Βασίλης Λεβέντης: Η ισοπέδωση των συντάξεων

«... Η σημερινή συνάντηση μου θυμίζει λίγο το Προεδρικό Μέγαρο, δηλαδή είναι άνευ ουσίας. Η σημερινή συνεδρίαση πού αποβλέπει; Να πειστούμε ότι είναι καλό το νομοσχέδιο;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Να ακούσουμε προτάσεις.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Α, να δώσουμε προτάσεις! Θα σας δώσουμε. Εάν αποβλέπει σ' αυτό, υπάρχει ένας λόγος. Μπράβο! Μιας και θέλετε προτάσεις, τις έχω πει στον κ. Κατρούγκαλο, όταν με επισκέφθηκε.

Οι πολλές συντάξεις να γίνουν μια, γιατί έχουμε τριακόσιες τριάντα χιλιάδες τριπλές συντάξεις κυρίων ταμείων και πρέπει να γίνουν μια, να συγχωνευθούν. Έχουμε ένα εκατομμύριο εκατόν πενήντα χιλιάδες περίπου διπλές συντάξεις κυρίων ταμείων, που πρέπει να συγχωνευθούν και αυτές σε μια. Να βάλουμε το πλαφόν στα 1.500 ευρώ και όχι στις 3.000 ευρώ που το βάλατε εσείς, για να βολευτεί ο κοσμάκης σας, οι στρατιές σας. Έτσι; Να βάλουμε, λοιπόν, το πλαφόν στα 1.500 ευρώ.

Να κόψουμε τις συντάξεις των τέως Βουλευτών, γιατί είναι περίπου εννιακόσια άτομα -μαζί με τις χήρες- που παίρνουν σύνταξη και τις συντάξεις των πλουσίων, που είναι ογδόντα χιλιάδες περιπτώσεις αυτοί που έχουν εισοδήματα με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πάνω από 3.000 ευρώ το μήνα καθένας από άλλες πηγές, δηλαδή από ενοίκια, τόκους καταθέσεων και μερίσματα.

Το ακούσατε; Μπορούμε να κόψουμε τις συντάξεις, άρα να βάλουμε εισοδηματικά κριτήρια.

Εσείς, αντί να κάνετε αυτά που πρότεινα στον κ. Κατρούγκαλο και τα ακούτε και εσείς που τα φωνάζω εδώ και καιρό, τι κάνατε; Φορτώσατε δύο τάξεις, την τάξη των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, τις λεγόμενες αδύναμες τάξεις, που είναι κατακερματισμένες, που είναι δύσκολος ο συνδικαλισμός.

Είναι δύσκολο οι δικηγόροι να κάνουν διαδηλώσεις της κατσαρόλας ή της γραβάτας. Εντάξει, και αυτά που έκαναν δεν τα θεωρώ πολύ σοβαρά, να βγαίνουν πεντακόσια άτομα και διά της παρουσίας τους να θέλουν η Κυβέρνηση να αλλάξει ή να κάνει πίσω, μια κυβέρνηση η οποία έχει υπογράψει από τον Αύγουστο τα πάντα.

Γι' αυτά που πάει τώρα να κάνει ο κ. Κατρούγκαλος δεν φταίει. Εδώ είναι, εγώ τον τιμώ, αλλά εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο....

Το να κραυγάζετε εδώ και να βγάζετε αλαλαγμούς συμπόνοιας προς τους πληττόμενους, αυτό δεν είναι και τόσο ευπρεπές –ας πούμε- και δεν δείχνει σοβαρότητα σε αυτήν την Αίθουσα.

Εν πάση περιπτώσει, μια και θέλατε προτάσεις να ακούσετε –φαντάζομαι δεν σας αρέσουν αυτές οι προτάσεις γιατί τα δικά σας παιδιά θίγονται, έτσι δεν είναι;- ε, εφαρμόστε τις. Αύριο το πρωί εγώ θα ψηφίσω -και το δηλώνω-, αν βάλετε το πλαφόν στα 1.500 το ανώτερο -να μην υπάρχει καμία σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ εν Ελλάδι-, αν συγχωνεύσετε όλες τις συντάξεις σε μία, αν κόψετε τις συντάξεις των πλουσίων, τις ογδόντα χιλιάδες που έχουν ήδη εισόδημα από άλλες πηγές 3.000 ευρώ -να κάνετε αναστολή για πέντε χρόνια λόγω κρίσης- και αν κόψετε τις συντάξεις των τέως Βουλευτών, θα έχετε την ψήφο της Ένωσης Κεντρώων.

Θα το κάνετε; Εσείς αντί να κάνετε αυτό ρίχνετε τα βάρη και τον κόπανο στην κεφάλα των αγροτών και των ελευθέρων επαγγελματιών που τους αισθάνεστε ως αδύναμους κρίκους. Ένα άλλο πάλι που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το εξής: Για να ψηφίσουμε εμείς, τα υπόλοιπα κόμματα, στοιχειωδώς θέλουμε ειλικρίνεια. Όταν λέτε ότι με λιγότερο μπάτζετ θα δίνετε τις ίδιες συντάξεις, βρε παιδιά, αυτό σε έναν απλό δάσκαλο μαθηματικών να πάτε να το πείτε είναι ουτοπία.

Επιμένετε στο ΣΥΡΙΖΑ στην άποψη ότι με λιγότερα λεφτά θα δώσετε τις ίδιες συντάξεις και δεν κόβετε τίποτα. Μα, αν δεν κόβετε τίποτα, γιατί δεν αφήνετε το σύστημα του Σαμαρά και του Γιώργου Παπανδρέου, τα παλιά; Αν δεν θέλετε να κόψετε τίποτα, σε τι γίνεται βιώσιμο αφού δεν θα κόψετε τίποτα, όπως λέτε; Δηλαδή και τι θα πει «κάνουμε ένα ταμείο»; Η ουσία είναι η λογιστική. Αν τα λεφτά μείνουν ίδια για τους συνταξιούχους, τι θέλετε όλες αυτές τις ιστορίες; Ποιον κοροϊδεύετε εδώ; Προφανώς, τον εαυτό σας, διότι ποιον άλλον να κοροϊδέψετε;

Δηλαδή, με λιγότερα λεφτά θα δώσετε τις ίδιες συντάξεις. Εσείς τετραγωνίζετε τον κύκλο κανονικά! Οι Ιησουίτες δεν το κατάφεραν, εσείς το καταφέρατε, αφού λέτε ότι δεν θα κόψετε τίποτα από κανέναν και από την άλλη μεριά πρέπει να αναμορφώσουμε το σύστημα γιατί δεν βγαίνει! Αν βγαίνει, γιατί ασχολείστε; Να ασχοληθείτε με άλλα πράγματα. Πηγαίνετε στις περιφέρειές σας να φάτε ξύλο γιατί αυτό θα πάθετε στο τέλος...»

(Απόσπασμα από την ομιλία του στη Βουλή για το Ασφαλιστικό)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline