Σάββατο 27 Απριλίου 2024  21:18:00

Διαφώνησαν σε όλα Δένδιας- Τσαβούσογλου, παρά τους εναγκαλισμούς. Συμφώνησαν, απλώς, να μην «τσακωθούν», όπως στην Άγκυρα. Λόγω Τουρισμού, καλοκαιριού, νέων κονδυλίων από την Ε.Ε. και δεύτερης συνάντησης Μητσοτάκη -Ερντογάν στις 14 Ιουνίου. Κύριο

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, δεν δρομολόγησε καμμία συναινετική διαδικασία και φάση διαλόγου.

Αντίθετα συνεχίσθηκε από την Τουρκία και προσωπικά από τον Τούρκο Πρόεδρο και τους υπουργούς του με πόλωση, πολεμικές απειλές στο Αιγαίο, έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και διαρκείς προκλήσεις .

Δένδιας και Τσαβούσογλου δεν είχαν κανένα λόγο να επαναλάβουν το μπρα – ντε – φερ της Αγκυρας. Και οι δύο, τότε, κέρδισαν εσωτερικά πολιτικούς πόντους, όμως ως υπουργοί Εξωτερικών γνωρίζουν πολύ καλά πόσο απαραίτητη είναι η διπλωματία σε αυτές τις περιπτώσεις. Και μάλιστα με παρασκηνιακή μεσολάβηση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, μεθοδεύτηκε να διαφωνήσουν σε όλα Δένδιας- Τσαβούσογλου, παρά τους εναγκαλισμούς. Χωρίς καμμία σοβαρή εξέταση συγκεκριμένων διαφορών(τελείως αγεφύρωτων, όπως ομολόγησε δημόσια και ο Έλληνας ΥΠΕΞ χθες) τα οποία προκάλεσαν όλες αυτές τις εντάσεις εδώ και ένα χρόνο. .. Συμφώνησαν, απλώς, να μην «τσακωθούν» , όπως στην Άγκυρα . Λόγω Τουρισμού, καλοκαιριού, νέων κονδυλίων από την Ε.Ε. και δεύτερης συνάντησης Μητσοτάκη -Ερντογάν στις 14 Ιουνίου.

-Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, δεν δρομολόγησε καμμία συναινετική διαδικασία και φάση διαλόγου. Αντίθετα συνεχίσθηκε από την Τουρκία και προσωπικά από τον Τούρκο Πρόεδρο και τους υπουργούς του με πόλωση, πολεμικές απειλές στο Αιγαίο, έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και διαρκείς προκλήσεις .

To ανασταλτικό δεδομένο η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σε δύο περίπου εβδομάδες, εκ των πραγμάτων, δημιουργεί μια νέα συνθήκη. Πλέον, εναπόκειται στους αρχηγούς των κρατών αν και πόσο θα θέσουν τα ανοικτά ζητήματα και πώς θα αποφασίσουν να τα διαχειριστούν. Με λίγα λόγια, ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα αναβαθμιστεί και το πεδίο θα ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο μετά από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Και οι δύο χώρες επιθυμούν ένα ήρεμο καλοκαίρι. Για την Ελλάδα είναι κομβικής σημασίας η φετινή τουριστική περίοδος. Με αυτό το δεδομένο κανείς δεν θέλει να ρισκάρει ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, που πιθανώς να δημιουργούσε πρόβλημα στον τουρισμό. Από την άλλη, η Τουρκία βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρώπης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι Αθήνα αλλά και Λευκωσία δεν θα επιτρέψουν να μπει στο τραπέζι η «θετική ατζέντα» αν δεν υπάρχει ένδειξη προόδου στα ανοικτά ζητήματα.

Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται εν αναμονή των κινήσεων του προέδρου Τζό Μπάιντεν. Τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δουν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ήδη «κλείσει» τη δική του συνάντηση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, και το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο τρόπος που θα κινηθεί στην περιοχή η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι κομβικής σημασίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιπλέον η Τουρκία πιεσμένη έντονα τους τελευταίους μήνες από την Ε.Ε. αναδιπλώνεται καθώς υπολογίζει να λάβει νέα, αυξημένα κονδύλια για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί από την Συρία και χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline