Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  03:23:17

Ποιες είναι οι μεγάλες προμηθεύτριες εταιρείες, που δέχτηκαν περικοπές για το νέο καθεστώς Σκλαβενίτη στον Όμιλο των Μαρινόπουλων. Κύριο

Ανάμεσα τους ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Vivartia, Καραμολέγκος, Σαράντης Creta Farms, Κρι Κρι, Foodlink, Grivalia, Νίκας, Μπουτάρης Εβροφάρμα, Μύλοι Λούλη, Κτήμα Λαζαρίδη κ.α.

 Οι φόβοι από τη γιγάντωση του νέου Ομίλου τροφίμων οδηγούν τους ανταγωνιστές σε σχέδια για μειώσεις τιμών . ειδικές προσφορές, συνεργασίες κλπ.

Άρχισαν οι ανησυχίες των υπόλοιπων

Στο μεταξύ, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι για το σχέδιο εξυγίανσης του Μαρινόπουλου, άρχισαν να εκδηλώνονται οι πρώτες κινήσεις αντεπίθεσης του ανταγωνισμού. Χθες, η AB Βασιλόπουλος ανακοίνωσε μεγάλες προσφορές ενόψει φθινοπώρου με επίκεντρο τους κατόχους καρτών πιστότητας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως και άλλοι λιανέμποροι θα εμπλακούν σύντομα σε ένα νέο γύρο πόλεμου τιμών, καθώς θα πρέπει να «απαντήσουν» στο νέο παίκτη που φιλοδοξεί να ξεκινήσει δυναμικά. «Και αυτό γιατί, μπορεί σήμερα τα ράφια του Μαρινόπουλου να είναι απελπιστικά άδεια, ωστόσο με τη συνδρομή του Σκλαβενίτη μπορεί πολύ σύντομα να γεμίσουν με προϊόντα δελεαστικές τιμές για τους καταναλωτές», σημειώνουν με νόημα.

Ζημιά 40 εκατ. μόνο στις εισηγμένες φέρνει το «κούρεμα» οφειλών

Μπορεί η επίτευξη συμφωνίας για τη διάσωση του Μαρινόπουλου να έφερε έναν αέρα αισιοδοξίας καθώς αποφεύχθησαν τα χειρότερα, ωστόσο το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι προμηθευτές θα είναι είναι ιδιαίτερα βαρύ, ειδικά εκείνοι που δεν έλαβαν τις προφυλάξεις τους.

Με δεδομένο ότι το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει «κούρεμα» μεταξύ 40% και 50% για οφειλές που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, η ζημιά υπολογίζεται ότι μπορει να φθάσει σε περίπου μισό δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ), αφού οι συνολικές οφειλές του Μαρινόπουλου προς τους προμηθευτές ανέρχονταν μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ (με εξαίρεση το Δημόσιο και τα τραπεζικά δάνεια).

Μόνο για 14 εισηγμένες που έχουν συνολικές απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ, ο «λογαριασμός» υπολογίζεται στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ (!).
Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος MIG μέσω των εταιρείων ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Singularlogic και Vivartia έχει συνολικές απαιτήσεις ύψους 28,6 εκατ. ευρώ, και ακολουθούν ο Καραμολέγκος με 10,8 εκατ. ευρώ, η Εθνική Πανγαία με 7,8 εκατ. ευρώ, η Σαράντης με 6,4 εκατ. ευρώ, η Creta Farms με 8,6 εκατ. ευρώ, η Κρι Κρι με 5,5 εκατ. ευρώ, η Foodlink με 3,1 εκατ. ευρώ, η Grivalia με 4 εκατ. ευρώ, η Νίκας με 4,2 εκατ. ευρώ και η νε ΕΛΓΕΚΑ 2,98 εκατ. ευρώ.

Μικρότερη έκθεση έχει η Μπουτάρης με απαιτήσεις 152 χιλ. Ευρώ, η Εβροφάρμα με 677 χιλ. ευρώ, η Μύλοι Λούλη με 360,9 χιλ. ευρώ και τέλος το Κτήμα Λαζαρίδη με 137 χιλ. Ευρώ. Και δεκάδες άλλους προμηθευτές μικρότερους, με ορισμένες εκατοντάδες χιλιάδες κόστος προϊόντων, κυρίως αγροτικών και εμπορικών από ολόκληρη την Ελλάδα, εμπόρων, διακινητών και καλλιεργητών.

Οι περισσότεροι προμηθευτές πάντως φαίνεται να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα του «κουρέματος», και αντιμετωπίζουν την κατάσταση με τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον», αφού έστω και έτσι θα λάβουν κάποιο μέρος των απαιτήσεών τους. Επιπλέον, δεν κρύβουν ότι η είσοδος του Σκλαβενίτη ως στρατηγικού επενδυτή παρέχει μια εμπιστοσύνη για τη συνέχεια, καθώς είναι ένας λιανέμπορος που έχει δείξει θετικά δείγματα γραφής στο παρελθόν.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline