Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  01:16:09

Τουρκία: Καταρρέει η λίρα – Στο 67,1% ο πληθωρισμός

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις διορθωτικές κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας.

Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε τη Δευτέρα το νόμισμα της Τουρκίας καθώς ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε στο 67,1% τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022. Την ίδια ώρα η τουρκική λίρα ξεπέρασε τα 31 έναντι του δολαρίου από τα 16 που ίσχυαν μέσα Δεκεμβρίου του 2021.
Οι επενδυτές παρακολουθούν τις διορθωτικές κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας αφού ο Ερντογάν έδωσε πέρσι καλοκαίρι το πράσινο φως για την επιστροφή σε μια συμβατική πολιτική.

Ο Μεχμέτ Σίμσεκ δήλωσε πως οι ανατιμήσεις θα παραμείνουν ισχυρές μέσα στους επόμενους μήνες καθώς αφομοιώνονται οι υφιστάμενες αυξήσεις στα επιτόκια. Σημειωτέον ότι η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού στην οικονομία κατά 3.650 μονάδες βάσης από τον περσινό Ιούνιο. Σε αυτή τη φάση, όμως, έχει παγώσει ο κύκλος των ανοδικών επιτοκίων στο 45% καθώς θεωρείται πως το επίπεδο αυτό είναι επαρκές για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός.

Μερίδα αναλυτών δεν αποκλείουν περαιτέρω αύξηση του βασικού επιτοκίου μετά τις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη Μαρτίου. Ιδίως μετά την πρόσφατη προς τα πάνω αναπροσαρμογή του βασικού μισθού. Ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα. «Είναι υψηλός και εάν αυτό συνεχιστεί τότε θα ενταθούν οι πιέσεις που δέχεται η τράπεζα για την επανέναρξη του κύκλου των ανοδικών επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες», σχολίασε ο Λίαμ Πιτσς, οικονομολόγος της Capital Economics, στο πρακτορείο Reuters.

Ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 15 μηνών, στο 67,1% από από 64,9% τον Ιανουάριο. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις αναλυτών στο Bloomberg, που έκαναν λόγο για 66%.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας, παρακολουθεί στενά την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων. Για αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή μετά την παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline