Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  17:43:33

Εργοδότες δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα από υπαλλήλους τους

ΒΗΜΑ..Το 55% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την ύπαρξη δικαιοσύνης στα φορολογικά βάρη; Και δεν είναι μόνο αυτό, αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί λόγω του ότι δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα καρπούνται και διάφορα επιδόματα ή παροχές. Τι σκέπτεστε να κάνετε;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΆΚΗΣ «Στο μεθεπόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσουμε και αμέσως μετά θα νομοθετήσουμε, θα εξειδικεύσουμε και θα εφαρμόσουμε τις δέκα πρωτοβουλίες που εξαγγείλαμε για τη φοροδιαφυγή. Τη διασύνδεση, δηλαδή, των POS με τις ταμειακές μηχανές, την καθολική εφαρμογή του myData, τον αποκλεισμό των παραβατών λαθρεμπορίας από τη συνεργασία με τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων κ.λπ. Για όλα αυτά βασιζόμαστε στις νέες τεχνολογίες. Βασιζόμαστε, όμως, επίσης και στη βούλησή μας να μη βάλουμε νερό στο κρασί μας. Και να δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη για τη φοροδιαφυγή. Παράλληλα, ένα ζήτημα ξεχωριστό αλλά και συνδεόμενο με τις πρωτοβουλίες αυτές είναι το ζήτημα της φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν βάζουμε στο στόχαστρο κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Διότι αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν φοροδιαφεύγουν. Πάντως δεν είναι λογικό πολλοί εργοδότες να εμφανίζονται με χαμηλότερα εισοδήματα από τον υπάλληλό τους που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Επομένως, χωρίς να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, θα επικεντρωθούμε σε όσους φοροδιαφεύγουν. Επεξεργαζόμαστε μια λύση, η οποία λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές του Συντάγματος και τη νομολογία των δικαστηρίων, θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα έτσι ώστε να τεθούν οι βάσεις για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα που στο τέλος της διαδρομής θα οδηγεί και σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές».
Με τα μέτρα που έχετε ανακοινώσει για την περιστολή της φοροδιαφυγής τι έσοδα προσδοκάτε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους (διασύνδεση ταμειακών με POS, καθολική εφαρμογή myData κ.τ.λ.);

«Οι δέκα πρωτοβουλίες που ανακοινώσαμε ήδη και στις οποίες αναφέρεστε θα εφαρμοστούν όλες ανεξαιρέτως το 2024. Φυσικά, πιο μεγάλο βάρος δίνουμε στη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Οι σχετικές αποφάσεις που εκδόθηκαν τις προηγούμενες μέρες θέτουν προθεσμία μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2024. Η μέχρι τώρα προσπάθεια της κυβέρνησης από το 2019, έχει περιορίσει το λεγόμενο "κενό ΦΠΑ" από το 23% στο 15%. Στόχος μας είναι, με όλα τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε, να περιοριστεί στο 9% μέχρι το 2027, δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι το 2027, ο προϋπολογισμός λόγω του περιορισμού της φοροδιαφυγής από τη μη καταβολή ΦΠΑ να έχει παραπάνω έσοδα κατά τα 2 δισ. ετησίως».
«Κάθε πράγμα στην ώρα του»

Πιθανότητα να δοθούν νέες παροχές υπάρχει; Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό πρόσφατα να λέει ότι θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού.
«Ο προϋπολογισμός εξελίσσεται καλά, υπεραποδίδει θα έλεγα, διότι υπεραποδίδει η οικονομία! Και αυτό παρά το ότι το 2023 ήταν εκλογική χρονιά και παρά τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, η οικονομία έχει πάντα αβεβαιότητες. Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει. Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στο Ισραήλ είναι σε εξέλιξη. Και, βεβαίως, η χώρα είναι σταθερά στον μεγεθυντικό φακό των αγορών και των οίκων αξιολόγησης, ιδίως εν όψει επενδυτικής βαθμίδας. Επομένως, κάθε πράγμα στην ώρα του. Αν υπάρχει περίσσευμα, θα κάνουμε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός. Αλλά πρέπει πάντα κάτι να έχουμε στην άκρη για τις δύσκολες στιγμές. Επομένως, θα τοποθετηθούμε όταν έρθει η ώρα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline