Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  01:25:35

Ανοικτό θέμα πλέον, οι πωλήσεις της περιουσίας ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, και μάλιστα χωρίς την έγκριση της Βουλής. Μεγάλο το ενδιαφέρον ξένων για την ιδιωτικοποίηση του. Κύριο

Η παραδοχή του υπουργού Δικαιοσύνης. Οι θέσεις του Χρήστου Σταϊκούρα και του Ανδρέα Λοβέρδου. Πως βγήκαν την τελευταία στιγμή από την εποπτεία- ένταξη στο Υπερ- Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Παραδοχές του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου: Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι απαραίτητο να εγκρίνονται από τη Βουλή. Η Καταγγελία του Χρήστου Σταϊκούρα: Μελλοντικά, περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, δύναται να μεταβιβαστούν στο ταμείο, απλώς και μόνο με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών

Ανοικτό θέμα στο μέλλον οι ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς της ενέργειας και ύδατος, με πρώτες τη ΔΕΚ και την ΕΥΔΑΠ Αίσθηση προκάλεσε στη Βουλή το πρωί του Σαββάτου η παραδοχή-τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλουστην προσπάθειά του να αντικρούσει το αίτημα αντισυνταγματικότητας που έθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης για το υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που θεσμοθετεί η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο-λαιμητόμο.

Κατά τον κ. Παρασκευόπουλο το Σύνταγμα δεν προβλέπει την εμπλοκή της Βουλής σε ιδιωτικοποιήσεις. Πρόσθεσε δε πως όταν συμβάσεις ιδιωτικοποίησης έρχονται στο κοινοβούλιο προς κύρωση, δημιουργούνται νομικά προβλήματα!

«Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν γίνονται με νόμο. Η εμπλοκή του κοινοβουλίου ή η ενασχόλησή του με συμβάσεις δεν εμπίπτει στο καταστατικό κύριο έργο της Βουλής κατά το Σύνταγμα. Η σύμβαση είναι διοικητική πράξη και δεν εντάσσεται στο Σύνταγμα. Εχει καθιερωθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις να γίνονται κυρώσεις αλλά δημιουργούνται νομικά προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τα όσα είπε προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος του απάντησε «τι είναι αυτά που λέτε; Εσείς που υποτίθεται θα ήσασταν κάθε λέξη του Συντάγματος» παραπέμποντας στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Παρασκευόπουλου τον Ιανουάριο του 2015.

Η φανερή προσπάθεια έγινε με την κατάθεση της ειδικής τροπολογίας ότι εντάσσονται προς ιδιωτικοποίηση η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και το Αττικό Μετρό από τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, η οποία αλλά αποσύρθηκε μετά από σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών. Το ενδιαφέρον πολλών ξένων οίκων ήταν και παραμένει μεγάλο να κάνουν μπίζνες στις ελληνικές κρατικές εταιρείες ρεύματος και νερού στην Αττική και επαρχία.
Ωστόσο το όλο θέμα δεν έκλεισε, « ταχτοποιήθηκε» προσωρινά και παραμένει ανοικτό για το μέλλον, δηλαδή επίφοβο για ιδιωτικοποίηση. Είτε με πώληση τμήματος της όλης περιουσίας είτε με πώληση μεγάλου μέρους του μετοχικού κεφαλαίου, με πιθανή εκχώρηση του μάνατζμεντ, όπως συνηθίζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αλλά και προηγούμενες.

Και βεβαίως για 99 χρόνια, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο κάτι που δεν συνέβη ποτέ για την σύμβαση ηλεκτρικού με την «Παουερ» και την σύμβαση του νερού με τη λίμνη στον Μαραθώνα από την ' «Ούλεν».

Απέναντι στο επερχόμενο κύμα αποκρατικοποιήσεων που «ζαλίζει» την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να στήσει πρόσχωμα υποσχέσεων περι οριστικής διευθέτησης του χρέους που θα επιτρέψει την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη αλλά και την σταδιακή «απαγκίστρωση» από τα επώδυνα μέτρα που σήμερα ψηφίζονται.

Ωστόσο, το ήδη επιβαρυμένο κλίμα ήρθε να ενισχύσει η καταγγελία του εισηγητή της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα που είπε ότι «τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται στο νέο ταμείο δεν είναι απολύτως σαφή... Μάλιστα, μελλοντικά, περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, δύναται να μεταβιβαστούν στο ταμείο, απλώς και μόνο με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμα και η ΔΕΗ ή η ΕΥΔΑΠ - που σήμερα δεν βρίσκεται στον κατάλογο με τις έξι ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στο υπερ-ταμείο - μπορούν να περάσουν στο μέλλον με απλή υπουργική απόφαση, χωρίς την έγκριση της Βουλής.

Τις καταγγελίες μάλιστα ήρθαν να επιβεβαιώσουν άμεσα ή έμμεσα υπουργοί της κυβέρνησης. Αρχικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είπε «οι ιδιωτικοποιήσεις δεν γίνονται με νόμο. Η εμπλοκή του κοινοβουλίου ή η ενασχόλησή του με συμβάσεις ιδιωτικοποίησης δεν εμπίπτει στο καταστατικό κύριο έργο της Βουλής κατά το Σύνταγμα. Η σύμβαση είναι διοικητική πράξη και δεν εντάσσεται στο Σύνταγμα». Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης είπε «Δεν θέλω να πουληθούν μετοχές της ΕΥΔΑΠ αλλά εξασφαλίσαμε ότι το 51% θα παραμείνει στο Δημόσιο» για να προσθέσει «προτιμώ να πουληθεί μια μετοχή της ΔΕΗ από το να πουληθεί μια μονάδα της».
Χρ. Σταϊκούρας: Στα 9 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της κυβέρνησης

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι τα συνολικά δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που περιορίζονται κυρίως σε φόρους και αύξηση εισφορών, ανέρχονται πλέον σε 9 δισ. ευρώ οδηγώντας «σε πλήρες στέγνωμα την οικονομία, δυναμιτίζοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης, «σκοτώνοντας» ότι παραγωγικό έχει απομείνει, φτωχοποιώντας περαιτέρω την κοινωνία».

Ο ίδιος είπε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις επέρχονται αυξήσεις σε 21 φόρους που που γίνονται τουλάχιστον 30 σε σχέση με το τι έχει ψηφιστεί τον τελευταίο χρόνο.

Αναφορικά με το υπερ – ταμείο είπε «ιδρύετε ένα νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, που δεν συνάδει με τις έννοιες της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Πρόκειται για πρωτοφανή εκχώρηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας της χώρας, για διάστημα ενός αιώνα, χωρίς ουσιαστικό εθνικό και δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία».

«Το Ταμείο έχει διάρκεια 99 ετών, πολύ πέρα και από τη λήξη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας» σημείωσε για να υπενθυμίσει όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. «Δεν τίθεται «οροφή» στην αξία των περιουσιακών στοιχείων που το ταμείο θα αξιοποιεί και θα ρευστοποιεί. Στο 3ο Μνημόνιο υπήρχε τουλάχιστον η πρόβλεψη για 50 δισ. ευρώ. Σήμερα, τέτοια πρόβλεψη δεν υφίσταται» ειπε σε άλλο σημείο.
Λοβέρδος: Με την Τσακαλωτειάδα γυρίσατε από τη διαπραγμάτευση σαν «les sans culottes»

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση ξεκίνησε με ένταση και ένσταση για την Συνταγματικότητα του υπερ-ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και του περίφημου «κόφτη».

Οι ενστάσεις τέθηκαν από την πλευρά της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» με τον Ανδρέα Λοβέρδο να επισημαίνει προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «μας λέγατε προδότες, ο πρωθυπουργός ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει αποκαλέσει τον τότε πρωθυπουργό Πινοσέτ και Τσολάκογλου. Εσείς σήμερα αισθάνεστε καλά στα έδρανά σας με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας;», ενώ προς τους υπουργούς είπε: «Μετά την περσινή Βαρουφακειάδα και Τσακαλωτειάδα, από Οκτώβριο και μετά, κατάπιατε αμάσητα όσα σας σερβίρισαν. Γυρίσατε από τη διαπραγμάτευση σαν les sans culottes, όχι όμως με την έννοια που έχει ο όρος στα Γαλλικά».

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι θίγεται η «εθνική και λαϊκή κυριαρχία» από την νομοθετική εξουσία και εξήγησε αναφορικά με το υπερ-ταμείο «καλούμαστε να ψηφίσουμε την υπερ-εταιρία που θα είναι εκτός δημοσίου». «Στην εταιρία αυτή δίνετε όλη την περιουσία του ελληνικού δημοσίου και με έναν τρόπο που η κυβέρνηση όπως φάνηκε δεν είχε συνειδητοποιήσει. Η διοίκηση της εταιρίας θα αποτελείται από Έλληνες και ξένους δανειστές χωρίς εγγυήσεις και χωρίς τον έλεγχο της Βουλής», είπε. «Ρυθμίζεται η ντροπή να μην υπάρχει παρέμβαση του κοινοβουλίου πουθενά παρά μόνο για ελάσσονος σημασίας θέματα. Αντίκειται στο άρθρο 106 Συντάγματος για το δημόσιο συμφέρον», συνέχισε για να προσθέσει πως «επίταξη ή δήμευση είναι αυτό που κάνετε» και «δεν είναι σύμφωνο με την προστασία ιδιοκτησίας από το Σύνταγμα».

Γ. Αμυράς: Άλλα έλεγε η συμφωνία του καλοκαιριού για το υπερ-ταμείο

Στο υπερ-ταμείο και τον τρόπο λειτουργίας του εστίασε την κριτική του και ο Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) καταγγέλλοντας ότι άλλα ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και άλλα έρχονται σήμερα στην Βουλή. Ο βουλευτής είπε ότι «η συμφωνία κυβέρνησης-Θεσμών όπως ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι προέβλεπε πως το ταμείο θα βρίσκεται υπό την αποκλειστική διαχείριση του ελληνικού κράτους και ότι οι θεσμοί θα περιορίζονταν απλώς στην εποπτεία του ταμείου.

Σήμερα, με το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί μόνο δικαίωμα άρνησης σε προτεινόμενες αποκρατικοποιήσεις από το ταμείο. Ο υπουργός δεν αποφασίζει πλέον ούτε το τίμημα της οιαδήποτε πώλησης, ούτε το χρόνο παραχώρησης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού δημοσίου, ούτε καν το είδος της σύμβασης παραχώρησης. Επίσης, η διοίκηση του Ταμείου ορίζεται εμμέσως από τους Θεσμούς και όχι από την ελληνική κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, άλλο ψήφισε η Βουλή το καλοκαίρι, και άλλο ψηφίζει σήμερα».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline