιμεναρχείου πλησίασαν τον 64χρονο Βούλγαρο οδηγό ενημερώνοντάς τον ότι θα προχωρούσαν σε έλεγχο του φορτίου με μηχάνημα ακτίνων Χ. Ηταν απόγευμα της 4ης Μαρτίου. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι πίσω από τις παλέτες με τα γιαούρτια υπήρχαν κρυμμένες χάρτινες κούτες με πάνω από 350.000 πακέτα τσιγάρα. Δεν είχαν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και ήταν απομιμήσεις επώνυμων τσιγάρων (Winston Blue) που είχαν παρασκευαστεί σε εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού, το οποίο λειτουργούσε παράνομα στην ελληνική επικράτεια. Το παράνομο φορτίο, με διαφυγόντες δασμούς ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, κατασχέθηκε και ο 64χρονος Βούλγαρος οδηγός συνελήφθη.

Κάλυψη με... τσιπούρες

Θα μπορούσε να είναι ένα μεμονωμένο συμβάν εάν λίγο καιρό αργότερα, και συγκεκριμένα το βράδυ της 13ης Μαΐου, τα στελέχη του Λιμενικού δεν εντόπιζαν ένα ακόμη φορτηγό ψυγείο (σ.σ. το οδηγούσε 46χρονος Βούλγαρος) φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα. Αυτή τη φορά, τα συνολικά 350.000 πακέτα ήταν κρυμμένα πίσω από παλέτες με κατεψυγμένα ψάρια και ειδικότερα τσιπούρες. Για τις παραπάνω κατασχέσεις ενημερώθηκαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και έπειτα από σύντομη κλειστή σύσκεψη στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ αποφάσισαν να αναζητήσουν πληροφορίες για τα δύο φορτηγά με τις βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας, που είχαν κατασχεθεί στην Ηγουμενίτσα.
Από το 2018 έως σήμερα, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 20 τα παράνομα εργοστάσια τσιγάρων που έχουν βρεθεί στην Αττική, με τα περισσότερα από αυτά να ελέγχονται από ομογενείς.

Οσα ακολούθησαν έφεραν στο φως ένα ακόμη καπνεργοστάσιο που λειτουργούσε παράνομα στην Αττική, με τα τσιγάρα να εξάγονται στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας έσοδα εκατομμυρίων στους λαθρεμπόρους. Από το 2018 έως σήμερα, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 20 τα παράνομα εργοστάσια τσιγάρων που έχουν βρεθεί στην Αττική, με τα περισσότερα από αυτά να ελέγχονται από ομογενείς με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Οι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας αναζήτησαν στοιχεία, μεταξύ άλλων, από κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας και τις συσκευές GPS και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φορτηγά ψυγεία που είχαν εντοπιστεί στην Ηγουμενίτσα είχαν ξεκινήσει τη διαδρομή τους από την Αττική και συγκεκριμένα το Κορωπί. Μυστικοί αστυνομικοί ακροβολίστηκαν στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής και σύντομα εντόπισαν νταλίκες με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας, αλλά και δύο Ι.Χ. καταχωρισμένα σε Κύπριους ιδιοκτήτες, να μπαινοβγαίνουν σε αποθήκη επί της οδού Αναγνώστου.

Έπειτα από έρευνα περίπου δύο μηνών, οι αστυνομικοί είχαν καταφέρει να βρουν την άκρη του νήματος. Το πρωί της 15ης Ιουλίου, έκαναν έφοδο στο εργοστάσιο συλλαμβάνοντας 11 άτομα που δούλευαν στο εσωτερικό του, κατάσχεσαν 13 τόνους χύμα καπνού καθώς επίσης και μια μηχανή παραγωγής και συσκευασίας τσιγάρων. Βρήκαν ακόμη 6 νταλίκες και ένα εκατομμύριο έτοιμα τσιγάρα μάρκας Winston Blue, όπως αυτά που είχαν βρει τα στελέχη του Λιμενικού στην νταλίκα με τα γιαούρτια, με τους διαφυγόντες δασμούς να υπολογίζονται σε σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ. Οι 9 από τους συλληφθέντες είναι υπήκοοι Ουκρανίας και Μολδαβίας και δύο ομογενείς από το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Η αποθήκη στο Κορωπί είχε νοικιαστεί τον Νοέμβριο του 2021 από εταιρεία – κέλυφος μέσω ενός δικηγόρου, ο οποίος πάντως δήλωσε άγνοια για την υπόθεση.

Συνδέσεις
Παρότι η έρευνα για την υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αστυνομικές πηγές θεωρούν πιθανό από την επεξεργασία των ευρημάτων να προκύψουν συνδέσεις με πρόσφατες υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, ικανές να ρίξουν φως στην «ταυτότητα» του κυκλώματος που είχε υπό τον έλεγχο το παράνομο εργοστάσιο στο Κορωπί.
Όπως βλέπουμε στην εικόνα X-ray, σε έλεγχο της 13ης Μαΐου βρέθηκαν 350.000 πακέτα τσιγάρα στο πίσω μέρος κοντέινερ, κρυμμένα από παλέτες με κατεψυγμένα ψάρια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline