Παρασκευή 17 Μαϊου 2024  06:44:03

Κώστας Αχ. Καραμανλής και επιτελείς του Μαξίμου κυρίαρχοι στην αναβαθμισμένη Κυβερνητική Επιτροπή, που αναλαμβάνει όλα τα δημόσια έργα όλων των τομέων-Υπουργείων, ΤΑΙΠΕΔ, Αυτοδιοίκησης, ΕΣΠΑ. Για όλα τα μεγάλα έργα άνω των 30 εκατ. Κύριο

Οι νέες εξουσίες σε σχέση με την Επιτροπή του Δεκεμβρίου 2019.

Στη δημιουργία μιας νέας κυβερνητικής επιτροπής, με αυξημένες εξουσίες, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό για τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, προχώρησε το υπουργείο Υποδομών. Η επιτροπή θα εξετάζει έργα άνω των 30 εκατ. ευρώ, ενώ υποστηρικτικά θα μπορεί να αξιοποιείται και το ΤΑΙΠΕΔ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες:

• Δημιουργείται ένα «πρόγραμμα συμβάσεων εθνικής σημασίας», στο οποίο εντάσσονται συμβάσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ, ή κατ' εξαίρεση άνω των 30 εκατ. ευρώ, αν πρόκειται για έργα με υψηλή προστιθέμενη αξία.
• Επίσης εντάσσονται ανεξαρτήτως προϋπολογισμού όλες οι υπό δημοπράτηση συμβάσεις παραχώρησης, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία ή τα επενδυτικά ταμεία της Ε.Ε. (εφόσον ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ).
• Δικαιούχοι είναι υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι και οι εταιρείες που έχουν υπαχθεί στο «υπερταμείο», καθώς και οι δικαιούχοι των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.
• Η «κυβερνητική επιτροπή μεγάλων έργων υποδομής» μετονομάζεται σε «κυβερνητική επιτροπή συμβάσεων στρατηγικής σημασίας» και αναλαμβάνει τον συντονισμό όλων των προαναφερθέντων. Η επιτροπή θα ιεραρχεί τα έργα που εντάσσονται στο εθνικό πρόγραμμα ανάλογα με το σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής, το σχέδιο που υπέβαλε η χώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης, τις προτάσεις στο ΕΣΠΑ κ.λπ., τη σπουδαιότητα των έργων και τον βαθμό ωριμότητάς τους.

Η κυβερνητική επιτροπή θα παρακολουθεί την εξέλιξη ή αναθεώρηση του προγράμματος, ενώ μπορεί να αναθέσει και στο ΤΑΙΠΕΔ την επίβλεψη ορισμένων έργων. «Κοινή συνισταμένη των διατάξεων, η βελτιστοποίηση των μεθόδων παρακολούθησης και υλοποίησης σημαντικών δημόσιων συμβάσεων, καθώς και η πλήρης εκμετάλλευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, των πόρων του ΕΣΠΑ και η επίτευξη της μέγιστης μόχλευσης δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοδοτικών εργαλείων», σχολίασε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Κ ΠΡΑΞΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Τεύχος A' 200/12.12.2019
Πράξη 43 της 11-12-2019 Σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις: α) Των άρθρων 4, 5, 8, 9 και 119 του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α΄ 133),
β) του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α΄ 98),
γ) του π.δ. 123/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» (Α΄ 151),
δ) του π.δ. 80/2019 «Διορισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη του Κωνσταντίνου, Αρχηγού του Κόμματος της «Νέας Δημοκρατίας» (Ν.Δ.), ως Πρωθυπουργού» (Α΄ 118),
ε) του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση και μετονομασία Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α΄ 119),
στ) του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121 και Α΄126).

2. Την ανάγκη άμεσης σύστασης, συγκρότησης και λειτουργίας της Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής για την έγκριση και τη συστηματική παρακολούθηση της υλοποίησης σχεδίων δράσης και τη διασφάλιση της έγκαιρης λήψης των απαραίτητων αποφάσεων για μεγάλα έργα υποδομής.
3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας πράξης δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
4. Την από 11 Δεκεμβρίου 2019 εισήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.
5. Την πρόταση του Πρωθυπουργού, αποφασίζει:

Άρθρο 1
Συστήνεται και συγκροτείται Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής.

Άρθρο 2
1. Στην Επιτροπή μετέχουν:
α) Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ως Συντονιστής.
β) Ο Υπουργός Εσωτερικών.
γ) Ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
δ) Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ε) Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
στ) Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, στον οποίο έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής.
ζ) Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στον οποίο έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
η) Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στον οποίο έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ).
θ) Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον οποίο έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, και
ι) Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για την υποστήριξη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Επικρατείας κατά την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.
Όπως τροποποιήθηκε με το Π.Υ.Σ. 43/2020 με ισχύ την 10/11/2020

2) Η Επιτροπή συγκαλείται από τον Συντονιστή, ο οποίος καθορίζει και την ημερήσια διάταξη, και συνεδριάζει τακτικά μία φορά το μήνα και εκτάκτως όποτε χρειαστεί.

Άρθρο 3
Η Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής είναι αρμόδια για:
1. Την έγκριση σχεδίων δράσης.
2. Τη συστηματική παρακολούθηση των εγκριθέντων και εκπονούμενων σχεδίων δράσης.
3. Τον εντοπισμό σημείων που μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις.
4. Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση των καθυστερήσεων.
5. Την προώθηση διοικητικών πράξεων ή και νομοθετικών ρυθμίσεων που απαιτούνται για αντιμετώπιση προβλημάτων.
6. Την επικαιροποίηση / αναθεώρηση σχεδίων δράσης, εφόσον απαιτείται.

Στο έργο της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, εντάσσονται τα σχέδια δράσης:
α) των υφιστάμενων, υπό δημοπράτηση και προς δημοπράτηση, συμβάσεων παραχώρησης. Ειδικότερα, τα έργα στα οποία απαιτείται η εκπόνηση, η έγκριση και η παρακολούθηση του σχεδίου δράσης είναι τα εξής:
αα) «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, εκμετάλλευση, λειτουργία και συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα − Κόρινθος –Πάτρα – Πύργος − Τσακώνα» (Ολυμπία οδός).
αβ) «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, εκμετάλλευση, λειτουργία και συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου Μαλιακός − Κλειδί».
αγ) «Μελέτη – κατασκευή – χρηματοδότηση – λειτουργία − συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65)».
αδ) «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, εκμετάλλευση, λειτουργία και συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου Ιόνια Οδός από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, ΠΑΘΕ Αθήνα (ΑΚ Μεταμόρφωσης) − Μαλιακός (Σκάρφεια) και συνδετήριος κλάδος του ΠΑΘΕ Σχηματάρι − Χαλκίδα».
αε) «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, εκμετάλλευση, λειτουργία και συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη − Σπάρτη».
αστ) «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση με Σύμβαση Παραχώρησης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών του συνδέσεων».
αζ) «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση με Σύμβαση Παραχώρησης του έργου της υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης Νήσου Σαλαμίνας».
αη) «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση με Σύμβαση Παραχώρησης του έργου μετατροπής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) σε αυτοκινητόδρομο».
αθ) Ολοκλήρωση κατασκευής της 1ης φάσης του μετρό Θεσσαλονίκης.
αι) Ολοκλήρωση της Οδικής Σύνδεσης Ακτίου – Αμβρακίας.
ακ) Ολοκλήρωση κατασκευής της γραμμής 4 του Αττικό Μετρό.
β) των έργων που αφορούν σε διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, τα οποία είναι:
βα) Η ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.
ββ) Η μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
βγ) Η εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών απόβλητων (Α.Σ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου.
βδ) Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Νομού Σερρών.
βε) Τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτωνΔήμων Ραφήνας − Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας.

Άρθρο 4
1. Καθήκοντα Γραμματέα της Επιτροπής ασκεί ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
2. Η τεχνική και γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής παρέχεται από δύο υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης, δύο υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και δύο υπαλλήλους της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Όπως τροποποιήθηκε με το Π.Υ.Σ. 43/2020 με ισχύ την 10/11/2020

Άρθρο 5
Όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα οφείλουν να συνεργάζονται με την Επιτροπή για τη διαμόρφωση και προώθηση των εισηγήσεων, προτάσεων ή αποφάσεών της. Οφείλουν επίσης να παρέχουν σ' αυτήν την αναγκαία ενημέρωση και κάθε διευκόλυνση για το έργο της.

Η πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Πρωθυπουργός

Τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου
Ακριβές Αντίγραφο Ο Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline