Νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας o Μπιναλί Γιλντιρίμ, στενός συνεργάτης και παλαιός πολιτικός φίλος του Τ. Ερντογάν. Κύριο

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε με δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό ITV ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως κάθε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε με δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό ITV ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως κάθε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δε βρίσκεται στο ελάχιστο στα χαρτιά η πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ σε οποιοδήποτε σύντομο χρονικό διάστημα», επανέλαβε ο κ. Κάμερον και πρόσθεσε: «(Η Τουρκία) υπέβαλε αίτηση ένταξης το 1987. Με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου πιθανότατα θα καταφέρει να ενταχθεί περίπου το έτος 3.000 σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις».

Ο κ. Κάμερον κλήθηκε να σχολιάσει τα περί βέτο στην τουρκική ένταξη μετά από τη δήλωση της Υφυπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του Πένυ Μόρντοντ στο BBCότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ εντός των επόμενων οκτώ ετών και ότι η Βρετανία θα είναι ανήμπορη να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι αυτός ο ισχυρισμός ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου από την παράταξη υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, στην οποία ανήκει η κα Μόρντοντ, είναι «πολύ παραπλανητικός». Ερωτηθείς αν η υφυπουργός του έκανε λάθος όταν υποστήριξε ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αποτρέψει την τουρκική ένταξη, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι όντως ο ισχυρισμός της ήταν «απολύτως λανθασμένος» καθώς η Βρετανία έχει το δικαίωμα βέτο.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

Στην ομιλία του υποσχέθηκε «ένα νέο σύνταγμα για τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα», ενώ αναφέρθηκε αρκετές φορές στο όνομα του Ερντογάν
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι και επίσημα πλέον ο νέος ηγέτης του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καθώς εξελέγη κατά το σημερινό έκτακτο συνέδριο του κόμματος, όπου ήταν μοναδικός υποψήφιος και έλαβε το σύνολο των 1405 έγκυρων ψήφων.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ιστορικός ηγέτης του κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε τη σκυτάλη από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και την έδωσε στον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στην ομιλία που έκανε στο συνέδριο, ο Γιλντιρίμ υποσχέθηκε «ένα νέο σύνταγμα για τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα», ενώ αναφέρθηκε αρκετές φορές στο όνομα του Ερντογάν.

Ταυτόχρονα με τον νέο ηγέτη, στο συνέδριο εξελέγη και η νέα Κεντρική Επιτροπή, όπου άλλαξαν περίπου τα μισά μέλη. Στο σύνολό της η Επιτροπή αποτελείται από ονόματα εμπιστοσύνης του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν αναμένεται να δώσει, ίσως και απόψε, στον Γιλντιρίμ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, παρότι θεωρητικά την εντολή μπορεί να λάβει οποιοσδήποτε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Στο μήνυμά του που διαβάστηκε στο συνέδριο, πάντως, ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη μετάβασης στο προεδρικό σύστημα αναφέροντας ότι «στο προσεχές μέλλον και στο πλαίσιο των αναζητήσεων για νέο σύστημα και νέο σύστημα διακυβέρνησης, πιστεύω ότι θα αρθεί το στρεβλό αυτό σύστημα που επηρεάζει αρνητικά το κλίμα μεταξύ του λαού και του προέδρου της δημοκρατίας, του προέδρου της δημοκρατίας και του πολιτικού του προσωπικού».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες στο συνέδριο άκουσαν όρθιοι το μήνυμα του Ερντογάν.

Η κα Μόρντοντ είπε επίσης ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει στην ΕΕ κινδυνεύει να δεχθεί στο έδαφός της εγκληματίες, δολοφόνους και τρομοκράτες από χώρες που περιμένουν να ενταχθούν στην Ένωση, όπως η Αλβανία και η Τουρκία.

Χαρακτηριστικός είναι ο σημερινός πρωτοσέλιδος τίτλος της ευρωσκεπτικιστικής SundayExpressπου αναφέρει ότι «12 εκ. Τούρκοι λένε πως θέλουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», με την εφημερίδα να αναφέρει πως οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνεργοι ή φοιτητές.

Η Υφυπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι η μαζική έλευση Τούρκων πολιτών στη Βρετανία μετά την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ θα προξενήσει αφόρητη πίεση και μεγάλο οικονομικό κόστος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline