Σάββατο 27 Απριλίου 2024  13:54:10

Υποψηφιότητα Μισέλ Ομπάμα; Η υπεροχή έναντι του Μπάιντεν και η μάχη με τον Τραμπ

Όλο και πυκνώνουν οι φωνές που θέλουν την πρώην Πρώτη Κυρία να είναι υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών προκειμένου να βρεθεί απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο τον Γενάρη του 2017 κι όμως η Μισέλ Ομπάμα παραμένει πρόσωπο επίκαιρο και μια γυναίκα με ουσιαστική επίδραση στους Αμερικανούς.

Το όνομά της επανέρχεται συχνά πυκνά στο προσκήνιο με πρόσημο πολιτικό. Η Μισέλ Ομπάμα αντιμετωπίζεται ως μια εν δυνάμει υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών και κατ' επέκταση ως μια εν δυνάμει υποψήφια για την αμερικανική προεδρία, επτά χρόνια μετά το τέλος της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.
Ιστορίες (με πληροφορίες εκ των έσω) για τις φημολογούμενες προεδρικές βλέψεις της Μισέλ Ομπάμα δεν ακούγονται για πρώτη φορά. Ήδη από τη δεύτερη εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, ήταν πολλοί αυτοί που πίστευαν ότι η επόμενη πρόεδρος θα ήταν γυναίκα, η γυναίκα του.

Όταν η Μισέλ Ομπάμα «εκθρόνισε» τη Χίλαρι Κλίντον

Και πώς να μην το πιστεύουν, αφού η δημοφιλία της παραμένει αδιασάλευτη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2018 της εταιρείας Gallup, η Μισέλ Ομπάμα έριξε από το βάθρο της τη Χίλαρι Κλίντον, μετά από 17 χρόνια κυριαρχίας. Η Μισέλ Ομπάμα έγινε η γυναίκα που θαυμάζουν περισσότεροι οι Αμερικανοί.

Την ίδια στιγμή νέα δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos δείχνει ότι το 67% των Αμερικανών έχει κουραστεί να βλέπει τους ίδιους υποψήφιους στις εκλογές και θέλει κάποιο νέο πρόσωπο.
Το 70%, περιλαμβανομένων περίπου των μισών Δημοκρατικών, συμφώνησαν με τη δήλωση ότι ο Μπάιντεν δεν θα πρέπει να επιδιώξει την επανεκλογή του.

Μισέλ Ομπάμα: «Ποτέ δεν είχα πάθος με την πολιτική»

Ήταν Απρίλιος του 2018 όταν η Μισέλ Ομπάμα κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στη Βοστώνη απάντησε για πρώτη φορά. «Ποτέ δεν είχα πάθος με την πολιτική.
Απλώς έτυχε να είμαι παντρεμένη με κάποιον που είχε. Ούτε θέλω ούτε νομίζω πως θα έπρεπε να γίνω πρόεδρος», είπε με αυτό το «δεν νομίζω πως θα έπρεπε» να εκλαμβάνεται ως ένα μικρό ανοιχτό παραθυράκι.

Η Μισέλ Ομπάμα εκφέρει λόγο πολιτικό και παίρνει ξεκάθαρη θέση κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μπορεί να επικρατήσει έναντι του Τζο Μπάιντεν.
Το 2020 με παρέμβασή της στο συνέδριο των Δημοκρατικών, η Μισέλ Ομπάμα είχε κατακεραυνώσει τον Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «λάθος πρόεδρο για τη χώρα».

«Όποτε στρέφουμε το βλέμμα μας σε αυτόν τον Λευκό Οίκο περιμένοντας να αναλάβει ηγετικό ρόλο, να μας καταπραΰνει, να μας δώσει μια αίσθηση σταθερότητας, αυτό που παίρνουμε αντ' αυτών είναι χάος, διχασμό, πλήρη και απόλυτη έλλειψη συναισθηματικής ταύτισης.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο λάθος πρόεδρος για τη χώρα μας. (...) Δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν μπορεί απλά να είναι αυτός που χρειαζόμαστε να είναι», είχε αναφέρει τότε.

Η αδυναμία Μπάιντεν

Η Μισέλ Ομπάμα επανέρχεται ξανά στη δημόσια συζήτηση μετά τα όσα έγραψε η Σίντι Άνταμς στη New York Post, αλλά και την πρόβλεψη του επί σειρά ετών συμβούλου του Τραμπ, Ρότζερ Τζ. Στόουν Τζούνιορ. Και οι δύο βλέπουν αποχώρηση Μπάιντεν και Μισέλ στην κούρσα της προεδρίας.
«Συνεχίζω να προβλέπω – όπως κάνω εδώ και πάνω από δύο χρόνια – ότι η Μισέλ Ομπάμα θα είναι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία το 2024», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ρότζερ Τζέι Στόουν Τζούνιορ, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της Αϊοβα.

Η Άνταμς απορρίπτει ξεκάθαρα το σενάριο που θέλει τον Μπάιντεν να διεκδικεί εκ νέου την προεδρία, βασιζόμενη και στην απροθυμία του εν ενεργεία προέδρου για μια ολομέτωπη επίθεση σε ζωντανή μετάδοση.
Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με την Άνταμς αδυνατεί «να αντιπαρατεθεί πραγματικά με τον Τραμπ, περιοριζόμενος σε στημένες δηλώσεις και τοποθετήσεις» και συμπληρώνει: «Ο Μπάιντεν δεν θα συζητήσει. Δεν μπορεί. Ο αρχηγός μας δεν μπορεί καν να διαβάσει το προγραμμένο σενάριο που έχει μπροστά του αρκετά γρήγορα για να προφέρει τις λέξεις. Οπότε, ξεχάστε τον, κάτι που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη κάνει».
Και προς επίρρωση των λεγομένων της, η ''New York Post'' αποκαλύπτει ότι το καλοκαίρι του 2022, η Μισέλ Ομπάμα φέρεται να συναντήθηκε με επιφανείς διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών στη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας: «Είμαι υποψήφια και ζητώ την υποστήριξή σας».

Ένα εν δυνάμει φαβορί

Την επόμενη χρονιά τα δημοσιεύματα πύκνωσαν. Τον Μάρτιο του 2023 το ''The Hill'' είχε γράψει ότι τις περισσότερες πιθανότητες για νίκη στις εκλογές του 2024 συγκεντρώνει η Μισέλ Ομπάμα.
Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να επικρατήσει με ποσοστό 48% έναντι 36% του Μπάιντεν στις προκριματικές εκλογές εφόσον αποφάσιζε να διεκδικήσει το χρίσμα.

O Ντέιβιντ Αξελροντ, σχεδιαστής πολιτικής στρατηγικής των Δημοκρατικών και στενότατος σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, έχει μιλήσει για «επείγουσα αλλαγή» με το όνομα της Μισέλ Ομπάμα να «κουμπώνει ξανά ως η πιο δυνατή επιλογή αντικατάστασης.

Ο Πάολο Μαστρολίλι της La Repubblica διερωτάται «κι αν τελικά η Μισέλ Ομπάμα άλλαζε γνώμη;» Ο ιταλός ανταποκριτής γράφει πως «ενδέχεται, όπως συνέβη και με τη Χίλαρι Κλίντον, να αναφέρουν το όνομά της, ούτως ώστε να την υπονομεύσουν πριν καν σκεφτεί το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα. (...)
Η Κάμαλα Χάρις δεν θεωρείται πειστική εναλλακτική επιλογή. (...) Η Μισέλ Ομπάμα όμως θα ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί αν έθετε υποψηφιότητα».

Όσο ο Ντόναλντ Τραμπ σαρώνει στις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, οι φήμες που θέλουν τη Μισέλ Ομπάμα να μπαίνει στην ενεργό πολιτική δράση θα πληθαίνουν.
Εν αναμονή, λοιπόν με τα λόγια της Μισέλ Ομπάμα να δίνουν το στίγμα (της): «Μπορείτε να ζήσετε στον κόσμο όπως αυτός είναι, αλλά αυτό δεν σας εμποδίζει να κάνετε τα πάντα για να δημιουργήσετε τον κόσμο όπως θα έπρεπε».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline