Δευτέρα 20 Μαϊου 2024  22:55:47

«Ξεκινάμε με 80.000 κενές θέσεις..» -«Πληρώστε καλύτερα και θα βρείτε καλό προσωπικό». Το ψεύτικο δίλημμα και η μόνη λύση για τις σκληρές συνθήκες δουλειάς σε εστίαση και ξενοδοχεία. Κύριο

Πολύωρες εργασίες, χωρίς κανονικά ρεπό και υπερωρίες-αργίες, χωρίς πλήρη ασφάλιση, με κακή διαμονή σε αχούρια. Τομείς κερδοφόροι και οι δύο με μεγάλη αύξηση των τουριστών και παράταση της καλοκαιρινής περιόδου έως και Οκτώβριο.

1.Ο ελληνικός τουρισμός είναι πολύ πιθανό να σημειώσει φέτος νέο ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως η φετινή σεζόν ξεκινάει με ρεκόρ κενών θέσεων εργασίας - Σε απόγνωση δηλώνουν επιχειρηματίες, δεν αρκούν, λένε, οι 11.000 μετακλήσεις. Παράπονα για το φαινόμενο ότι τους εγκαταλείπουν εύκολα οι εργαζόμενοι τους για άλλες καλύτερες δουλειές και αμοιβές.

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις εργαζομένων στον τουρισμό μεγαλώνει κάθε χρόνο. Το 2021 οι κενές θέσεις ήταν 57.700, το 2022 έφθασαν στις 60.000, πέρυσι υπερέβησαν τις 60.000 και φέτος υπολογίζονται σε 80.000. Εξ αυτών, οι 53.000 αφορούν ξενοδοχεία και οι 30.000 την εστίαση. Όμως η λύση είναι μόνο μία- καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας-ασφάλισης-διαμονής.

Η φετινή τουριστική σεζόν ξεκινάει με 80.000 κενές θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία και εστίαση. Ετσι, ενώ ο τουρισμός στη χώρα μας εμφανίζει εξαιρετικές προοπτικές για το 2024, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις κρατήσεις του καλοκαιριού, κυριαρχεί έντονος προβληματισμός.

Ηδη ,οι εργαζόμενοι μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι κενές θέσεις στον κλάδο, ο οποίος απασχολεί πάνω από 400.000 εργαζομένους, αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια και πλέον αγγίζουν τις 80.000. Κάποιες από αυτές φιλοδοξεί να καλύψει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης μέσω της νέας πλατφόρμας Jobmatch, ενώ αναζητούνται λύσεις και μέσω των μετακλήσεων εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Οι εργαζόμενοι πάντως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων ακόμη κι εντός της τουριστικής περιόδου, ζητώντας άμεσα και δραστικά μέτρα από την πολιτεία.
Αναλυτικά, το 2021 οι κενές θέσεις ήταν 57.700, το 2022 έφθασαν τις 60.000, πέρυσι υπερέβησαν τις 60.000 και φέτος υπολογίζονται σε 80.000. Εξ αυτών, οι 53.000 αφορούν ξενοδοχεία και οι 30.000 την εστίαση. Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη κι αν υλοποιηθούν στο σύνολό τους οι προγραμματισμένες 11.000 μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, ούτε οι κενές θέσεις θα καλυφθούν ούτε οι ειδικότητες που απαιτούνται θα εξασφαλισθούν.

Η απάντηση της Πολιτείας και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη είναι «μη ευχάριστη» για ορισμένους εργοδότες αλλά ειλικρινής και αναγκαία πλέον. Ιδιαίτερα τώρα στις νέες καλύτερες συνθήκες αριθμού τουριστών και εισπράξεων.

«Πληρώστε καλύτερα και θα βρείτε καλό προσωπικό» από πέρυσι η άποψη Μητσοτάκη, με την έννοια ότι το καλύτερο ποιοτικά προσωπικό αποδίδει τις δαπάνες για την μισθοδοσία τους... Στο ψεύτικο δίλημμα είναι η μόνη λύση για τις σκληρές συνθήκες δουλειάς σε εστίαση και ξενοδοχεία .

-Πολύωρες εργασίες, χωρίς κανονικά ρεπό και υπερωρίες-αργίες, χωρίς πλήρη ασφάλιση, με κακή διαμονή σε αχούρια. Τομείς κερδοφόροι και οι δύο με μεγάλη αύξηση των τουριστών και παράταση της καλοκαιρινής περιόδου έως και Οκτώβριο.

Καθώς μεγεθύνεται το πρόβλημα της έλλειψης πολλών εργαζόμενων για τις σκληρές δουλειές του καλοκαιριού σε εστίαση και ξενοδοχεία, αυτό αποκτά χρόνια χαρακτηριστικά, . Η εντατικοποίηση της εργασίας τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να καλυφθούν οι παροχές προς τους τουρίστες με λιγότερο προσωπικό, κάνει τους εργαζομένους στον κλάδο εξαιρετικά επιφυλακτικούς ως προς το ενδεχόμενο να ξαναεργαστούν και τη φετινή σεζόν υπό τις ίδιες συνθήκες.

Ετσι, οι περισσότεροι δηλώνουν ξεκάθαρα ότι αναζητούν αλλού εργασία, με ίδιους ή και χαμηλότερους μισθούς, αλλά σαφώς καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σε αυτό το τοπίο, ακόμη και οι σοβαρές επιχειρήσεις που τηρούν τους όρους εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους, πολλώ δε μάλλον όταν πολλοί, σύμφωνα με τις καταγγελίες, επιλέγουν να εργαστούν ανασφάλιστοι ή υποασφαλισμένοι ώστε να διατηρούν και το δικαίωμα λήψης του εποχικού επιδόματος

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline