Η χιονοθύελλα στην Ουάσιγκτον πάγωσε τη διαδικασία ελέγχου της υπόθεσης Χίλαρι Κλίντον. Βαριές οι κατηγορίες εναντίον της. Για «συνωμοσία της δεξιάς» κάνουν λόγο οι άνθρωποί της. Πώς σχεδιάζουν να αμυνθούν.. Κύριο

Ο ειδικός συνεργάτης μας αναλυτής Νίκος Αθηναίος αποκαλύπτει γιατί έχει δυσκολέψει πολύ ο προεκλογικός αγώνας της φιλόδοξης Χίλαρυ Κλίντον. Τα παρασκήνια και οι παραβιάσεις απόρρητων δεδομένων, που της καταλογίζονται.

Μικρή αναβολή ανακούφισης. Επικαλούμενο τη σφοδρή χιονοθύελλα που πλήττει την Ουάσιγκτον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ξαφνικά την περασμένη Παρασκευή στον ομοσπονδιακό Δικαστή Ρούντολφ Κοντρέρας ότι θα παραδώσει τις περίπου 7000 σελίδες της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της κυρίας Χίλαρι Κλίντον – κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών - στις 29 Φεβρουαρίου και όχι στις 29 Ιανουαρίου όπως ήταν προσυμφωνημένο να γίνει.

Δηλαδή, έναν ολόκληρο μήνα αργότερα και μάλιστα όταν θα έχουν ολοκληρωθεί η εξαιρετικά κρίσιμη πρώτη συγκέντρωση κομματικών στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος στη Αϊόβα και οι προκριματικές εκλογές στο Νιου Χάμσαϊρ και τη Νότια Καρολίνα, κατά τη διάρκεια των οποίων στην μεν πρώτη με ανοικτή ψηφοφορία και στις άλλες δύο με κλειστή παραδοσιακά αναδεικνύεται ο κύριος υποψήφιος του κόμματος για τις εκλογές που γίνονται μήνα Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

Άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι στενοί συνεργάτες της κυρίας Κλίντον έπαιρναν κείμενα από άκρως απόρρητα τηλεγραφήματα και με τη μέθοδο «αντιγραφή και επικόλληση» τα συνέτασσαν ξεχωριστά ή με άλλα αδιαβάθμητα κείμενα και τα έστελναν με τον τρόπο αυτό στην κυρία Κλίντον. Όμως, οι γνώστες θεμάτων εθνικής ασφαλείας και άνθρωποι μυστικών υπηρεσιών μπορούν αμέσως να καταλάβουν αν ένα αδιαβάθμητο κείμενο αφορά μυστικές πληροφορίες. Κάτι που αποκλείουν ότι δεν το καταλάβαινε και η ίδια.

Το γεγονός ότι οι συνεργάτες της αφαιρούσαν από την κορυφή της σελίδας που της έστελναν τον χαρακτηρισμό «άκρως απόρρητο» δε σημαίνει ότι το έγγραφο παύει να είναι τέτοιο. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Post τρία άτομα από το πολύ στενό της περιβάλλον πιθανότατα ελέγχονται για παραβιάσεις: Η κυρία Τσέριλ Μιλς, επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου, και οι δύο βοηθοί της κυρία Χιούμα Αμπεντίν και ο κύριος Τζέικ Σάλλιβαν.

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της κυρίας Κλίντον, κύριος Μπράιαν Φάλλον, θεωρεί ότι οι κατηγορίες εναντίον της είναι προϊόν «συνωμοσίας» των δεξιάς και των Ρεπουμπλικάνων στην Αμερική. Πολλοί αμφισβητούν αυτόν το ισχυρισμό. Καταρχάς, λένε, ο άνθρωπος που διερευνά την υπόθεση Κλίντον, κύριος Ρόμπερτ Μακάλοου ο 3ος, Γενικός Επιθεωρητής Αρμόδιος για τις Υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, διορίστηκε στη θέση που κατέχει σήμερα από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ομπάμα. Ο διάσημος δημοσιογράφος που έφερε στην επιφάνεια το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ κύριος Μπομπ Γούντγουορντ παρομοίασε την υπόθεση Κλίντον με το προαναφερθέν σκάνδαλο και δήλωσε ότι υπόθεση Κλίντον του θυμίζει τις «μαγνητοταινίες Νίξον». Ο πρώην υπουργός Αμύνης επί προεδρίας Ομπάμα και πρώην αρχηγός της CIA κύριος Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε «ότι είναι πάρα πολύ πιθανό» ξένες δυνάμεις, όπως Ρωσία, Ιράν, και Κίνα, να έχουν ήδη υποκλέψει μυστικά από τον υπολογιστή της κυρίας Κλίντον.

Η έρευνα προσπαθεί επίσης να διακριβώσει αν υπάρχει και θέμα διαφθοράς, και αν η κυρία Κλίντον χρησιμοποιούσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να έχουν οι δωρητές του Ιδρύματος της προνομιακή μεταχείριση.

Η υπόθεση για την έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο όταν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατάλαβαν από κείμενα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της ότι είχε διακινηθεί διαβαθμισμένο υλικό από τον μη-διαβαθμισμένο υπολογιστή της, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο. Το Στέιτ αμφισβήτησε την κατηγορία, αλλά το FBI δε μπορούσε να την αγνοήσει.

Φαίνεται ότι οι διάφορες κατηγορίες εναντίον της κυρίας Κλίντον αποκτούν βάρος προϊόντος του χρόνου. Ξέχωρα από την πιθανότητα οι πληροφορίες που διακίνησε να αφορούσαν κρατικά μυστικά και να έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή αμερικανών πρακτόρων στο εξωτερικό, η αίσθηση που διαπερνά στρώματα του αμερικανικού λαού είναι ότι η κυρία Χίλαρι Κλίντον είναι μια προνομιούχος πολιτικός που μπορεί να μένει στο απυρόβλητο από κατηγορίες που αν τις αντιμετώπιζε οποιοσδήποτε απλός υπάλληλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα είχε τρομερά προβλήματα.

Ήδη, σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος μετακινείται προς τον άλλο υποψήφιο κύριο Μπέρνι Σάντερς. Αν ο αμερικανικός λαός αντέχει ένα δημοκράτη σοσιαλιστή τύπου Σάντερς θα φανεί τέλος Φεβρουαρίου. Αν ο Σάντερς πάρει κεφάλι για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην Αϊόβα, Χάμσαϊρ και Νότια Καρολίνα, δεν αποκλείεται να δούμε το σημερινό Αντιπρόεδρο κύριο Τζο Μπάιντεν να ενεργοποιείται με διάφορους τρόπους προς ανατροπή ενός τέτοιου σκηνικού.

Χθες, πάντως, ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης ότι η κυρία Κλίντον υφίσταται «μια άδικη εξονυχιστική εξέταση». Όμως, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες ότι η κυρία Κλίντον έχει παραβεί το νόμο, και το FBI ασκήσει πίεση για δίωξη κάτι που δε μπορεί να κάνει μόνο του γιατί η δίωξη πρέπει να γίνει μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline