Απίστευτο: Θα φτάσουν τα... πέντε εκατ. έως μεθαύριο οι Βρετανοί, που ζητούν νέο δημοψήφισμα για την Ευρώπη. Ισχυρές τάσεις και εκδηλώσεις μεταστροφής. Μέρκελ: «Δεν βιαζόμαστε να φύγουν οι Βρετανοί». Κύριο

Βερολίνο πιεστικά στο Ευρωκοινοβούλιο για το Brexit: Να ξανασκεφτούν τις συνέπειες οι Βρετανοί πολιτικοί.

Μετά το σοκ του Brexit, δεύτερες σκέψεις κάνουν στη Βρετανία για το δημοψήφισμα. Ετσι, μία αίτηση, στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου, που ζητά νέο δημοψήφισμα με ερώτημα το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ έχει συγκεντρώσει σχεδόν 3 εκατ. υπογραφές. Υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα πέντε εκατ. πολίτες μέχρι την Τετάρτη και κατά συνέπεια να σημειωθεί μια μεγάλη δυναμική προβληματισμού για το λάθος της κάλπης. Μια αντίθεση που συνεχώς φουντώνει, αποκτά τις διαστάσεις νέου ρεύματος εντός και εκτός Αγγλίας. Σε Γερμανία, σε Γαλλία, σε Ιταλία, σε Βέλγιο.

Το «κύμα» των πολιτών που υπογράφει την αίτηση είναι τέτοιο, που κάποια στιγμή η ιστοσελίδα «έπεσε», ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και μία δεύτερη αίτηση, που καλεί τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, να κηρύξει ανεξάρτητη την πρωτεύουσα της Μ. Βρετανίας, η οποία έχει ξεπεράσει τις 100.000 υπογραφές.

Εως το πρωί της Κυριακής (8 π.μ. ώρα Ελλάδος), η αίτηση για την επανάληψη του δημοψηφίσματος είχε συγκεντρώσει 2.786.390 υπογραφές, ενώ η προσέλευση στη σχετική ιστοσελίδα παραμένει αμείωτη.

Στο μεταξύ, ήδη ο βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Λάμι κάλεσε τους συναδέλφους του να αγνοήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο, όπως σημείωσε, είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν δεσμεύει το κοινοβούλιο.

«Μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την τρέλα και τον εφιάλτη με μία ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Πρέπει να ψηφίσουμε τώρα για το αν θα πρέπει να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση», έγραψε ο Λάμι στο Twitter, ενώ στην ανάρτησή του επισημαίνει ότι ήδη κάποιοι από αυτούς που ψήφισαν υπέρ της εξόδου εύχονται να μην το είχαν κάνει. «Πρέπει να αποφασίσει το κοινοβούλιο αν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε Brexit, πρέπει να γίνει ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα. Ας μην καταστρέψουμε την οικονομία μας βασισμένοι στα ψέμματα και τις ύβρεις του Μπόρις Τζόνσον», πρόσθεσε ο βουλευτής των Εργατικών.

ΠΙΕΖΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Βερολίνο για Brexit: Να ξανασκεφτούν τις συνέπειες οι Βρετανοί πολιτικοί

Οι Βρετανοί πολιτικοί θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, δήλωσε ο προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου, έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως λέγοντας αυτό δεν εννοεί ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούν την ίδια την απόφαση για το Brexit.

"Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τον χρόνο να επανεξετάσουν τις συνέπειες της απόφασης για Brexit -- αλλά τονίζω πως δεν εννοώ μ' αυτό την ίδια την απόφαση για το Brexit", δήλωσε στο Reuters ο Πέτερ Αλτμάιερ.

Την ώρα πάντως που το Βερολίνο θέλει να αφήσει περιθώριο στη Βρετανία να επανεξετάσει τις αποφάσεις της, οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιέζουν για επίσπευση των διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, οι επικεφαλής τους συνέταξαν ήδη ένα κείμενο με το οποίο καλούν τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερονν να αρχίσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από την Τρίτη που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

Είναι επιτακτικό, γράφουν οι βουλευτές, «να αποφευχθεί μια αβεβαιότητα που θα βλάψει όλους και να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ένωσης».

«Καμιά νέα σχέση, οποιουδήποτε είδους, ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ δεν θα μπορέσει να επικυρωθεί όσο δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία εξόδου», προσθέτουν.

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Γιατί η Μέρκελ δεν θέλει να διώξει γρήγορα τη Βρετανία από την ΕΕ

Παρά τις επίμονες εκκλήσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αξιωματούχους να ενεργήσει γρήγορα η Μ. Βρετανία, ξεκινώντας τη διαδικασία εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από το δημοψήφισμα, το Βερολίνο ακολουθεί διαφορετική γραμμή.
Μετά από τη χθεσινή δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ανέφερε «Δεν βιαζόμαστε για να φύγει η Βρετανία, αλλά να μην πάρει και... αιώνες», σήμερα η Γερμανία επιβεβαίωσε ξανά ότι δεν ακολουθεί τη- δημόσια τουλάχιστον- τακτική της πίεσης προς το Λονδίνο, ώστε να κινηθεί γρήγορα.

Ο προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να... πάρουν τον χρόνο τους, πριν επίσημα δηλώσουν ότι ξεκινούν τη διαδικασία αποχώρησης.

«Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν τις συνέπειες μιας εξόδου», δήλωσε ο προσωπάρχης της Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ, όπως αναφέρει σήμερα το δίκτυο γερμανικών εφημερίδων RND. Αν η Βρετανία πραγματικά αποχωρήσει, αυτό θα είναι «ένα δύσκολο ορόσημο με πολλές συνέπειες», δήλωσε ο Αλτμάιερ. Φυσικά η Βρετανία θα μπορούσε να υποβάλει αργότερα αίτηση για να επανενταχθεί στην ΕΕ, «αλλά αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο».

Την ίδια στιγμή, η υπόλοιπη Ευρώπη στέλνει έντονα μηνύματα ανυπομονησίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ιδρυτικών μελών της ΕΕ ζήτησαν χθες από το Λονδίνο να μην καθυστερήσει τις ενέργειες έναρξης των διαπραγματεύσεων αποχώρησης από την ΕΕ. Τη σκυτάλη πήρε ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, καλεί τη Μ. Βρετανία να ζητήσει επίσημα την ενεργοποίηση του Αρθρου 50- το οποίο ορίζει διετή προθεσμία για τη διαδικασία αποχώρησης- έως τη Σύνοδο Κορυφής την Τρίτη.

Αυτή την άποψη φαίνεται πως συμμερίζονται κι άλλοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν καν σε επιστολή από τον Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50. Τους αρκεί να το ακούσουν από τα χείλη του- σε επίσημη δήλωση όμως που θα καταγραφεί- στη Σύνοδο Κορυφής.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline