Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  21:30:33

Οι διευρύνσεις ως αρχηγικό προνόμιο και ο ιδεολογικός αφοπλισμός βλάπτουν τη ΝΔ

Ομιλία Κωνσταντίνου Πυλαρινού στο 15ο Συνέδριο της ΝΔ, Ζάππειο 5-7/4/2024.

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Φίλοι και παλαιοί Συνεργάτες,
Στον σύντομο χρόνο των 5 λεπτών που μου δίδεται από την οργανωτική επιτροπή, θα προσπαθήσω "λακωνικά" -αν και γέννημα θρέμμα της μακεδονικής γης- να εκφράσω, με σεβασμό προς όλους σας, κάποιες διαπιστωτικές σκέψεις. Σκέψεις πείρας 70 ετών.

Ασφαλώς, στο επετειακό αυτό 15ο Συνέδριο εορτάζουμε πρωτίστως την πορεία της τελευταίας πεντηκονταετίας, μιάς στέρεας πατριωτικής παράταξης, η οποία, με διάφορες ηρωϊκές επωνυμίες, στήριξε και στηρίζει με την εμπιστοσύνη του λαού αταλάντευτα εδώ και 150 χρόνια την ελληνική λαϊκή ριζοσπαστική δεξιά (Λαϊκό Κόμμα, Ελληνικός Συναγερμός, Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση, Νέα Δημοκρατία).

Διαδοχικά οι πολιτικοί αυτοί φορείς, συνδεδεμένοι άρρηκτα με μεγάλα ιστορικά γεγονότα, εξέφραζαν την παράταξη με την αναλλοίωτη προμετωπίδα τους: της Ελληνορθοδοξίας, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Και έτσι τίμησαν με τις δημιουργικές προσπάθειες και τους αγώνες τους, τον Ελληνικό Λαό και την Πατρίδα.
Για την όποια εικόνα της σημερινής Ελλάδας, με τα όποια επιτεύγματα και τις αδυναμίες της, ευθύνονται όλοι οι πολίτες, κυρίως όμως εμείς που κατά περιόδους ζητήσαμε και πήραμε την εμπιστοσύνη του λαού.
Οι επέτειοι έχουν ασφαλώς την αξία τους και εκφράζουν την ελπίδα με τους ενδιάμεσους χρονικούς τους απολογισμούς. Η κλεψύδρα του Συνεδρίου όμως δεν μου επιτρέπει να αναφερθώ σε αυτούς αναλυτικά. Και θα περιοριστώ κυρίως στα πρόσφατα μεγέθη της διεθνούς πραγματικότητας από την οποία χωρίς ανοησίες εν πολλοίς εξαρτώμεθα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανθρωπότητα διανύει σήμερα για πολλούς λόγους ένα νέο σημείο καμπής πολλαπλών ταχυτήτων και εξελίξεων.

Σήμερα όλος ο πλανήτης γίνεται δέκτης σταδιακά (και είναι αιχμάλωτος) των συνεπειών της τεχνολογικής επανάστασης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές τους τίμια έχουν υιοθετήσει ως θετικό τους πρόσημο τη δημιουργική ανάπτυξη, τη διαμόρφωση καλύτερων όρων διαβίωσης και προστασίας του ανθρώπου. Ταυτόχρονα, όμως, αυτός ο πλανήτης γίνεται θύμα της αδηφάγου παγκόσμιας κερδοσκοπίας και της εν δυνάμει συσσώρευσης βλαπτικών ενεργειών και αδικιών σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Το μέλλον, για πολλούς ενθουσιώδεις, φαντάζει σπουδαίο. Αντίθετα, για τους σκεπτικιστές και τους αδύναμους, φαντάζει ζοφερό. Και για κάποιους λίγους επαΐοντες, έντονα προβληματικό.
Από την κλιματική αλλαγή μέχρι τις ανθρώπινες σχέσεις, την τεχνητή νοημοσύνη, ακόμη και την παγκόσμια ειρήνη, οι σημερινοί προβληματισμοί δεν έχουν έγκυρη, πειστική απάντηση.
Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι και ο 21ος αιώνας, όπως και ο 20ός, κινείται και αυτός από τον άνθρωπο στον αστερισμό της παράνοιας. Ταραχές, συγκρούσεις, ανατροπές, αιματηροί πόλεμοι με την απειλή πυρηνικού ολέθρου, κυριαρχούν στις καθημερινές ειδήσεις των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Σχετικά σημειώστε: Από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την ελπιδοφόρα ίδρυση του 1945 του ΟΗΕ μέχρι σήμερα μετρούμε 85 πολέμους πάνω στη γη και 158 μεγάλης ολκής τρομοκρατικές ενέργειες με χιλιάδες νεκρούς ανά τον κόσμο. Ταυτόχρονα, η εγκληματικότητα, το εμπόριο ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων (!) παίρνουν ιλιγγιώδεις διαστάσεις.

Τέλος, τα τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα αποκαλύπτουν το μέγεθος της δυστυχίας εκατομμυρίων ψυχών, που έχουν καταστεί ως μόνιμο τραγικό καθεστώς στον πλανήτη. Στο δικό μας σπίτι.
Κυρίαρχες δυνάμεις οικονομικών συμφερόντων και αδίστακτης κερδοσκοπίας, με τη σύμπλευση των τραπεζικών καρτέλ, απεργάζονται συστηματικά και έντεχνα την καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων (προκλητικό παράδειγμα η ψαλίδα μεταξύ καταθετικών επιτοκίων και επιτοκίων δανεισμού), με την απροκάλυπτη στήριξη του ΔΝΤ, της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας τράπεζας, ως επίσης και των Οίκων Αξιολόγησης. (Χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε τη θετική συμβολή στον δικό μας χώρο της Τραπέζης της Ελλάδος που μαζί με τον τέως Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο παρεμπόδισαν τις τυχοδιωκτικές προθέσεις εξόδου μας από το ευρώ το 2015).
Μέσα σε αυτήν την παγκόσμια πραγματικότητα ζει και υπάρχει η χώρα μας και ο λαός της. Μέσα σε αυτό το κλίμα κινούνται και προσπαθούν να παραγάγουν έργο οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με πρώτη, την έχουσα την κυβερνητική ευθύνη Νέα Δημοκρατία.

Σ' αυτόν τον κακοτράχαλο δρόμο, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν διαπράξει αναμφίβολα και ολισθήματα και μεγάλα σφάλματα, δίδοντας στα ζιζάνια της ανωμαλίας και της υπονόμευσης, χώρο και κλίμα να αναπτυχθούν, παρά τις καθημερινές, σκληρές προσπάθειες της δικής μας ηγεσίας και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας.
Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία πρόσθετη παρατήρηση: Άδικο είναι, για μας και το κόμμα που εκπροσωπεί μία γενναία παράταξη, να λησμονούμε, και μάλιστα επίμονα, τον ρόλο μας στην εποποιία του 1940, την αντίσταση στη Μέση Ανατολή και τα βουνά, την ταχύτατη ίαση των πληγών του αιματηρού Εμφυλίου, τον επιτυχή αγώνα ανεξαρτησίας της Κύπρου, την αναίμακτη Μεταπολίτευση, το νέο δημοκρατικό Σύνταγμα του 1975, την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρώ και την μετ' εμποδίων υπερπήδηση της επώδυνης χρεωκοπίας της χώρας.
Τολμώ να ισχυριστώ ότι η παράταξή μας διέπραξε τα ολιγότερα λάθη, γιατί είχε την τύχη να κυβερνήσει τον τόπο με έντιμους ανθρώπους και επιτυχημένους πρωθυπουργούς.
Θα μου επιτρέψετε να κλείσω με τρεις ενδεικτικές φράσεις, μεγάλων ηγετών μας, επίκαιρες για το σημερινό ιδιόμορφο προεκλογικό κλίμα των ευρωεκλογών, του Κων. Καραμανλή που μας έλεγε στο Παρίσι την περίοδο της Χούντας αναφερόμενος στους δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς ηγέτες: «Στους ταγούς των εθνών και των λαών δεν υπάρχουν αλάνθαστοι και αναμάρτητοι. Σε αυτούς όμως οφείλουμε όχι μόνον την όποια δοκιμασία, αλλά και την όποια πρόοδο, ειρήνη και ευημερία».

Του Παν. Κανελλόπουλου που μας συμβούλευε: «Η μεμψιμοιρία και η εκδικητικότητα σε κάνουν άδικο και δυστυχή. Αντίθετα, η μεγαλοκαρδία σε κάνει δίκαιο και ευτυχή».
Και του Κων. Μητσοτάκη που μας καθοδηγούσε: «Δεν επιθυμούμε και δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μεταβληθεί σε χώρα ηθικών σκανδάλων, ακολασίας και εξευτελισμού».
Κι εμείς επίσης, τα ιδρυτικά μέλη της Νέας Δημοκρατίας, λέμε ΝΑΙ στις μεταρρυθμίσεις που κάνουν την Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, και τον λαό της πιο ευτυχισμένο και δημιουργικό.
Αλλά λέμε ΟΧΙ στον παράλογο και σοδομικό "δικαιωματισμό" που διακινούν ορισμένοι ανεύθυνοι τηβεννοφόροι (τήδε κακείσε).

Λέμε αποφασιστικά ΟΧΙ στα φαινόμενα των άμετρων φιλοδοξιών και στην τρέχουσα προσπάθεια υπονόμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, φαινόμενα που άλλωστε δεν είναι άγνωστα τόσο στη Ν.Δ., όσο και στα υπόλοιπα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Αυτά, προς γνώσιν όλων εκείνων που προσπαθούν να διαφεντέψουν την δημόσια γνώμη και κατέχουν ελληνικά ... ή ξένα διαβατήρια!
Τέλος, επί τη ευκαιρία θέλω να επαναλάβω δύο αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτήματα που έθεσα και στα δύο προηγούμενα συνέδρια:
Πότε επιτέλους θα γίνει η αξιολόγηση των εκάστοτε πολιτικών ΔΙΕΥΡΥΝΣΕΩΝ που αποτελεί επικίνδυνο και υπερβολικό «προνόμιο» (ίσως και διαλυτικό) του εκάστοτε αρχηγού;
Πότε θα "μετρηθεί" (και θα τερματισθεί) ο συνεχιζόμενος προοδευτικός ιδεολογικός αφοπλισμός της Ν.Δ. που χωρίς αιδώ προσβάλλει όχι μόνον τις ιδεολογικές αρχές μας, αλλά συνολικά τους αγώνες και τις χιλιάδες ψυχών διαχρονικά;

Σας ευχαριστώ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ

Σημείωση:
Ιδρυτικό Μέλος της ΕΡΕΝ
Ιδρυτικό Μέλος της ΝΔ
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Γενικός Διευθυντής της ΝΔ
Βουλευτής Επικρατείας
Επίτιμος Πρόεδρος της Ενώσεως τέως
Βουλευτών & Ευρωβουλευτών

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline