Τρίτη 14 Μαϊου 2024  20:26:56

Οι καθηγητές ομιλούν πολύ και κάνουν προβλέψεις. Παυλάκης: «Θα έχουμε 3.000 νεκρούς τον επόμενο μήνα»- Βασιλακόπουλος: «σε δύο εβδομάδες τελειώνουμε»- Τζανάκης: «τέλος Απριλίου κάτω από 1.000 κρούσματα». Κύριο

Χρειάζεται να μειωθεί η Επιτροπή των «33»,η μικρότερη παρουσία τους στην TV και η ανανέωσης της γυναικείας εκπροσώπησης –ενημέρωσης.

Ιερεμίες οι περισσότεροι στις απαισιόδοξες προβλέψεις του, ενώ άλλοι προτιμούν άλλους τόνους προσωπικούς, συνήθως όλοι με μια καθημερνή παρουσία-φλυαρία έντονης δημοσιότητας, που δεν ωφελεί κανένα.

1. Απώλειες 3.000 ανθρώπων από κορωνοϊό θα έχει η Ελλάδα τον επόμενο μήνα.

Αυτό σημείωσε μιλώντας στο «MEGA» ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο του τρίτου κύματος της πανδημίας και ως τούτου τάχθηκε κατά ενός ανοίγματος της οικονομίας.

«Από την αρχής της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή» δήλωσε.

2. Βασιλακόπουλος: «Κάμψη κρουσμάτων από την επόμενη εβδομάδα-Τι προτείνει για άνοιγμα αγοράς και εστίαση»

Την πρόβλεψη ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί κάμψη του κορωνοϊού έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ επισήμανε την ανάγκη ανοίγματος της αγοράς ώστε να περιοριστεί η μετάδοση μέσα στα σπίτια.

«Θα υπάρχει μια κάμψη του ιού σε 1-2 εβδομάδες και ίσως να αρχίσουμε να τη βλέπουμε από την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μετάδοση μέσα στα σπίτια. Άρα πρέπει να μειώσουμε αυτές τις επαφές», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου για τις μικρές επιχειρήσεις, με ραντεβού και SMS στο 13032 στις μεγάλες πόλεις ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα συνωστισμού και ελεύθερα τελείως στις κωμοπόλεις. Επιπλέον, ο κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, καθώς όπως τόνισε, η πιθανότητα μετάδοσης έξω είναι μικρότερη. Ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό τους.

Σχολιάζοντας τα self tests που θα παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία από τα τέλη Μαρτίου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας συνεχάρη την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε που θα διαθέσει δωρεάν αυτά τα τεστ, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου οι πολίτες τα αγοράζουν.

3. Τζανάκης: Κάτω από 1.000 κρούσματα στο τέλος Απριλίου

Τα ΜΜΜ πρώτη εστία υπερμετάδοσης, σύμφωνα με τον καθηγητή Τζανάκη.

Την πορεία της πανδημίας μέχρι να πέσει η Ελλάδα κάτω από τα 1.000 κρούσματα ημερησίως ανέλυσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Όπως εξήγησε, σε 10 μέρες στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται 710- 750 διασωληνωμένοι κι εκεί θα τερματίσει, καθώς η αποσυμπίεση των μονάδων είναι ακόμα πιο αργή από ότι όταν γεμίζουν.

«Στα μέσα Απριλίου θα είμαστε ακόμα ψηλά, σε τετραψήφιο νούμερο, κάτω από 2.000 κρούσματα σίγουρα, γύρω στα 1.000-1.200 κρούσματα και από το τέλος Απριλίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια σαφή πτώση κάτω από 1.000 κρούσματα και ίσως μέσα στο Πάσχα θα είμαστε όπως ήμασταν και στις γιορτές των Χριστουγέννων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Η Αθήνα δείχνει σημάδια σταθεροποίησης

Με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλα θα εξελιχθούν κανονικά, οι εμβολιασμοί συνεχιστούν σε αυτό το ρυθμό ή αυξηθούν και δε θα υπάρξει κάποιος δυναμικός παράγοντας, όπως μια νέα μετάλλαξη.

Σε ό,τι αφορά στην Αθήνα, που όπως είπε δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, θα έχει αποκλιμακωθεί προς το τέλος Απριλίου.
Σαν βασικές εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, ο καθηγητής έδειξε πρωτίστως τα μέσα μαζικής μεταφοράς στα αστικά κέντρα, δεδομένου ότι τα μέτρα είναι δύσκολο να τηρηθούν, ακολουθεί η υπερσυγκέντρωση ατόμων οποιασδήποτε μορφής, όπως οι πορείες και τρίτον οι οικογένειες, όπου η μετάδοση είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline