Σάββατο 27 Απριλίου 2024  20:01:32

Ακριβότερα τα πασχαλινά αυγά φέτος – Ποιος ο λόγος της αύξησης

Αυξημένη η τιμή των πασχαλινών αυγών φέτος κατά 50% ή και περισσότερο - Η κλιματική αλλαγή, η παραγωγή κακάο αλλά και το γενικό κλίμα ακρίβειας.

Είναι από τα αγαπημένα γλυκά του Πάσχα, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες. Τα σοκολατένια αυγά φέτος όμως αναμένεται να είναι αρκετά... αλμυρά στην τιμή τους σε σχέση με άλλες χρονιές και αιτία είναι η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τα περισσότερα από αυτά είναι φτιαγμένα από κακάο που καλλιεργείται στη Δυτική Αφρική, όπου φέτος ένα κύμα καύσωνα έχει διαλύσει τις καλλιέργειες, μειώνοντας μαζικά την παραγωγή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.

Τα κακαόδεντρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές. Αναπτύσσονται μόνο σε μια στενή ζώνη περίπου 20 μοιρών γεωγραφικού πλάτους γύρω από τον Ισημερινό.
Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής συγκεντρώνεται στη Δυτική Αφρική. Το 2023, 58 εκατ. κιλά κόκκων κακάο αξίας 127 εκατ. λιρών εισήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, με το 85% των κόκκων κακάο του Ηνωμένου Βασιλείου να προέρχεται από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Ωστόσο από τον Φεβρουάριο ξηρασία έχει πλήξει την περιοχή της Δυτικής Αφρικής. Αυτό προκλήθηκε από θερμοκρασίες που εκτοξεύτηκαν πάνω από τους 40C, σπάζοντας ρεκόρ σε χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα.
Η Which? διαπίστωσε ότι ορισμένα δημοφιλή αυγά έχουν αυξηθεί στην τιμή τους κατά 50% ή και περισσότερο. Η έλλειψη κακάο λόγω του καύσωνα έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών σε σχεδόν 6.700 λίρες (7.842 ευρώ) ανά τόνο αυτή την εβδομάδα.

Το εχθρικό Ελ Νίνιο

Ένας άλλος παράγοντας που επηρέασε τις καλλιέργειες ήταν το Ελ Νίνιο. Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη, φυσική διακύμανση των καιρικών συνθηκών στον τροπικό Ειρηνικό που ανεβάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και μπορεί να οδηγήσει σε ακραία καιρικά φαινόμενα σε ορισμένα μέρη. Το Ελ Νίνιο είναι ενεργό από τον περασμένο Ιούνιο.
Τα έτη Ελ Νίνιο συχνά αποτελούν προκλήσεις για τους αγρότες, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνει αυτές τις αλλαγές, λέει ο Ben Clarke, ειδικός σε θέματα ακραίων καιρικών φαινομένων στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College.

«Όλο και περισσότερο, η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στη χρήση ορυκτών καυσίμων πολλαπλασιάζει αυτή τη φυσική πρόκληση σε πολλές περιοχές. Τροφοδοτεί πιο ακραίες συνθήκες, καταστρέφει τις σοδειές και καθιστά το κόστος των τροφίμων υψηλότερο για όλους», δήλωσε ο Clarke.

Η υγρασία και η λοίμωξη στα κακαόδεντρα

Η ξηρασία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τους καλλιεργητές κακάο. Τόσο η Ακτή Ελεφαντοστού όσο και η Γκάνα έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τον περασμένο Δεκέμβριο και οι δύο χώρες βίωσαν έντονες βροχοπτώσεις. Στη Δυτική Αφρική η συνολική βροχή που έπεσε ήταν υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο των 30 ετών για την συγκεκριμένη εποχή.
Οι συνθήκες υγρασίας επέτρεψαν την ανάπτυξη μιας μυκητιασικής λοίμωξης που ονομάζεται ασθένεια των μαύρων λοβών, με αποτέλεσμα να σαπίζουν στα δέντρα οι κόκκοι κακάο.

Το αποτέλεσμα αυτών των διαφορετικών ακραίων γεγονότων ήταν το ίδιο: η τιμή του κακάο έχει υπερτριπλασιαστεί από πέρσι τέτοια εποχή και διπλασιαστεί μόλις τους τελευταίους τρεις μήνες.
Οι παραγωγοί σοκολάτας συνήθως αγοράζουν τους κόκκους μήνες νωρίτερα, αλλά η ραγδαία αύξηση των τιμών αρχίζει τώρα να επηρεάζει τις τιμές στα καταστήματα. Τον Φεβρουάριο η Mondelez, η εταιρεία στην οποία ανήκει η μάρκα Cadbury, και η αμερικανική σοκολατοβιομηχανία Hershey είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι η αύξηση των τιμών του κακάο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της σοκολάτας.
.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline