Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:41:29

Γιώργος Κουρής: Γιατί υπάρχει ελπίδα για μια καλή πορεία της οικονομίας

«Τα σκληρά φορολογικά μέτρα που έρχονται, οι περικοπές στις συντάξεις και το πάγωμα των μισθών είναι το κυριότερο πρόβλημα στην δυνατότητα ανάπτυξης της οικονομίας μέσω αύξησης της ενεργού ζήτησης.

Αυτός είναι και ο λόγος που η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει την συνοχή της για ένα τουλάχιστον 12μηνο, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και διαχείρισης της περιουσίας του Δημοσίου ώστε να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα.

Υποστηρικτική για τις συνθήκες ανάπτυξης θα πρέπει να είναι και η προσπάθεια περιορισμού των δαπανών του Δημοσίου. Υπάρχει ακόμα αρκετό «λίπος» στις κρατικές δαπάνες που είναι δυνατόν να περικοπεί και να υποκαταστήσει τους νέους φόρους που πλήττουν την επιχειρηματικότητα»

«Τα βασικά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία εμφάνισε ένα εντυπωσιακό δυναμισμό το πρώτο εξάμηνο του 2015, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014, παρά την διάχυτη απαισιοδοξία και το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε. Γεγονός που δείχνει ότι η μικρή ανάκαμψη που δημιουργήθηκε το 2014 συνεχίστηκε και εφέτος, για να ανακοπή βέβαια απότομα από τον Ιούλιο και μετά λόγω της επιβολής των capital controls και την αβεβαιότητα που δημιούργησαν οι εκλογές. Γεννάται επομένως το ερώτημα, ποια θα μπορούσε να είναι η πορεία στα οικονομικά όταν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί αρθούν;

Το στοιχείο του δυναμισμού της οικονομίας εδράζεται κυρίως στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία υπερκέρασε την άπνοια στις επενδύσεις και τις εισροές ξένων κεφαλαίων στην χώρα. Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός ότι στο πρώτο ήμισυ του έτους είχαμε μια αύξηση της αγοράς αυτοκινήτων (27% σε όγκο και 15% σε αξία), ενώ παράλληλα η οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε μια άνοδο που έθεσε φρένο στην πτώση που καταγράφεται στον κλάδο από το 2007 και μετά.

Αν όμως ο κύριο μοχλός που ξύπνησε την οικονομία είναι η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης το ζητούμενο είναι κατά πόσον αυτή αποτελεί μια παροδική σπίθα, ή ένα μονιμότερο γεγονός. Σε μια οικονομία όπου τα κέρδη και οι μισθοί/συντάξεις συρρικνώνονται και η ψυχολογία είναι αρνητική, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι υπήρξε μια εφάπαξ αύξηση λόγω ελλείψεων στην κατανάλωση που δύσκολα θα μπορούσε να έχει διάρκεια. Αντίθετα, αν η εντεινόμενη φορολογική πίεση έχει ωθήσει μεγαλύτερη μερίδα ατόμων σε φοροδιαφυγή, αυτό, μαζί με κάποια 35 δις που έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες και βρίσκονται στο «μαξιλάρι» λόγω φόβου κουρέματος, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μπορεί να τροφοδοτηθεί ακόμα και διαιωνιστεί για κάποιο διάστημα. Παράγονται που σαφώς θα τονώνει την ασθμαίνουσα οικονομία.

Η λύση του οικονομικού μας αδιεξόδου σήμερα βασίζεται στην ταχύτητα με την οποία ομαλοποιείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εισρέει χρήμα από την ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, και στον βαθμό που η νέα κυβέρνηση μπορεί να πείσει ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα με του δανειστές. Ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγήσει στην σταδιακή υποχώρηση των περιορισμών των ελέγχων κεφαλαίου και στήριξη της πρώτης σπίθας που δημιουργήθηκε από την αύξηση της κατανάλωσης. Επί προσθέτως όμως δημιουργούνται κίνητρα για τόνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα με επενδύσεις να έρχονται. Οι ιδιωτικοποιήσεις, που από ιδεοληψίες έχουν σταματήσει, με τους δραχμιστές εκτός κυβέρνησης θα είναι το κλειδί για μια μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη της οικονομίας και η βάση να υπάρξουν θετικές αξιολογήσεις από τους δανειστές για την εκτέλεση των μνημονιακών υποχρεώσεων.

-Από την άλλη μεριά όμως, τα σκληρά φορολογικά μέτρα που έρχονται, οι περικοπές στις συντάξεις και το πάγωμα των μισθών είναι το κυριότερο πρόβλημα στην δυνατότητα ανάπτυξης της οικονομίας μέσω αύξησης της ενεργού ζήτησης. Αυτός είναι και ο λόγος που η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει την συνοχή της για ένα τουλάχιστον 12μηνο, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και διαχείρισης της περιουσίας του Δημοσίου ώστε να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα. Υποστηρικτική για τις συνθήκες ανάπτυξης θα πρέπει να είναι και η προσπάθεια περιορισμού των δαπανών του Δημοσίου. Υπάρχει ακόμα αρκετό «λίπος» στις κρατικές δαπάνες που είναι δυνατόν να περικοπεί και να υποκαταστήσει τους νέους φόρους που πλήττουν την επιχειρηματικότητα.

Υπό προϋποθέσεις επομένως η οικονομία έχει την δυνατότητα να ξαναβρεί την πορεία ανόδου που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο δωδεκάμηνο προ της επιβολής των capital controls. Στη συνέχεια η ελάφρυνση εξυπηρέτησης του Δημόσιου χρέους θα είναι ο επόμενος στόχος που δικαιωματικά θα διεκδικηθεί. Δεν έχουν χαθεί οι ελπίδες, αρκεί να γίνει σωστή και συνεπής κυβερνητική δουλειά το προσεχές εξάμηνο.»

deiktes-kouris

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline