Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  05:48:58

Εθνική απογραφή το Φθινόπωρο, μέσα σε συνθήκες εθνικής μας συρρίκνωσης... Ζήτημα εάν βρεθούμε 10 εκατ. μόνιμος πληθυσμός (μαζί με απόδημους) έναντι 10.816.286 της απογραφής του 2011. Κύριο

Η χλιαρή συζήτηση στη Βουλή, η οποία πέρασε χωρίς καμία προσοχή-δημοσιότητα, με κάποια ανησυχητικά «καμπανάκια» από ορισμένους βουλευτές.

Ολίγοι πήραν το μέρος κατά τη συζήτηση στη Βουλή των ρυθμίσεων για τη νέα εθνική απογραφή κάθε δεκαετίας, η οποία θα γίνει το ερχόμενο Φθινόπωρο. Ολίγοι οι πρόθυμοι ομιλητές και όλοι με απαισιόδοξες αναφορές . Με προβλέψεις ότι είναι αμφίβολο εάν μετρηθούμε θα βρεθούμε οι Έλληνες 10 εκατ. κάτοικοι ως μόνιμος πληθυσμός(μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες απόδημους) έναντι των 10.816.286 της απογραφής του 2011., Με προβλέψεις για μεγαλύτερη συρρίκνωση κατά τις επόμενες δεκαετίες..

-Η χλιαρή συζήτηση στη Βουλή, χωρίς ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα αυτό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, η οποία πέρασε χωρίς καμία προσοχή-δημοσιότητα από τα ΜΜΕ και χωρίς καμία έρευνα σε εφημερίδες και τηλεοπτικές εκπομπές, απλώς με κάποια ανησυχητικά «καμπανάκια» από ορισμένους βουλευτές..

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (πρώην υπουργός, βουλευτής ΝΔ Θεσσαλονίκης, εισηγητής):

....Μέσω της Γενικής Απογραφής του πληθυσμού, που αναφέρεται στο νομοσχέδιο, θα μετρηθούμε όχι μόνο στατιστικά, αλλά και ουσιαστικά.
Γνωρίζουμε όλοι μας, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η υπογεννητικότητα αποτελεί, δυστυχώς, το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα. Είναι μια βόμβα στα θεμέλια της χώρας, η οποία υπονομεύει την ύπαρξη του έθνους και την κρατική μας υπόσταση.
Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι απογοητευτικά καθώς επιβεβαιώνουν πως οι Έλληνες δεν μικραίνουμε μόνο πληθυσμιακά, αλλά γερνάμε επίσης με ραγδαία αυξανόμενο ρυθμό.

Όπως επεσήμανα και στην ομιλία μου στην Επιτροπή Οικονομικών το 2020 εκτός από χρονιά του κορωνοϊού είναι η χρονιά που καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων για την χώρα μας την τελευταία εικοσαετία. Συγκρατείστε τα εξής ανησυχητικά στοιχεία σύμφωνα με προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ: Το 2050 οι Έλληνες θα είμαστε μετά βίας εννέα εκατομμύρια ενώ το 2070 θα έχουμε πέσει στα οκτώμισι εκατομμύρια όταν η γειτονική μας, για παράδειγμα, Τουρκία θα έχει ξεπεράσει τα εκατό εκατομμύρια.

Αναλογιστείτε επίσης πως το 2019 χρονιά για την οποία έχουμε ολοκληρωμένα στατιστικά στοιχεία, οι γεννήσεις ανήλθαν σε 83.763 παιδιά ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2018, οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν 86.440 παιδιά. Αντίθετα το 2019 οι θάνατοι κατέγραψαν αύξηση 3,9% σε σχέση με το 2018 αφού ανήλθαν σε 124.965 θανάτους το 2019 έναντι 120.296 το 2018.
Είναι προφανές από τα παραπάνω στοιχεία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος χρειάζονται ριζικές τομές και παρεμβάσεις. Άλλωστε το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή υφίστασαι τις συνέπειες της αδράνειας. Είναι λοιπόν πατριωτικό μας καθήκον να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, είναι εθνική ευθύνη να σταθούμε με σεβασμό δίπλα της.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ (πρώην υπουργός, βουλευτής Αθηνών , κοινοβ. εκπρόσωπος ΚΙΝΑΛ):

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα άρθρα 1 έως 25 που είναι η διενέργεια της γενικής απογραφής, θα σας πρότεινα, κύριε Υπουργέ, να συνεργαστείτε με την ΕΛΣΤΑΤ και να ζητήσετε να ελέγξετε τον μηχανισμό που θα γίνει και τα συγκεκριμένα δεδομένα, γιατί είναι μια χρυσή ευκαιρία να έχουμε μια μεγαλύτερη αποτύπωση της ελληνικής πραγματικότητας, της διαστρωμάτωσής της, της χωροταξικής της διάρθρωσης και παράλληλα, θα μας δώσουν πολύτιμα στοιχεία, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια καινούργια βάση δεδομένων, μιας και ο τρόπος που θα γίνει τώρα είναι πολύ πιο σύγχρονος και ψηφιοποιημένος σε έναν πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό είναι μια χρυσή ευκαιρία και πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα. Η μία πρόταση είναι αυτή.

Η δεύτερη πρόταση είναι ο χρονικός προγραμματισμός. Ξέρετε πάντοτε ότι η διαδικασία της απογραφής συνδέεται με την κατανομή των εδρών, με μια σειρά πράγματα που εμπλέκονται στις πολιτικές εξελίξεις, στον χρόνο των εκλογών κ.λπ. Καλό θα είναι να υπάρξει ένας αυστηρός χρονικός προγραμματισμός ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας, ούτως ώστε να έχουμε μια ομαλή πορεία και να μην χρησιμοποιηθεί η απογραφή σαν στοιχείο που θα μπορούσε να παρεμβαίνει ενδεχόμενα στις πολιτικές εξελίξεις.

Το λέω αυτό, γιατί έχουμε και την ψήφο των αποδήμων, έχουμε και τόσα πράγματα μπροστά μας, που είναι πάρα πολύ μεγάλα. Η απογραφή αυτή τη φορά έχει τρομακτικά κρίσιμο χαρακτήρα, όπως επίσης θα είναι η ευκαιρία, όπως είπα στην αρχή, να μας δώσει πάρα πολλά στοιχεία.
Εμείς, κύριε Υπουργέ, επί της αρχής θα το ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, γιατί πιστεύουμε ότι έχει άρθρα τα οποία προφανώς έχουν και έναν θετικό χαρακτήρα και στο κάθε άρθρο ξεχωριστά επιφυλασσόμαστε, μετά από τη συζήτηση που θα κάνουμε σήμερα εδώ όλη την ημέρα, να πάρουμε αντίστοιχα θέση.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ (πρώην υπουργός, βουλευτής Σερρών, ΝΔ):

.......Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αναφέρεται στη διενέργεια απογραφής έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στόχος της απογραφής από την Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι οι απογραφές κτιρίων, πληθυσμού, κατοικιών, γεωργίας και κτηνοτροφίας, η κατάρτιση στατιστικών στο πλαίσιο των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και προγραμματισμός.
Θλίβομαι, όμως, γιατί στην απογραφή πληθυσμού και κατοικιών στην περιφέρεια της χώρας, δηλαδή στα χωριά μας, θα βρεθούμε προ μιας δυσάρεστης έκπληξης: Συρρίκνωση του πληθυσμού και σπίτια ακατοίκητα, μείωση των αγροτών και κτηνοτρόφων και γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι δε προβλέψεις για τον πληθυσμό της Ελλάδας μετά από είκοσι χρόνια είναι δυσοίωνες. Θα είμαστε κατά ένα εκατομμύριο λιγότεροι, κατά το απαισιόδοξο σενάριο, και κατά μισό εκατομμύριο λιγότεροι, κατά το αισιόδοξο, και σε κάθε περίπτωση, με συνεχώς αυξανόμενο μέσο όρο ηλικίας. Μόνο το 2019 είχαμε σαράντα χιλιάδες θανάτους περισσότερους από τις γεννήσεις.
Οφείλουμε να θέσουμε, έστω και τώρα, νέα θεμέλια μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής της χώρας, γιατί το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή του έθνους, αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» και μείζον εθνικό πρόβλημα.
Είναι πολύ σημαντικό που ο Πρωθυπουργός αποφάσισε τη δημιουργία και λειτουργία Υφυπουργείου Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, που θα ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ (βουλευτής Κέρκυρας, ΚΙΝΑΣΛ): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τον τίτλο του νομοσχεδίου θα μπορούσε εύκολα να συμπεράνει κανείς ότι στη σημερινή Ολομέλεια συζητάμε ένα νομοσχέδιο καθαρά τεχνικό, που θα διευκρινίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή της απογραφής του 2021. Ωστόσο, μόνο τεχνικό και διαδικαστικό δεν είναι. Το παρόν σχέδιο νόμου χρήζει άμεσης και επείγουσας πολιτικής προσοχής.
Κύριε Υπουργέ, πίσω από την απογραφή των πολιτών θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την απογραφή των δικών σας πολιτικών. Οι αριθμοί, δυστυχώς, είναι άκρως απογοητευτικοί και πλήρως αποκαλυπτικοί.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων. Το 2019 χάσαμε μια Κοζάνη, το 2018 ένα Ρέθυμνο, το 2017 μια Καρδίτσα, συνολική μείωση δεκαετίας διακόσιες είκοσι χιλιάδες επτακόσιες εξήντα τρεις ψυχές.
Απέναντι σε όλα αυτά η Κυβέρνηση αδυνατεί να καταθέσει ένα συνολικό πρόγραμμα με συγκεκριμένες προτάσεις και ουσιαστικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο η αρμόδια διακομματική επιτροπή που συνεστήθη μετά από πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής κατέληξε σε ένα πόρισμα τον Μάρτιο 2019, με συγκεκριμένες προτάσεις και συμπεράσματα, το οποίο θα μπορούσατε κάλλιστα, κύριε Υπουργέ, να χρησιμοποιήσετε ως κατευθυντήριο οδηγό σήμερα.

Αντ' αυτού, εσείς αγνοείτε το επιδεικτικά σαν να μην σας απασχολεί αυτή η αρνητική πληθυσμιακή εξέλιξη που συντελείται στη χώρα μας και, μάλιστα, εν καιρώ πανδημίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρουμε ότι η απογραφή θα καταγράψει μείωση του πληθυσμού. Έχουμε και γνώση και επίγνωση ως προς την τραγική καθημερινή εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Μην προσπαθείτε, όμως, εσείς και κανείς άλλος πίσω από το μανδύα της πανδημίας να κρύψουμε το μείζον δημογραφικό πρόβλημα για τη χώρα μας, το οποίο προϋπήρχε.

Αν πραγματικά νοιαζόσασταν γι' αυτή την πληθυσμιακή συρρίκνωση που λαμβάνει γιγαντιαίες διαστάσεις στις μέρες μας, θα είχατε αναλάβει προ πανδημίας άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες. Θα είχατε φροντίσει πριν ξεσπάσει αυτός ο εφιάλτης της πανδημίας με τους ιούς και τις μεταλλάξεις να περιορίσετε με διάφορα μέτρα σημαντικά την υπογεννητικότητα και θα είχατε μεριμνήσει για την εξάλειψη του τεράστιου κύματος μετανάστευσης των νέων επιστημόνων μας προς το εξωτερικό. Θα είχατε στηρίξει τους νησιώτες, τα νησιά μας και την οικονομία τους. Θα είχατε δημιουργήσει ένα ριζικά διαφορετικό περιβάλλον σε πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν πραγματοποιήσουμε μια φιλική επίσκεψη, για παράδειγμα στα Διαπόντια Νησιά που βρίσκονται στην περιοχή μου, στην Ερείκουσα, στους Οθωνούς, στο Μαθράκι, θα αντιληφθούμε όλοι μας ότι από πληθυσμιακής άποψης ζούμε καταστάσεις πολέμου. Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού ήρθε και έπληξε κυρίως τους πληθυσμούς και τις περιοχές της χώρας που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία και μικρότερη προστασία και που δεν είναι άλλοι από τους νησιώτες και τις νησιωτικές περιφέρειες. Είναι περιοχές που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό και στις οποίες η πανδημία έχει δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Αντί να σκύψετε με ενδιαφέρον και ουσιαστικότητα πάνω από το πρόβλημα, λειτουργείτε με οριζόντιες κοινές αποφάσεις, χωρίς να αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα που είναι ξεκάθαρη.

Όχι, κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί να εξισώνετε σήμερα τον βενζινοπώλη, τον ταξιτζή, τον εστιάτορα της Κέρκυρας με αυτόν της Κοζάνης ούτε και τον έμπορο παπουτσιών στη Ρόδο με τον έμπορο παπουτσιών στη Φλώρινα ή στα Τρίκαλα. Όλες οι οικονομικές δραστηριότητες των νησιών επλήγησαν ανομοιόμορφα σε σχέση με όσα έχουν υποστεί οι ανάλογες επιχειρήσεις στην ηπειρωτική χώρα, καθώς ο τουρισμός υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία.

Αντί να εκμεταλλευτούμε τη νησιωτικότητα της χώρας μας, αντί να θωρακίσουμε τα νησιά μας από την πανδημία, αντί να ρίξουμε το βάρος της προστασίας στον ενδελεχή έλεγχο του πληθυσμού τους λόγω των μετρημένων πυλών εισόδου λόγω της νησιωτικότητας, τα ρίξαμε κι αυτά -τα νησιά- όπως και όλες τις άλλες περιοχές στο ίδιο τσουβάλι. Οριζόντια μέτρα για όλους. Κλείσατε τα μάτια στα πλεονεκτήματα που έχουν τα νησιά μας και τα οποία θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε στην πανδημία που βιώνουμε. Ολιγάριθμες κοινωνίες, μετρημένες πύλες εισόδου και άρα, πολύ πιο εύκολος ο έλεγχος.

Πολύ φοβάμαι δε με τις διαστάσεις που λαμβάνει καθημερινά η πανδημία ότι αν δεν λάβετε άμεσα μέτρα τώρα, η κατάσταση στη νησιωτική Ελλάδα θα επιδεινωθεί και τα πληθυσμιακά στοιχεία δεν θα είναι απλά συμπυκνωμένα ή ελαχιστοποιημένα. Θα είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, στα ελληνικά νησιά είναι επείγουσα και επιβεβλημένη η ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων για την εξασφάλιση της συνοχής με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι σταθμισμένα, παίρνοντας μεταξύ άλλων κριτήρια που σχετίζονται με τα δημογραφικά, τα κοινωνικά, τα οικονομικά, τα γεωστρατηγικά δεδομένα και μπορούν να αφορούν μεταξύ άλλων σε εξορθολογισμό των μεταφορικών συνδέσεων των νησιωτών, σε μειωμένους συντελεστές φορολόγησης, στη διάθεση πόρων για ενίσχυση των υποδομών υγείας και εκπαίδευσης, στην ενίσχυση της εργασίας, της επιχειρηματικότητας

Για τα νησιά μας χρειάζονται στοχευμένα τομεακά μέτρα, αλλά και περιφερειακά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των επιχειρήσεων, όχι διαμορφωμένα σε λογικές και δείκτες που να είναι προσαρμοσμένοι στα δεδομένα της ηπειρωτικής χώρας, αλλά με ειδικά διαμορφωμένα κριτήρια.

Είδαμε την αποτυχία του προγράμματος ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, όπου πλήθος επιχειρήσεων του τουρισμού και των υπηρεσιών και του εμπορίου δεν μπόρεσαν τελικά να ενταχθούν στις χρηματοδοτήσεις παρότι επλήγησαν περισσότερο από άλλες επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης. Γιατί οι συγκεκριμένοι πόροι των προγραμμάτων ενίσχυσης δεν ήταν κατανεμημένοι έτσι όπως θα έπρεπε. Το δε πρόγραμμα δεν είχε χαρακτηριστικά νησιωτικής περιφέρειας, αλλά χαρακτηριστικά της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η οικονομία των νησιών είναι εύθραυστη, πόσω μάλλον εν καιρώ πανδημίας, όταν ο τουρισμός που αποτελεί τη βασική βιοποριστική δραστηριότητα των νησιών έχει πια βυθιστεί. Επιβάλλεται, λοιπόν, η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα στηρίξει τα νησιά και τους ανθρώπους τους με συγκεκριμένες πολιτικές και στοχευμένα μέτρα.

Οφείλουμε και πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς της πολιτικής μας και σαφές μήνυμα, αν θέλετε, προς τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας από το απόμακρο, θα έλεγα εγώ, αθηνοκεντρικό κράτος η άμεση μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε όλη τη νησιωτική χώρα, αλλά και οι μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης για τα μικρά νησιά συνυπολογίζοντας τις ιδιαιτερότητες τους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline