Δευτέρα 13 Μαϊου 2024  10:18:15

Θα συνεχιστεί η πτώση στις τιμές των ακινήτων για άλλα δύο χρόνια. Μόνο από το 2019 μικρή, ελάχιστη ανάκαμψη στις πωλήσεις κατοικιών, διαμερισμάτων, καταστημάτων. Κύριο

Πρώτη, οριακή ανάκαμψη-αύξηση των τιμών στις κατοικίες αλλά που θα διευρυνθεί σιγά-σιγά σε διαμερίσματα, καταστήματα και μεγάλες αποθήκες και θα έχει συνέπειες ασφαλώς στις ενοικιάσεις και στις τιμές τους. Αυτή την ανάκαμψη των τιμών κατοικιών από το 2019, προβλέπει η Eurobank σε ειδική της μελέτη.

Η πτώση στις πωλήσεις αλλά και τις ενοικιάσεις ακινήτων που συχνά έχει φτάσει το 50% της αξίας πριν την οικονομική κρίση του 2010 θα συνεχιστεί σε όλες τις κατηγορίες, τουλάχιστον και το 2018.Πρώτη ανάκαμψη των τιμών στις κατοικίες αλλά που θα διευρυνθεί σιγά-σιγά σε διαμερίσματα, καταστήματα και μεγάλες αποθήκες και θα έχει συνέπειες ασφαλώς στις ενοικιάσεις και στις τιμές τους. Αυτή την ανάκαμψη των τιμών κατοικιών από το 2019 ,προβλέπει η Eurobank σε ειδική της μελέτη.

Σταδιακή ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών, αρχής γενομένης από το 2019, όταν και αναμένεται να καταγραφεί η πρώτη ετήσια αύξησή τους, μικρή ¬¬¬κατά 0,8%-λίγο πάνω από τη πολύχρονη στασιμότητα-, προβλέπει η τελευταία ετήσια έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Eurobank Property Services. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη πολιτική ή οικονομική εξέλιξη, οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι ο ρυθμός πτώσης των τιμών θα συνεχίσει να επιβραδύνει τόσο φέτος όσο και το 2018, όταν επί της ουσίας οι αξίες θα σταθεροποιηθούν, προτού επιστρέψουν σε ανοδική τροχιά το 2019, δηλαδή 11 χρόνια μετά την τελευταία τους ετήσια αύξηση που σημειώθηκε το 2008.

Ασφαλώς, προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς αποτελεί η επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τη διασφάλιση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας θα επιτρέψουν την αύξηση της απασχόλησης, του διαθέσιμου εισοδήματος και τη βελτίωση της πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, παράγοντες κρίσιμοι για την τόνωση της ζήτησης και των αγοραπωλησιών και συνεπώς και για την άνοδο των τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 2016 η πτώση στο σύνολο της χώρας άγγιξε το 3%, έναντι πτώσης κατά 6,9% το 2015, ενώ στην Αθήνα η περυσινή υποχώρηση διαμορφώθηκε σε 5%, από 5,8% το 2015. Στη Θεσσαλονίκη, η περυσινή μείωση των τιμών των κατοικιών ήταν της τάξεως του 3%, ενώ το 2015 οι αξίες είχαν υποχωρήσει κατά 7,9%. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, οι τιμές στο σύνολο της χώρας μειώθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ στην Αθήνα η σχετική πτώση ήταν της τάξεως του 3,5% σε ετήσια βάση.

Στην Αττική η ζήτηση το 2016 αφορούσε κυρίως προνομιακές περιοχές, όπως το Κολωνάκι στο κέντρο, η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βουλιαγμένη στα νότια προάστια και οι παραδοσιακές και ακριβές συνοικίες, όπως το Παλαιό Ψυχικό, η Φιλοθέη, το Κεφαλάρι, η Κηφισιά και η Πολιτεία. Αντίστοιχα, περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν η Βάρκιζα και το Σούνιο, όπως επίσης και δημοφιλείς παραθεριστικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Παράλληλα, σημειώθηκαν και αγοραπωλησίες περισσότερων προσιτών κατοικιών, όπως τα παλιά διαμερίσματα της δεκαετίας του 1960 στο κέντρο της Αθήνας. Βεβαίως με πολύ πεσμένες τιμές με αισθητές μειώσεις 30-40% σε σχέση με τις αξίες πριν την κρίση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline