Ο Βλ. Πούτιν παραμένει εξαγριωμένος και απειλεί με σκληρά αντίποινα: «Η Τουρκία θα μετανιώσει πικρά για την κατάρριψη του Sukhoi. Οι κυρώσεις θα είναι μεγάλες και δε πρόκειται να σταματήσουν στις ντομάτες.... Ο Αλλάχ τους πήρε τα μυαλά». Κύριο

Με το Συριακό και την κόντρα με την Τουρκία ξεκίνησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την καθιερωμένη εφ' όλης της ύλης ομιλία του ενώπιον των βουλευτών, χωρίς να ρίχνει τους τόνους με την Άγκυρα, παραμένει εξαγριωμένος και απειλεί με σκληρά αντίποινα:

«Η Τουρκία θα μετανιώσει παραπάνω από μία φορά» την κατάρριψη του Sukhoi, είπε, προσθέτοντας πως «όσοι πιστεύουν ότι η αντίδραση θα περιοριστεί σε εμπορικές κυρώσεις, κάνουν μεγάλο λάθος». Με φόντο τα περί λαθρεμπορίου πετρελαίου με την ISIS, ο Πούτιν είπε ότι «δεν μπορεί να αγνοήσει πως η Τουρκία συνδράμει τους τρομοκράτες».

-ΑΝΑΛΥΤΙΚΌ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΌ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Ο ΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

«Η Τουρκία θα μετανιώσει περισσότερο από μια φορά» την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο, προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα δεν θα αγνοήσει την στήριξη της Άγκυρας στους τρομοκράτες, υποστηρίζοντας δηκτικά ότι «ο Αλλάχ έχει πάρει τα μυαλά της τουρκικής ηγεσίας».

Κατά την ετήσια ομιλία του Πούτιν προς τους βουλευτές, τους κυβερνήτες των ρωσικών περιφερειών και τα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, επισκιάσθηκαν από την κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ξεκίνησε την ομιλία, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων που μάχονται κατά των τρομοκρατών και τόνισε ότι οι χώρες δεν θα πρέπει να έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά απέναντι στην τρομοκρατία, ούτε να χρησιμοποιούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις για δικό τους όφελος.

Στην συνέχεια, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας:
«Δεν θα συγχωρήσουμε την πισώπλατη μαχαιριά της Τουρκίας και την χαλαρή της σχέση με τους τρομοκράτες. Θα θεωρούμε πάντα αυτή την προδοτική ενέργεια ως μία από τις πλέον κακόβουλες. Φαίνεται ότι ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την κλίκα που βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία στερώντας της την λογική» είπε, προκαλώντας τα γέλια του ακροατηρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα καταφύγει στην στρατιωτική βία κατά της Τουρκίας, δεσμεύθηκε όμως για νέα μέτρα αντιποίνων κατά της Αγκυρας, η οποία βρίσκεται ήδη υπό το καθεστώς εμπάργκο στα προϊόντα διατροφής, ενώ είναι αντιμέτωπη με κυρώσεις που πλήττουν επιχειρηματίες, αλλά και τον τουριστικό τομέα.

«Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έχοντας διαπράξει αυτό το φοβερό έγκλημα, τη δολοφονία των ανθρώπων μας, θα γλιτώσει με κάποια μέτρα για τις ντομάτες του, ή κάποιους περιορισμούς σε κατασκευαστικά έργα ή άλλους τομείς, πλανάται οικτρά...Δεν είναι η τελευταία φορά που τους υπενθυμίζουμε τι έκαναν, ούτε η τελευταία φορά που θα μετανιώσουν γι΄αυτό που έκαναν» τόνισε οργισμένα.

Φρόντισε ωστόσο να διαχωρίσει την τουρκική ηγεσία από τον «καλό, εργατικό και ταλαντούχο» τουρκικό λαό, καταγγέλλοντας την τουρκική πολιτική τάξη που «τα τσεπώνει» προστατεύοντας το εμπόριο πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους.

--Η Ρωσία αναστέλλει τις εργασίες για τον αγωγό αερίου TurkStream

Η Μόσχα και η Άγκυρα, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται σε κρίση μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τον τουρκικό στρατό, «ανέστειλαν» τις διαπραγματεύσεις τους για το έργο του αγωγού αερίου TurkStream, που θα προμήθευε την Τουρκία και στη συνέχεια τη Νότια Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

«Έχουν ανασταλεί επί του παρόντος οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Νόβακ σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες της οικονομικής επιτροπής που είχε επιφορτισθεί με το έργο αυτό είχαν παύσει στο πλαίσιο των μέτρων που υιοθέτησε ως αντίποινα η Μόσχα σε βάρος της Άγκυρας.
Ο αγωγός TurkStream παρουσιάστηκε στα τέλη του 2014 μετά από την αιφνιδιαστική εγκατάλειψη του έργου South Stream, κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης.

Το έργο προέβλεπε αρχικά την έναρξη των εργασιών από τα μέσα του 2015, με τις πρώτες ποσότητες να παραδίδονται στα τέλη του 2016 και τον αγωγό να έχει κάποια στιγμή δυναμικότητα 63 δισεκ. κυβικών μέτρων κατ' έτος.
Ερωτηθείς νωρίτερα σήμερα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ έριξε το μπαλάκι στην πλευρά της Άγκυρας: «Εάν η Τουρκία εκτιμά ότι χρειάζεται αυτό το έργο, οφείλει να απευθυνθεί σε εμάς», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι η Άγκυρα δεν είχε υποβάλει «καμία πρόταση».

Με τον αγωγό TurkStream, η Gazprom υπολόγιζε να καταστήσει την Τουρκία το νέο διαμετακομιστικό κέντρο του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη στη θέση της Ουκρανίας. Καθώς το έργο αυτό φαινόταν ήδη να καθυστερεί, η Gazprom ανακοίνωσε ένα άλλον αγωγό, το Nord Stream 2, με στόχο να ενισχύσει τη δυναμικότητα του Nord Stream που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία μεταξύ της Ρωσία και της Γερμανίας δια μέσου της Βαλτικής.
Η κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχέδιο επέκτασης του αγωγού Nord Stream είναι πολιτικοποιημένη, φέρεται να δήλωσε ο Νόβακ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA που επικαλείται το Reuters. Ο Νόβακ δήλωσε ότι οι αποφάσεις για το έργο του Nord Stream 2 θα πρέπει να ληφθούν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ανέφερε το πρακτορείο.

Ερντογάν αντιστρέφει και κατηγορεί : Ρωσική εμπλοκή στη διακίνηση του πετρελαίου του ISIS

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε την Πέμπτη ως "ανήθικες" τις κατηγορίες της Ρωσίας κατά της οικογένειάς του, σύμφωνα με τις οποίες στενοί του συγγενείς εμπλέκονται σε εμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος, και προειδοποίησε ότι έχει αποδείξεις για ρωσική εμπλοκή στη διακίνηση του πετρελαίου του ΙΚ.

"Εχουμε αποδείξεις. Θα αρχίσουμε να τις αποκαλύπτουμε στον κόσμο", είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς συνδικαλιστές στην Αγκυρα, αναφέροντας συγκεκριμένα το όνομα του σύρου επιχειρηματία Ζορζ Χασουάνι, "κατόχου ρωσικού διαβατηρίου".
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε χαρακτηρίσει "σοβιετική προπαγάνδα" τις ρωσικές κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες μέλη της τουρκικής ηγεσίας επωφελούνται από τη διακίνηση πετρελαίου από το Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και τη Συρία.

"Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχε ένας σοβιετικός μηχανισμός προπαγάνδας. Τα αποκαλούσαμε ψέμματα τύπου Πράβντα", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εφημερίδα Pravda, όργανο του τότε Κομμουνιστικού Κόμματος.
"Νομίζαμε ότι η σοβιετική περίοδος είχε παρέλθει, αλλά επανεμφανίζεται...αυτός ο τρόπος προσφυγής σε μεθόδους προπαγάνδας για να πνίξουμε τα προβλήματα με τους γείτονές μας επανέρχεται σιγά- σιγά", είπε πριν επιβιβασθεί στο αεροπλάνο με προορισμό το Αζερμπαϊτζάν.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline