Προσφέροντας κατοικία σε μόνο μερικές εκατοντάδες κατοίκους, το Άνω Κουφονήσι είναι μικρό, μόλις 2,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, οπότε το περπάτημα ή το ποδήλατο γύρω από το νησί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να το γνωρίσετε.
Η κύρια βιομηχανία, εκτός από την ανοδική πορεία του τουρισμού, είναι η αλιεία, και η κύρια πόλη της Χώρας διατηρεί την αίσθηση ενός αναλλοίωτου ψαροχωριού, με μικρές βαρκούλες στο λιμάνι.
Δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε εδώ, αλλά αυτή είναι και η κεντρική ιδέα του νησιού.
Μπορείτε να νοικιάσετε ένα καΐκι (παραδοσιακή ξύλινη βάρκα), για ένα ταξίδι στο κοντινό νησί της Κέρου, όπου ειδώλια της πρώιμης κυκλαδίτικης τέχνης έχουν προσεκτικά ανασκαφεί.
Διαφορετικά, η ζωή προχωρά σε αργούς ρυθμούς πηγαίνοντας σε παραλίες όπως η Φοινικιά, η Πλατιά Πούντα, ο Φανός και το φυσιολατρικό Πόρι, κάνοντας ένα ταξίδι με καΐκι προς τις ερημικές παραλίες στο Κάτω Κουφονήσι, ή μπορείτε να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου.