Δευτέρα 6 Μαϊου 2024  08:03:22

Προσεκτική -αλλά όχι άριστη- επιλογή ο Αη Στράτης για το Πάσχα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως ακριτικό νησί και όχι με τους γνωστούς αριστερούς συνειρμούς εποχής Εμφύλιου, που έκανε προχθές η Γιάννα Αγγελοπούλου εκεί. Κύριο

Η επίσημη ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας εξένησε για τον τρόπο επιλογής να περάσει η κ. Σακελαροπούλου το Πάσχα αλλά έδινε κάποιες πρώτες ικανοποιητικές εξηγήσεις ότι δεν έχει σκοπό να επιδοθεί στη γνωστή κολακεία-μονομέρεια προς την Αριστερά της εποχής του Εμφύλιου και τις διχαστικές συνέπειες του στη συνέχεια.

«Με μια απολύτως συμβολική ενέργεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου-όπως ανακοινώθηκε επίσημα-, σηματοδοτεί τον φετινό εορτασμό του Πάσχα 2021.

Όπως έγινε γνωστό, την Κυριακή του Πάσχα, ανήμερα της Λαμπρής, θα επισκεφθεί τους κατοίκους στον Άγιο Ευστράτιο, στην καρδιά του Αιγαίου, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Κατά την επίσκεψη της στον Άι Στράτη, η κα Σακελαροπούλου θα συναντηθεί με τους κατοίκους του νησιού και τη δήμαρχό Μαρία Κακαλή. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει να συναντηθεί και με τους 27 μαθητές όλων των βαθμίδων του νησιού και τους εκπαιδευτικούς τους.

Επίσης, θα συναντηθεί με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στον Άγιο Ευστράτιο και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στο Νικόλαο Σιαλμά, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο Αιγαίο με Mirage F1 κατά τη διάρκεια αερομαχίας με τουρκικό F-16 στις 18 Ιουνίου του 1992.».

Μιλώντας στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, η Μαρία Κακαλή, δήμαρχος στον Άι Στράτη, τόνισε πως «αποτελεί μεγάλη τιμή για το νησί μας και τους 200 ακρίτες του Βορείου Αιγαίου η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας την Κυριακή του Πάσχα».

Άγιος Ευστράτιος ή Άι Στράτης - 5 πράγματα για το ακριτικό νησί

Νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου με 270 κατοίκους (απογραφή 2011). Διοικητικά ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Είναι το πιο απομονωμένο νησί του Αρχιπελάγους και απέχει από τη Λήμνο 18 ναυτικά μίλια, από τη Σκύρο 38, από τη Λέσβο 42 και από την Χαλκιδική 48 ναυτικά μίλια.

Έχει μήκος ακτογραμμής 51,6 χιλιόμετρα.

Η ονομασία «Άγιος Ευστράτιος» καθιερώθηκε κατά τη βυζαντινή εποχή, όταν ο Όσιος Ευστράτιος ο Θαυματουργός την περίοδο της Εικονομαχίας αναγκάστηκε να αποβιβαστεί σε αυτό το ακριτικό νησί λόγω θαλασσοταραχής. Το συμβάν εκτυλίχθηκε καθ' οδόν προς τον τόπο της εξορίας του, καθώς ήταν αντίθετος προς την εικονομαχική πολιτική του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Λέοντα Ε΄. Ο τάφος του λέγεται πως βρίσκεται στο νησί, που για τον λόγο αυτό πήρε τιμητικά το όνομά του.
Οι σεισμοί του 1968 έγιναν η αιτία για να καταστραφεί ο ιστορικός οικισμός και ακολούθως να χτιστεί νέος. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και την κτηνοτροφία και αντιμετωπίζουν συχνά, ιδίως τον χειμώνα, προβλήματα στη συγκοινωνία με τα άλλα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

2. Αγγελοπούλου από Άη Στράτη: «Η ενότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την εθνική μας επέτειο»

"Από τον 'Αη Στράτη, το ιστορικό νησί του Αρχιπελάγους, φορτισμένο με τόσο ισχυρούς συμβολισμούς, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έστειλε μήνυμα ενότητας για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Μήνυμα ότι οι Έλληνες ενωμένοι ετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας μας και τη σπουδαία διαδρομή των 200 ετών, με ένα τρόπο που θα αναδεικνύει το δυναμισμό της σημερινής Ελλάδας" αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, και των μελών της ολομέλειας της επιτροπής, καθηγητών Νίκου Κανελλόπουλου και Δέσποινας Μουζάκη.

«Ο 'Αη Στράτης είναι ένα μέρος με σπάνια χαρακτηριστικά και μια συγκλονιστική ιστορία. Για πολλά χρόνια, συνδέθηκε με ταραγμένες εποχές, καθώς χιλιάδες Έλληνες έζησαν εδώ εξόριστοι. Τις στιγμές αυτές ευτυχώς τις έχουμε αφήσει πίσω μας. Οι Έλληνες έχουμε συμφιλιωθεί με την ιστορία και το παρελθόν μας» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Σήμερα, παρά τις όποιες μεταξύ μας θεμιτές διαφορές, στεκόμαστε ενωμένοι, μπροστά σε κάθε δυσκολία, μπροστά σε κάθε εξωτερική επιβουλή. Και στηρίζουμε κάθε ακριτικό και απομονωμένο νησί μας. Η ενότητα και η συνεργασία είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη μεγάλη εθνική μας επέτειο, τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και τη διαδρομή των 200 ετών. Η ενότητα είναι εκείνη που αναδεικνύει το σύγχρονο πατριωτισμό του λαού μας».

Ένας μικρός τόπος με μεγάλη ιστορία

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, "παρά το μικρό του μέγεθος, το νησί του 'Αη Στράτη είχε σημαντική αλλά όχι τόσο γνωστή συμβολή στον αγώνα του 1821. Πολλά αγιοστρατίτικα καράβια βοήθησαν στην Επανάσταση, ενώ πολλοί ήταν και οι ναύτες που υπηρέτησαν σε πλοία των Σπετσών και των Ψαρών. Σε αυτόν τον τόπο-μνημείο έζησαν δύσκολες μέρες όμως και περίπου 9.000 πολιτικοί εξόριστοι από τις αρχές του 1939 μέχρι το 1962, όταν το στρατόπεδο κράτησης έκλεισε οριστικά.

Μεταξύ αυτών, ο Κώστας Βάρναλης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Μάνος Κατράκης, ο Ηλίας Ηλιού, ο Γιάννης Αλευράς, κ.ά.. Έντονη ήταν η συγκίνηση της αντιπροσωπείας της επιτροπής κατά την επίσκεψη που έγινε στο Μουσείο Δημοκρατίας, που συμβολίζει την εθνική συμφιλίωση. Το κτίριο που το στεγάζει, στα χρόνια του εκτοπισμού πολιτικών εξορίστων στον 'Αη-Στράτη χρησιμοποιήθηκε ως αναρρωτήριο. Η επιτροπή ξεναγήθηκε στο μουσείο από τον Βύρωνα Μανικάκη, ο οποίος έχει δωρίσει το μοναδικό φωτογραφικό αρχείο του πατέρα του στο μουσείο."

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline