Κυριακή 28 Απριλίου 2024  16:20:59

Μόραλης, Φασιανός, Νικολάου, τα ατελιέ τους μας περιμένουν να τα επισκεφθούμε

Ο κύριος χώρος του ατελιέ του Μόραλη στην Αίγινα διά χειρός Αρη Κωνσταντινίδη. Το θυμάμαι καλά το ατελιέ του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα.

Εκεί έδωσε στην «Κ» την τελευταία συνέντευξη προτού φύγει από τη ζωή το 2008 και γίνει άγγελος σαν και αυτούς των έργων του, όπως μου έλεγε τότε. Τακτοποιημένο και πεντακάθαρο, ανέδιδε ιερότητα διότι εκεί ο καλλιτέχνης ζούσε το άχραντο μυστήριο της ζωγραφικής, βίωνε «την άγνωστη δύναμη που σου σπρώχνει το πινέλο πάνω στον καμβά».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 14ου Aegina Fistiki Fest, η «Εταιρεία Μελέτης, Ερευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης» διοργανώνει εκδηλώσεις στην οικία του μεγάλου Ελληνα εικαστικού. Στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε ξανά να διαβούμε το κατώφλι του οικοδομήματος που σχεδίασε ο φίλος του ζωγράφου, ο αρχιτέκτων Αρης Κωνσταντινίδης για δύο βραδιές. Στην πρώτη θα γίνει εικαστική, ποιητική performance σε σύλληψη και ερμηνεία του Αγγελου Σκούρτη με τον Δηµήτρη Παππά στη συνοδεία κιθάρας. Τίτλος της, «Συχνά οι δεσποινίδες της Αβινιόν άκουγαν την Τραβιάτα». Την επόμενη ημέρα θα εμφανιστεί το εξαιρετικό σύνολο του Δημήτρη Καλαντζή για ένα αφιέρωμα τζαζ με συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι. Μέσα στο εργαστήρι του Μόραλη, έχουμε μια θαυμάσια ευκαιρία να αισθανθούμε ξανά τον απόηχο του έργου του, μια ολόκληρη εποχή που συμπυκνώθηκε ανάμεσα σε αυτούς τους τοίχους, λίγο πιο μακριά από τη θάλασσα.

Το εργαστήρι του Νικολάου στην Αίγινα.
Μιας και θα βρεθούμε στην Αίγινα είναι ευκαιρία να δούμε ένα ακόμα ατελιέ, του Νίκου Νικολάου, του καλύτερου φίλου του Μόραλη. Μαζί με τον Καπράλο, τον Ελύτη και μια σειρά από άλλες προσωπικότητες αποτελούσαν μια συντροφιά που απολάμβανε το νησί. Ο ανιψιός του Νικολάου, ο χαρισματικός αρχιτέκτονας Θοδωρής Ζουμπουλάκης μαζί με την αδελφή του Δάφνη, έδωσαν νέα πνοή στο εργαστήριο που είναι ανοικτό πλέον για το κοινό κάθε Σάββατο 6 μ.μ. – 8 μ.μ. Κτισμένο στην περιοχή Πλακάκια, ήταν το πρώτο «ορμητήριο» της παρέας αυτής που αγάπησε την Αίγινα και προσείλκυσε και άλλους διανοουμένους συν τω χρόνω. Το αξιοσημείωτο είναι ότι και εδώ υπάρχει ατόφια η ατμόσφαιρα εκείνης της περιόδου με τα βιβλία στα ράφια, έργα στους τοίχους και τα αυθεντικά αντικείμενα που είχε συγκεντρώσει ο Νικολάου.

Το ατελιέ του Αλέκου Φασιανού στην Τζια.
Σε απόσταση βολής, στην κοντινή Τζια, μας περιμένει ένα ακόμα ατελιέ, του Αλέκου Φασιανού που άνοιξε και αυτό τις πόρτες του στο κοινό. Ο ζωγράφος που ήταν εγκατεστημένος πολλά χρόνια στο Παρίσι, επέστρεφε εκεί για να χαρεί τον μεσογειακό ήλιο και το κυκλαδίτικο φως. Οπως με τον Μόραλη και τον Νικολάου, ο Φασιανός ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα το νησί, φιλοξένησε εκεί πολλούς ξένους καλλιτέχνες και άφησε για πάντα το στίγμα του σε αυτά τα ηλιόλουστα δωμάτια. Θα είναι επισκέψιμο μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline