Δημήτρης Καμμένος: ΑΝΕΛ και κόκκινα δάνεια.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και αντιμετωπίσαμε ως Κυβέρνηση, όταν αναλάβαμε την εξουσία στις αρχές του 2015 ήταν η συσσώρευση των κόκκινων δανείων.

Αναλάβαμε 86 δισεκατομμύρια ευρώ κόκκινα δάνεια από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Κόκκινο δάνειο σημαίνει μια επιχείρηση η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της, έχει μπει σε διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης από διάφορους πιστωτές είτε αυτοί είναι προμηθευτές, είτε είναι τράπεζες, είτε είναι το δημόσιο, μπλοκάρισμα λογαριασμών, μπλοκάρισμα λογαριασμών διαχειριστών, προσωπικών λογαριασμών.

Άρα, παύει σχεδόν ή είναι πολύ δυσχερής η λειτουργίας της, με αποτέλεσμα, όπως ξέρετε, τα τελευταία επτά χρόνια να έχουμε και την απώλεια των 62 δισεκατομμυρίων ευρώ από το εθνικό ακαθάριστο προϊόν, δηλαδή το 25%-26% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Σε αυτά συνέβαλε κατά πολύ η αύξηση των κόκκινων δανείων. Άρα, το αίτιο είναι αυτό. Όταν αναλάβαμε την Κυβέρνηση, διαχειριζόμενος ένας οποιοσδήποτε Υπουργός 86 δισεκατομμύρια κόκκινων δανείων με τράπεζες οι οποίες φανταστείτε ότι είχαν αντίστοιχη «τρύπα» περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ στο ενεργητικό τους, διότι αυτή ήταν η αύξηση των κόκκινων δανείων, άρα από τις χορηγήσεις μέχρι τις καταθέσεις το κενό το δανείζονταν και είχαν μια τεράστια τρύπα ανακεφαλαιοποίησης, πήραμε χρήματα, κάναμε ανακεφαλαιοποίηση, διότι βρήκαμε ένα τεράστιο πρόβλημα.

Τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκαν, επίσης, τα κόκκινα δάνεια με έναν ρυθμό περίπου στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ και έχουν πάει στα 105 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ δεν είναι ευθύνη αυτής της Κυβέρνησης. Είναι η διαχειριστική ευθύνη της Κυβέρνησης, διότι όταν μια επιχείρηση κλείσει ή μπει σε αναγκαστική είσπραξη ή σε αναγκαστικά μέτρα, όλοι οι προμηθευτές της αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένας.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για το τι κάναμε, για να κατανοήσουμε ακριβώς σε μικροοικονομικό επίπεδο και θα πω μετά και ένα μακροοικονομικό για το δημόσιο χρέος σε σχέση με τη ρύθμιση των δανείων. Είναι το παράδειγμα του «Μαρινόπουλου». Αυτή η Κυβέρνηση κατάφερε να σώσει τον «Μαρινόπουλο». Το έκανε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο καλύτερο δυνατό χρονικό σημείο. Χρειάστηκε και η δικαστική απόφαση. Τι κάναμε; Είχαμε μια εταιρεία η οποία χρόνιζε με προβλήματα κόκκινων χρεών, που είχαν φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου προς τις τράπεζες από τους προμηθευτές.

Φανταστείτε να μην επενέβαινε η Κυβέρνηση πέρυσι τον Σεπτέμβριο και να είχαμε έντεκα χιλιάδες εργαζομένους άνεργους. Φανταστείτε μια οικονομία σαν την Ελλάδα να είναι ο «Μαρινόπουλος», έντεκα χιλιάδες άνεργοι. Είχαμε ένα εκατομμύριο άνεργους στην κρίση από τα κόκκινα δάνεια και όχι μόνο. Ο «Μαρινόπουλος» έχει 2 δισεκατομμύρια χρέος προς όλους, 300 δισεκατομμύρια η Ελλάδα προς όλους. Καμμία μείωση, ούτε PSI ούτε τίποτα. Οι προμηθευτές του «Μαρινόπουλου», δηλαδή οι πελάτες, όλοι αυτοί οι δυόμισι χιλιάδες πελάτες θα έκλειναν, θα είχαν ένα τεράστιο χρέος.

Προσέξτε τις τράπεζες, που είναι οι κακοί της υπόθεσης. Ωραία, είναι οι κακοί της υπόθεσης. Είχαν 2 δισεκατομμύρια χρέη του «Μαρινόπουλου» συν πολλαπλάσια δισεκατομμύρια χρέη των υπαλλήλων του «Μαρινόπουλου», των έντεκα χιλιάδων και δυόμισι χιλιάδων συνεργαζόμενων εταιρειών. Δηλαδή, αν «έσκαγε» ο «Μαρινόπουλος», θα «έσκαγαν» όλα τα δάνεια των έντεκα χιλιάδων εργαζομένων του «Μαρινόπουλου» -θα κοκκίνιζαν, θα γίνονταν ροζ, θα υπήρχε ένα τεράστιο πρόβλημα- και όλων των προμηθευτών. Θα σταματούσε ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, αν δεν ρυθμίζαμε το ζήτημα του «Μαρινόπουλου».

Δεν αναφέρθηκε και μπορεί και η Κυβέρνηση την τόσο σοβαρή δουλειά που κάναμε να μην τη διαφήμισε κιόλας, γιατί είχαμε και πολλά άλλα σοβαρά ζητήματα να ασχοληθούμε. Έπρεπε, όμως, να ακούσουμε ένα μπράβο, διότι αυτός είναι ο μπούσουλας.

Αυτό το νομοσχέδιο τι κάνει; Προσπαθεί να ρυθμίσει το σύνολο της οικονομίας. Δεν προσπαθούμε να δώσουμε ασυλία σε κανέναν. Η λέξη «ασυλία» είναι λάθος. Δεν μου αρέσει η λέξη «ασυλία». «Ασυλία» δεν υπάρχει στη δημοκρατία. Όποιος έχει ευθύνη, αντικειμενική ή όχι, βάσει νόμου τιμωρείται. Ασυλία δεν δίνει κανένας και σε κανέναν. Ποια ασυλία; Δεν υπάρχει ασυλία σε κανέναν. Υπάρχουν αντικειμενικές ευθύνες κάποιων στελεχών οι οποίες πρέπει να προστατευθούν και εδώ κλείνω με μια σημείωση, ότι θα τα φέρει ο κ. Κοντονής, γιατί είναι ζήτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Είχα και εγώ μία παρατήρηση, ότι δηλαδή θα μπορούσε να έχει έρθει τώρα, να έχει βάλει μία υπογραφή και ο κ. Κοντονής και να έχει μπει μέσα η τροπολογία ως παράγραφος για τις αντικειμενικές ευθύνες των κρατικών και τραπεζικών υπαλλήλων που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις χρεών, προκειμένου να μην έχουν αστικές ευθύνες, για να έχει ισχύ ο νόμος, για να μπορούμε να κάνουμε ό,τι κάναμε στον «Μαρινόπουλο» και ό,τι κάνουμε από εδώ και πέρα για να σώσουμε την οικονομία. Όμως, θα έρθει στις επόμενες δέκα ημέρες.
Είπαμε ότι χωρούν ακόμα πάρα πολλές βελτιώσεις. Όσον αφορά τους αλιείς και τους αγρότες, υπάρχει ένα κενό που θα πρέπει να δούμε ρεαλιστικά. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να λέμε την αλήθεια, διότι είναι καταγεγραμμένη τουλάχιστον στα Πρακτικά και να μη λέμε μεταξύ μας ψέματα.

Ευελπιστούμε να λειτουργήσει το σύστημα σε τρεις μήνες από τώρα –ας πούμε τον Σεπτέμβριο του 2017- συν τις ογδόντα-ενενήντα ημέρες που χρειάζεται η πρακτικά απλή διαδικασία διαχείρισης της αίτησης από την πλατφόρμα, αν υπολογίσουμε και τις χιλιάδες αιτήσεις που θα σωρεύσουν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες –αν οι τράπεζες έχουν το προσωπικό να διαχειριστούν τις χιλιάδες αιτήσεις που θα στείλουν οι Έλληνες επιχειρηματίες- σημαίνει ότι έχουμε τέσσερις υποθέσεις. Ας πούμε ότι και οι τέσσερις πληρούνται στο έπακρο και 1η του Ιανουαρίου έχουμε εκατό χιλιάδες αιτήσεις, όλο το προσωπικό έτοιμο να δεχθεί τις αιτήσεις και ενενήντα ημέρες να τις ελέγξει και να πάμε παρακάτω, πάμε για το 2018.

Άρα, συζητάμε ότι το 2018 είναι η χρονιά - φωτιά. Δεν έχουμε χρόνο. Το 2017 είναι χρονιά προετοιμασίας για όλους. Το λέω για να το ακούμε όλοι μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε μία ημέρα. Δηλαδή, θα έρθει το λογιστικό έτος 2018 να διαχειριστούμε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια σε τέσσερις τράπεζες, μαζί με τις ευθύνες και τη συμμετοχή του δημοσίου, όσον αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρηματιών και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.....

(Ο οικονομολόγος Δημ. Καμμένος είναι βουλευτής Πειραιώς των ΑΝΕΛ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline