Τρίτη 14 Μαϊου 2024  08:47:03

Τελικά έκαναν μεγάλη ζημιά οι δίδυμοι ισχυροί σεισμοί στην περιοχή Ελασσόνας: Μη κατοικήσιμα 520 σπίτια και εκατοντάδες άλλα με ζημιές. Στέλνει τροχόσπιτα το υπ. Μεταφορών. Κύριο

Ο πρώτος σεισμός βύθισε το έδαφος στην Ελασσόνα κατά 40 εκατοστά. Μεγάλη η καθίζηση του εδάφος.

-Από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η μεταφορά οικίσκων και τροχόσπιτων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από το σεισμό.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου, που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

Στις πληγείσες περιοχές, από τις πρώτες ώρες του καταστροφικού σεισμού, βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο σήμερα ενισχύθηκε και αποτελείται από 114 μηχανικούς, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας).

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 941 κτίρια:

– Από αυτές 841 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
-Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.
-Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες, ενώ σε 52 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

Έχουν γίνει έλεγχοι και σε 64 σχολικές μονάδες και στο Δικαστικό Μέγαρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης.

Τέλος, ξεκίνησε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η μεταφορά οικίσκων και τροχόσπιτων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από το σεισμό.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι σεισμόπληκτες περιοχές

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 03-03-2021 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για 6 μήνες, δηλαδή έως και τις 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο σεισμός βύθισε το έδαφος στην Ελασσόνα κατά 40 εκατοστά

Μεγάλη η καθίζηση του εδάφος μετά τον σεισμό στην Ελασσόνα.

«Βυθίστηκε» 40 εκατοστά το έδαφος σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού στην Ελασσόνα μετά την πρώτη μεγάλη δόνηση των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εδαφική παραμόρφωση εντοπίζεται σε μια έκταση περίπου 150 τ.χλμ. στην περιοχή του Τυρνάβου, ενώ η μέγιστη τιμή της παρατηρείται κοντά στο χωριό Δαμάσι.

«Η προκαταρκτική επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων δείχνει μια σημαντική εδαφική παραμόρφωση» λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα μαζί με τους συναδέλφους του Σωτήρη Βαλκανιώτη και Βαρβάρα Τσιρώνη.
«Παρατηρείται καθίζηση του εδάφους από πέντε έως 40 εκατοστά σε μια έκταση μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή που εκτείνεται δυτικά και νότια του Δαμασίου και της κοιλάδας του Τιταρήσιου ποταμού, περιλαμβάνει τα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη, συνεχίζει νότια του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου και φτάνει μέχρι το χωριό Ζάρκο στα Τρίκαλα» προσθέτει.

«Η μέγιστη τιμή καθίζησης, που αγγίζει τα 40 εκατοστά, παρατηρείται στην ορεινή περιοχή δυτικά του χωριού Δαμάσι και βόρεια του χωριού Ζάρκο».
Ο ισχυρός σεισμός, το μέγεθος του οποίου τα ξένα σεισμολογικά κέντρα υπολογίζουν στα 6,3 ρίχτερ, προκάλεσε εδαφικές μετατοπίσεις ακόμα και σε μακρινή απόσταση από το επίκεντρό του. Ενδεικτική είναι, σύμφωνα με τον δρα Γκανά, η «μόνιμη μετατόπιση του σταθμού GPS στο Κλοκοτό Τρικάλων κατά 3,9 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά. Συνέβη μετά τον σεισμό και μιλάμε για μια απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline