Κυριακή 5 Μαϊου 2024  18:22:13

Συνάντηση Ιερώνυμου –Μητσοτάκη για εκτόνωση κορυφής και για «εξορκισμό» των πιστών στις εκκλησίες, οργισμένων κατά βουλευτών της ΝΔ, που ψήφισαν τον «ισότιμο Γάμο». Κύριο

Η επίσκεψη σε Δήλεσι- Ωρωπό και το πρώτο τετ-α-τετ μετά τον γάμο ομοφύλων, γίνεται μέσα σε ένα δύσκολο κλίμα και εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και των Ευρωεκλογών.

Μια σειρά κινήσεων στο παρασκήνιο όλο το προηγούμενο διάστημα ,οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η ένταση στον άξονα του Μεγάρου Μαξίμου με την Εκκλησία βαίνει προς κάποια προσέγγιση, μια εκτόνωση κορυφής μόνο. Χωρίς να περιλαμβάνει τους περισσότερους μητροπολίτες.. Καμία εκτόνωση όπως έδειξαν τα πρώτα επεισόδια κατά βουλευτών της ΝΔ μέσα σε εκκλησίες, όπως και γενικότερα ένα κλίμα δυσφορίας για τον «ισότιμο Γάμο» σε ομοφυλόφιλους και λεσβίες, που επέβαλαν Κυβέρνηση και βουλευτές της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ,. Νομοθέτημα, που σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ως πολύ βλαπτικό και ζημιογόνο για την κυβερνητική παράταξη, Μπορεί, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην είχαν κοντραριστεί ευθέως και επί προσωπικού, στους κόλπους της Ιεραρχίας, όμως, υπήρξαν σκληρές διατυπώσεις, ενώ ήδη αρκετοί μητροπολίτες επιτέθηκαν σε κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ με φόντο το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Τέσσερις εξελίξεις, όμως, ήρθαν μέσα σε μια μέρα για να σηματοδοτήσουν την ανάγκη για μείωση ή και τέλος του «ιερού μετώπου». Η πρώτη, η δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι «η εκκλησία δεν εκδικείται», με φόντο την επίθεση μέσα σε ναό εναντίον της βουλευτή της ΝΔ Αγγελικής Δεληκάρη, αλλά και του «εξάψαλμου» που άκουσε από ιερέα στην Πάτρα η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξόπουλου. Η δεύτερη, η επισημοποίηση της επαφής που ήταν εδώ και μέρες στα σκαριά, δηλαδή της κοινής μετάβασης του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σήμερα σε δομές της εκκλησίας στο Δήλεσι της Βοιωτίας, οι οποίες αποτελούν έργο ζωής για τον προκαθήμενο της Εκκλησίας. Και βεβαίως δύο άλλα ανησυχητικά δεδομένα, που είναι οι προκλήσεις μέσα στις εκκλησίες κατά βουλευτών της ΝΔ και οι Ευρωεκλογές, κατά τις οποίες Μητσοτάκης και ΝΔ θέλουν να συγκεντρώσουν υψηλό ποσοστό.

Μαρινάκης: «μεμονωμένο περιστατικό»

Μπορεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μίλησε για «μεμονωμένα περιστατικά» και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να δήλωσε ότι «η εκκλησία δεν εκδικείται», όμως ο Μητσοτάκης ξέρει ότι εάν δεν δοθεί ένα πιο ισχυρό μήνυμα, τότε το κλίμα κατά του κυβερνώντος κόμματος ενδεχομένως να επιδεινωθεί.
Για αυτό στη κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού με τον Ιερώνυμο στον Ωρωπό, θα αποτυπωθεί καθαρή θέση εναντίωσης σε πρακτικές αντιπαράθεσης μεταξύ εκκλησίας-κυβέρνησης, κάτι που και για εκλογικούς λόγους, είναι πολύ σημαντικό για τη γαλάζια παράταξη.

Διαρροή σε εκ δεξιών κόμματα

Η κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα έχει μεγάλες διαρροές σε δεξιά ακροατήρια, κυρίως λόγω της ψήφισης του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Για αυτό και όλο αυτό το διάστημα, μέχρι τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, στο Μαξίμου προσπαθούν να επαναπροσεγγίσουν τη παραδοσιακή γαλάζια βάση, που γυρνάει τη πλάτη στη ΝΔ. Στο κομμάτι της εκκλησίας, ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει τις γενικευμένες αντιδράσεις και τα κηρύγματα κατά γαλάζιων στελεχών, καθώς εάν επικρατήσει ένα τέτοιο κλίμα, ενδεχομένως οι εκλογικές απώλειες, να είναι πολύ μεγάλες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline